• Big Story

    Guardian: Εξοργισμένη η Ελλάδα προδικάζει Grexit και δραχμή


    Η βρετανική εφημερίδα Guardian μιλάει για την κατάσταση στη χώρα μας , όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου και υποστηρίζει ότι το εφιαλτικό σενάριο του Grexit είναι πιο πραγματικό από ποτέ και πως η επιστροφή στο πάλαι ποτέ εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, είναι και αυτό μια ρεαλιστική πιθανότητα.

    “Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατοικείται από πλούσιους και φτωχούς. Εικόνες που κάποτε σόκαραν, άνδρες και γυναίκες της μεσαίας τάξης να ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες, είναι σήμερα πολύ συνηθισμένες”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει ότι “Το 2016, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, είναι κάτι σαν καρκίνος για τους Έλληνες αφού έχει διαλύσει τις οικογένειες, κλείνει επιχειρήσεις, κλείνει νοσοκομεία και κάθε άλλη μορφή κρατικής υπηρεσίας υγείας κι αφήνει πίσω του μόνο πάμφτωχους ανθρώπους”.

    Τα τελευταία σκληρά μέτρα – 5,4 δισ. ευρώ – που ψηφίστηκαν την Κυριακή στη Βουλή σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής λιτότητας και η Guardian μεταφέρει αρκετές μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν εξοργισμένοι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους χειρισμούς του, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στον λαό για να τον ψηφίσει.

    Κλειστός σταθμός μετρό στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της προηγούμενης βδομάδας
    Κλειστός σταθμός μετρό στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της προηγούμενης βδομάδας

    “Ο φόρος εισοδήματος ανέβηκε στο 29%, από την σύνταξη μου έκοψαν 50 ευρώ, φορολογούν τον καφέ, τα καύσιμα, τις ταβέρνες, τα πλοία, ό,τι μπορούν και μετά έχουμε και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό με τρελαίνει. Έλεγαν πως θα τον καταργήσουν!”, δήλωσε στην Guardian ο 71χρονος επιχειρηματίας Κώστας Νάκος, ο οποίος συνέχισε σε έντονο ύφος “Όλοι είναι εξαγριωμένοι, βρίζουν, καταριούνται την κυβέρνηση, λένε πως ο Τσίπρας είναι ψεύτης…Κι έχουν δίκιο. Όλα όσα είπε, όσα υποσχέθηκε, ήταν παραμύθια”.

    Ο κ. Νάκος διατηρεί ένα κατάστημα με εσώρουχα εδώ και 40 χρόνια. Ο ίδιος, όπως και πλήθος κόσμου, στήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με τίποτα δεν περίμενε πως ο τελευταίος θα ψήφιζε τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφιστεί ποτέ στη χώρα μας.

    Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι “Ενώ οι βουλευτές ψήφιζαν τα νομοσχέδια, η αστυνομία απωθούσε με δακρυγόνα και νερό τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή. Ένας τελείως άλλος κόσμος από εκείνη την ημέρα, που οι αριστεροί κατά της λιτότητας ανέλαβαν για πρώτη φορά την εξουσία και κατέβασαν τα κάγκελα έξω από το κτίριο της Βουλής”.

    Η Guardian παραθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, και τη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί, του Γιώργου Βαλαβάνη, ο οποίος έχει ακούσει άπειρες ιστορίες και γνώμες του κόσμου που εδώ και 15 χρόνια μεταφέρει στο όχημά του. Ο κ. Βαλαβάνης είπε ότι “Εδώ μέσα μπαίνουν κάθε είδους άνθρωποι. Κι αυτό που ακούω όλη μέρα είναι πως αν δεν φύγουμε από το ευρώ, αν δεν επιστρέψουμε στη δραχμή, αν δεν έχουμε ένα δυνατό νόμισμα, τα πράγματα δεν θα φτιάξουν ποτέ” και κατέληξε με μια δυσοίωνη πρόβλεψη ότι “Θυμηθείτε με γιατί θα γίνει. Θα γίνει. Θα γίνει το μπαμ και θα επιστρέψουν το Grexit και η δραχμή”.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/i-kivernisi-panigirizi-ke-i-ipolipi-akonizoun-ta-macheria/43969

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/antechete-eos-to-2026-dite-giati-me-ta-nea-metra-prepi-na-kanete-ipomoni-eos-tote/44017

     



    ΣΧΟΛΙΑ