• Big Story

    Πάνος Σκουρλέτης: αυτές είναι οι επενδύσεις που πάγωσε και τώρα πρέπει να τρέξουν άμεσα ( από τον Σταθάκη)


    Ένας μακρόσυρτος αναστεναγμός ανακούφισης πρέπει να ακούστηκε στα γραφεία της Eldorado Gold όταν ανακοινώθηκε και επίσημα αυτό που όλοι ψιθύριζαν τις τελευταίες εβδομάδες: ότι με τον ανασχηματισμό ο Πάνος Σκουρλέτης θα απομακρυνόταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεν έχει τόση σημασία ποιος είναι ο αντικαταστάτης του (παρεμπιπτόντως, είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης). Σημασία έχει ότι δεν είναι πια ο Πάνος Σκουρλέτης σε αυτό το πόστο.

    Η Eldorado Gold ήταν ίσως η εταιρεία που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από την αδιάλλακτη στάση του Πάνου Σκουρλέτη απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο απερχόμενος υπουργός έκανε ό,τι μπορούσε για να βάλει εμπόδια στην επένδυση της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής, απορρίπτοντας τον διάλογο με την εταιρεία, ενώ ακόμα και στις τελευταίες του μέρες στο υπουργείο, την περασμένη Πέμπτη, με απόφασή του «πάγωσε» το έργο της μονάδας μεταλλουργίας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή Μαντέμι Λάκκος, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην εταιρεία, που τώρα ελπίζει πως με τον Γιώργο Σταθάκη θα έχει ένα καλύτερο επίπεδο συνεννόησης και θα μπορέσει επιτέλους να κάνει τη δουλειά της χωρίς κρατικά εμπόδια.

    Μία άλλη υπόθεση που… βασανίστηκε πολύ στα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη ήταν αυτή της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar και τη Snam. Και εδώ οι χειρισμοί του Πάνου Σκουρλέτη δε βοήθησαν καθόλου στην επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει (μάλιστα πολλοί σχολίαζαν πως ο Π. Σκουρλέτης απλώς δεν ήθελε να ολοκληρωθεί το deal, καθώς πρόκειται για αποκρατικοποίηση που συμφωνήθηκε επί ημερών κυβέρνησης Σαμαρά), με αποτέλεσμα να πλησιάζει απειλητικά η τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση της πώλησης, στις 30 Νοεμβρίου, και ο Γιώργος Σταθάκης να καλείται να… τρέξει για να προλάβει πριν χαθεί η προθεσμία αυτή.

    Όμως αν ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν μία φορά εχθρικός προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο (μέχρι πρότινος) αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης ήταν… δέκα φορές! Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά το «γραμμάτιο» που πλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογική υποστήριξη των Οικολόγων Πρασίνων στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό το «γραμμάτιο» τελικά το πλήρωσαν πολλοί, αφού ο Γ. Τσιρώνης ήταν αντίθετος σε μία σειρά επενδύσεων, από το έργο ανάπλασης του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη λεωφόρο Κηφισού, και τα διάφορα έργα διαχείρισης απορριμμάτων ανά την Ελλάδα, μέχρι και την ανάπλαση του Ελληνικού, για την οποία είχε επίσης εκφράσει αντιρρήσεις.

    Με την απομάκρυνση και του Γ. Τσιρώνη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αντικαταστάτης του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος) εκφράζονται ελπίδες ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις και ότι θα προχωρήσουν επιτέλους έργα που καθυστερούν αδικαιολόγητα με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου – η οποία βέβαια πρακτικά δικαιώθηκε για τη στάση της αυτή, αφού ο Πάνος Σκουρλέτης δεν απομακρύνθηκε κακήν κακώς από την κυβέρνηση, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά αντιθέτως αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το πώς αξιολογούν στην κυβέρνηση το έργο του…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έλληνες γιατροί: η μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Ποιες χώρες προτιμούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπύρος Λάτσης: Τραπεζικοί μπελάδες στο Λουγκάνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ