• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Η οικογένεια Κουτσολιούτσου μετράει μέρες για την έξοδο από τη διοίκηση των Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    Μετράει μέρες η οικογένεια Κουτσολιούτσου για την αποχώρηση από τη διοίκηση των Folli Follie, ενώ παράλληλα, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της μετοχικής μεταβολής στο υφιστάμενο καθεστώς των βασικών μετόχων. Καταλύτης και συνάμα επιταχυντής των εξελίξεων θεωρείται το αποτέλεσμα της έρευνας δικανικού-εγκληματολογικού χαρακτήρα, που γίνεται στην «αμαρτωλή» κινέζικη θυγατρική του πολυσυζητημένου ομίλου.

    Εδώ και περίπου μία βδομάδα η Alvarez & Marsal επιχειρεί μια εισαγγελικού τύπου έρευνα στην εταιρεία Sourcing Limited, που λειτουργεί ως κεντρικός πυλώνας των δραστηριοτήτων των Folli Follie στην Ασία. Εκ φύσεως η έρευνα αυτή εκτείνεται από το άνοιγμα ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι την αναζήτηση κάθε είδους παραστατικών και εγγράφων, καθώς επίσης και από «ανακρίσεις» προσώπων που έχουν νευραλγικούς ρόλους, μέχρι την αναζήτηση των διαθεσίμων σε μετρητά στις τράπεζες.

    Το αναπόφευκτο ερώτημα είναι αν η απόλυτα εξειδικευμένη σε τέτοιου είδους ελέγχους Alvarez & Marsal, η οποία ορίστηκε από τα… Folli,  θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο που της ανατέθηκε, ή εάν θα «βραχυκυκλώσει» με τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να βρει στο δρόμο της.

    Τουλάχιστον ως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτι έχει σκαλώσει με τους ελέγχους. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής της βδομάδας αναμένεται να ζητηθούν και επισήμως από την Alvarez, στοιχεία για το πώς εξελίσσονται οι έλεγχοι. Με στόχο να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

    Αν και ουδείς να προδικάσει το αποτέλεσμα, εν τούτοις, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα δεν είναι εάν υπάρχει «τρύπα» στα οικονομικά στοιχεία της «Group Sourcing Limeted» Κίνας, αλλά πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή… Όχι μόνο σε ότι αφορά το διαβόητο ταμείο της θυγατρικής (όπου θα πρέπει να υπάρχουν 254,5 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 446,3 εκατ. που δηλώνει ότι διαθέτει ο όμιλος), αλλά και αναφορικά με τον τεράστιο όγκο των αποθεμάτων, όπως φυσικά και των πωλήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν στο… 68% του συνόλου που εμφανίζουν τα Folli.

    Δεδομένου του ότι η ευθύνη της θυγατρικής στη Κίνα βαρύνει πρωτίστως τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα όποια ευρήματα των ελέγχων της Alvarez, θα δρομολογήσουν το αυτονόητο. Την αποχώρηση δηλαδή του 75χρονου ιδρυτή των Folli, από την θέση του Προέδρου του επιχειρηματικού ομίλου. Κάτι που καταφανώς τίθεται ως ζήτημα προς θεραπεία και για λόγους εταιρικής κυβέρνησης, αφού ολόκληρη η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου, είναι εκείνη που κατέχει τις ισάριθμες θέσεις εκτελεστικών μελών στο Δ.Σ.

    Η «σιδηρά κυρία» Καίτη και ο ρόλος του Τζώρτζη

     Η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη, είναι Αντιπρόεδρος και ο 48χρονος γιός τους Τζώρτζης, Διευθύνων Σύμβουλος. Η κλεψύδρα του χρόνου έχει ουσιαστικά αρχίσει να μετράει αντίστροφα και για τη «σιδηρά κυρία των Folli Follie», ενώ όπως φαίνεται, στόχος της οικογένειας είναι να συνεχίσει να παραμένει σε διοικητικό πόστο, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Το ποιο ακριβώς θα κριθεί από τις περιστάσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός της Alvarez για τους ελέγχους στην Κίνα μοιάζει με μονόδρομο για την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Διότι σε διαφορετική περίπτωση και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επικαιροποιημένη εικόνα για τη μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου, τα Folli βάδιζαν με μαθηματική ακρίβεια προς το επιχειρηματικό τους τέλος. Όχι ότι αυτό και τώρα δε συνιστά ένα ζοφερό ενδεχόμενο, αλλά δίνει τη δυνατότητα της «δεύτερης ευκαιρίας».

    Άλλωστε πέραν της Alvarez, η εταιρεία ανέθεσε ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου στη Rothschild. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, είναι εμφανές ότι η Rothschild, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των ελέγχων στην κινέζικη θυγατρική, αλλά και τους στοχευμένους ελέγχους που έχει αναλάβει να κάνει η Ernst & Young, θα προχωρήσει σε αποτύπωση της μεσομακροπρόθεσμης οικονομικής αντοχής των Folli.

    Σε περίοπτη θέση των δραστηριοτήτων της Rothschild είναι οι ομολογιούχοι των Folli, καθώς σε ένα χρόνο από τώρα λήγει το μετατρέψιμο ομολογιακό των 249,5 εκατ. ευρώ και το 2021 εκπνέει το άλλο ομόλογο των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων. Οι επαφές με τους ομολογιούχους είναι κρίσιμο στοιχείο, ενώ πέραν τούτων η Rothschild είναι σε θέση να διερευνήσει αν μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον στρατηγικής συμμετοχής στα Folli, από πλευράς διεθνών Fund. Και από τη στιγμή βεβαίως που θα υπάρξουν αναμορφωμένοι ισολογισμοί της εταιρείας.

    Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με την «τρύπα» στην κινεζική θυγατρική, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μπορεί να δεχτεί να συναινέσει στην παραχώρηση μετοχικού ποσοστού στην εταιρεία, που τώρα είναι της τάξεως του 34,4%. Με το αντίτιμο της πώλησης να εισφέρεται από τον ίδιο για να καλυφθούν, ενδεχόμενα ταμειακά κενά…

    Είναι προφανές ότι για όλα αυτά και για πολλά άλλα, υπάρχουν αρκετές «γκρίζες ζώνες». Ήδη ο Γκάμπριελ Γκρέγκο που φέρεται να λειτούργησε ως «μοναχικός λύκος» στην επίθεση κατά των Folli, έκανε προ ημερών μια ακόμη εύστοχη επισήμανση για την πορεία των ερευνών. Τονίζοντας ότι «οι διαδικασίες κινούνται με αργούς ρυθμούς» καθώς και ότι «δεν θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους να αλλάξουν την πραγματικότητα». Με άλλα λόγια το αφεντικό του QCM Fund λέει ότι μπορεί να υποτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος της υπόθεσης των Folli. Ειδικά μάλιστα αν βρεθεί κάποιος στην Κίνα, που δίκην… αυτοφοράκια, θα θελήσει να αναλάβει τις ευθύνες για τα όσα έγιναν στην εκεί θυγατρική του ελληνικού ομίλου.

    Ούτως ή άλλως, όποια κι αν είναι η επόμενη μέρα για τα Folli Follie, δεν μπορεί να αναιρέσει τα όσα ήδη έχουν γίνει και κατά την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες. Οι οποίες στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να λάβουν και κακουργηματικού χαρακτήρα συνέπειες, για τη διοίκηση των Folli. Ανεξάρτητα από τις όποιες μεταβολές θα υπάρξουν στη διοικητική ή και στη μετοχική ταυτότητα της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Δραγάτσης: O εισαγγελέας που έκλεισε στη φυλακή τον Λαυρέντη, τον Ρέστη, τον Μαρτίνη και τον Λιακουνάκο αναλαμβάνει τώρα και τη Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τ. Κανελλόπουλος (Τιτάν): Τι λέει για την υπόθεση της Folli Follie – Πώς επηρεάζει τις ελληνικές εταιρείες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη Folli Follie: Οι δύο offshore των Κουτσολιούτσων στις Παρθένες Νήσους που ψάχνει ο οικονομικός Εισαγγελέας (όπου πήγαν 94,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές) 



    ΣΧΟΛΙΑ