• Big Story

    Mπλοφάρει ο Τσίπρας ή έρχονται εκλογές;


    Ακούγεται απίστευτο για μία χώρα που τους τελευταίους 13 μήνες έχει ζήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις (συν ένα δημοψήφισμα), όμως το φάντασμα των πρόωρων εκλογών πλανάται και πάλι πάνω από την Ελλάδα. Ή τουλάχιστον έτσι αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί – μήπως πρόκειται για μία ριψοκίνδυνη μπλόφα;

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν πυροδοτηθεί το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με αιχμή το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση ουσιαστικά βρίσκεται στη μέση μίας διελκυστίνδας ανάμεσα στους δανειστές (και κυρίως το ΔΝΤ) που επιμένουν για πιο αυστηρά μέτρα στο νέο ασφαλιστικό, και στην κοινωνία, που απαιτεί την απόσυρση και αυτών των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα, λύση στην εξίσωση δεν υπάρχει. Κάποιος θα πρέπει να κάνει πίσω: ή οι δανειστές θα πρέπει να υπαναχωρήσουν από κάποιες απαιτήσεις τους, δίνοντας και τον απαραίτητο «αέρα» στην κυβέρνηση να ανασάνει και να δείξει στην κοινωνία ότι διαπραγματεύεται με επιτυχία, ή οι πολίτες θα πρέπει να δεχθούν τα νέα σκληρά μέτρα αδιαμαρτύρητα.

    Και επειδή το δεύτερο δείχνει πλέον αδύνατο, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη «καταπιεί» αρκετά δύσκολα μέτρα τα τελευταία χρόνια και δεν αντέχει άλλο, το βάρος πέφτει στους δανειστές. Ήδη οι Ευρωπαίοι δείχνουν να έχουν μία μεγαλύτερη κατανόηση της κατάστασης, και σε αυτό ακριβώς ποντάρει η κυβέρνηση, ελπίζοντας πως οι Βρυξέλλες θα πιέσουν το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις πιο ακραίες θέσεις του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η τακτική αυτή δε φαίνεται να αποδίδει, καθώς παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ τους, οι δανειστές συμφωνούν σε πολλά μεταξύ τους και δε στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.

    Και κάπως έτσι φτάνουμε στο δραματικό plan B: Αν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (που είναι το plan A) καταρρεύσουν, δε φαίνεται να υπάρχει άλλη εναλλακτική από τις πρόωρες εκλογές. Κι αυτό γιατί δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης δε φαίνεται να υπάρχει (από τη στιγμή που το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), και άρα αν «πέσει» η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάδοχη κατάσταση που να μπορεί να προκύψει χωρίς τη διενέργεια εκλογών.

    Βέβαια, σήμερα το σκηνικό δεν είναι το ίδιο με αυτό του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση οδήγησε ξανά τη χώρα σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε πρόσφορο έδαφος για να κερδίσει και πάλι. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική φθορά της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα και αντίθετα αύξηση της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε πρόσφατα, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, πολύ καλή εντύπωση και στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και ιδιαίτερα στην Angela Merkel – άρα αυτή τη φορά οι εταίροι της χώρας γνωρίζουν πως υπάρχει και μία διαφορετική πολιτική «λύση», πλην του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα μία «λύση» που θα αρθρώνει τον ίδιο λόγο μέσα και έξω από την Ελλάδα και δεν θα διολισθαίνει σε λαϊκιστικές ρητορικές.

    Δεν είναι λοιπόν καθόλου βέβαιο ότι στο Μαξίμου επιθυμούν πράγματι να πάνε σε εκλογές. Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως η φθορά της κυβέρνησης είναι αναστρέψιμη, και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η σημερινή πολιτική εικόνα θα ανατραπεί υπέρ τους. Έτσι, τα σενάρια περί εκλογών που εκπορεύονται από στελέχη του Μαξίμου μοιάζουν περισσότερο με «μπλόφα» για να… τρομάξουν οι δανειστές και να κάνουν ένα βήμα πίσω, παρά με πραγματικές «απειλές» – το πρόβλημα βέβαια είναι πως με τέτοιες μπλόφες μάλλον τρομάζουν περισσότερο οι Έλληνες πολίτες, παρά οι δανειστές.

    Υπάρχει βέβαια και μία άλλη περίπτωση: Να επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την… ηρωική του έξοδο και να φορτώσει τα προβλήματά του στον επόμενο. Ποιος μπορεί αλήθεια να αποκλείσει αυτήν την πιθανότητα;



    ΣΧΟΛΙΑ