• Πολιτική

    Αυτή είναι η τροπολογία για την πρώτη κατοικία – Δείτε το κείμενο

    • NewsRoom


    Στη δημοσιότητα δόθηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας το οποίο, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε τελικά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, αν και δεν έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

    Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο : «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016) – Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις».

    Σύμφωνα με την τροπολογία, η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ για τα επαγγελματικά δάνεια και τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά.

    Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

    Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

    Αν το σύνολο των οφειλών  υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 5.

    Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα παραπάνω είναι ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

    Διαβάστε εδώ το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας

    Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεχίζεται το σίριαλ με την α’ κατοικία: «Θέμα ωρών η κατάθεση της τροπολογίας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σήκωσε» τα χέρια ψηλά με τον Πετρόπουλο ο Τσακαλώτος και για την α’ κατοικία!



    ΣΧΟΛΙΑ