• Business

    Αποκαλυπτικό: Έτσι θα πετύχει η επένδυση Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

    Δημήτρης Κοπελούζος, εΠρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group


    Όχι μόνο βιώσιμος, αλλά και πολύ κερδοφόρος, μπορεί να αποδειχθεί ο πρώτος πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης (FSRU), ακόμη κι αν το δεσμευτικό ενδιαφέρον των επενδυτών που θα εκδηλωθεί τον Μάρτιο είναι στο μισό από το πρώτο market test της πρώτης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Στο πρώτο market test, που ολοκληρώθηκε τέλη Δεκεμβρίου, εκφράστηκε ενδιαφέρον για ποσότητες υπερδιπλάσιες της δυναμικότητας του δηλαδή 12,2 bcm με τη χωρητικότητα του πλωτού σταθμού να είναι 5,5 bcm. Η δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test στην οποία θα κλειδώσουν και τα συμβόλαια,  θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, αφού στείλει η Κομισιόν τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται.

    Ακόμη κι αν το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί τον Μάρτιο στο τελικό market test είναι το μισό από το πρώτο, θα καλυφθεί η δυναμικότητά του σταθμού, ο οποίος για να είναι βιώσιμος αρκεί να κλείσει ποσότητες στο ήμισυ της δυναμικότητάς του, δηλαδή 2,5 bcm.

    «Από τα 2,5 bcm και πάνω όσο αυξάνονται τα συμβόλαια θα αυξάνεται και η κερδοφορία του», δήλωσε στο mononews.gr ο Θωμάς Αχείμαστος, Διευθυντής Στρατηγικής της Gastrade.

    Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα έχει δυνατότητα αεριοποίησης 5,5 bcm,  θα του επιτρέπει να θεωρηθεί, μεταξύ άλλων και ως μια αξιόπιστη εναλλακτική του TAP σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην ροή του αγωγού. Το έργο επίσης ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας τόσο με την ελληνική αγορά όσο και με τις αγορές των βαλκανικών χωρών.

     Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του έργου είναι η διασφάλιση γρήγορης πρόσβασης στις αγορές,  ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής θα συμπέσει χρονικά με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου IGB, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας.

    Μέτοχοι στο έργο είναι η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική Βulgarian Εnergy Ηolding (BEH) με 20% η κάθε μία, η Gastrade, συμφερόντων Κοπελούζου, και η Gaslog, συμφερόντων Λιβανού, ενώ στο πέμπτο μερίδιο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιοι θα συμμετέχουν.

    Τι είπε ο Πάιατ

    Στο έργο για τη δημιουργία του πλωτού σταθμού Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε χθες στο Athens Energy Forum 2019 και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

    Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα και το ρόλο των υποδομών που κατασκευάζονται στην περιοχή, τόνισε τη σημασία του FSRU Αλεξανδρούπολης, αλλά και όλων των υποδομών στην περιοχή όπως ο TAP, ο IGB, ο κάθετος διάδρομος που μαζί με τις παλιές (Ρεβυθούσα) στερούν από τη Ρωσία τη δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι εναντίον και του αγωγού Turkish Stream.

    Το έργο έχει ευρεία και δυναμική πολιτική υποστήριξη επί ελληνικού, από Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ γεγονός που αντικατοπτρίζεται όχι μόνον στις συνεχείς σχετικές δηλώσεις αλλά και στο ότι βρίσκεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. Κι αυτό γιατί στοχεύει στην παροχή εναλλακτικής πηγής φυσικού αερίου για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα προσφέρει στην περιοχή ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση των οδών και των πηγών αερίου, ευελιξία των τιμών και ενίσχυση του ανταγωνισμού.

    Θα ικανοποιήσει την πρόσθετη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα δώσει πρόσβαση σε LNG και θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης των αγορών αυτών και θα ενισχύσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην αγορά.

    Διαγωνισμοί για το πλοίο και τις υποδομές

    Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ ο διαγωνισμός της Gastrade για το πλοίο FSRU που θα χρησιμοποιηθεί στον τερματικό σταθμό της  Αλεξανδρούπολης αλλά και για το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πλοίου έχει παραταθεί κατά έξι μήνες, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών εκδήλωσης ενδιαφέροντος προσδιορίζεται στις 15 Φεβρουαρίου 2019.

    Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η δεσμευτική φάση του διαγωνισμού προσδιορίζεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 με την τελική επενδυτική απόφαση να λαμβάνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα,  δηλαδή εντός του δευτέρου τριμήνου,  όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

    Η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 όταν και το FSRU θα είναι έτοιμο προς παράδοση. Το επόμενο βήμα θα είναι να τεθεί σε λειτουργία, πράγμα που εκτιμάται να γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του LNG World News.

    Υπενθυμίζεται ότι το LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νότιο δυτικά του λιμανιού της πόλης και θα περιλαμβάνει σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μήκους 28 χιλιομέτρων (4 χλμ χερσαίο και 24 χλμ υποθαλάσσιο) με δυναμικότητα 15,1 mcm/ημέρα (168,7GWh/ημέρα) ένα αγκυροβόλιο και ένα σύστημα αγωγών που θα συνδέει το τερματικό με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.

    Επίσης θα έχει αποθηκευτική ικανότητα έως 170 χιλ. κυβικά LNG και δυνατότητα τροφοδοσίας αερίου έως 900 χιλ nm3/ ώρα ή αλλιώς 8,3 δις nm3/ ετησίως.

    Το FSRU προβλέπεται να είναι μόνιμα εγκατεστημένο και θα συνδέεται με τον αγωγό μέσω δύο ευέλικτων risers 12᾽. Η διάμετρος του αγωγού με μήκος 28 χλμ θα είναι 30᾽᾽ και θα έχει σχεδιαστεί για πίεση έως και 110 barg. Ο αγωγός προβλέπεται να συνδεθεί με το ΕΣΦΑ μέσω μετρητικού σταθμού που θα κατασκευαστεί από το ΔΕΣΦΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασημοφόρηση του κ. Δημήτρη Κοπελούζου από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί σαρώνει η Redex του Κοπελούζου και γιατί είναι talk of the town το party του Πάρι Κασιδόκωστα- Λάτση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mega deal Κοπελούζου με τον κινεζικό κολοσσό CHN Energy



    ΣΧΟΛΙΑ