• First Top Stories

    Παραλαμβάνει… χάος ο Γιώργος Σταθάκης: Οι εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο Σκουρλέτης

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Νέο υπουργείο, νέες προκλήσεις για τον Γιώργο Σταθάκη. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει μετά τον ανασχηματισμός ένα ακόμα πιο δύσκολο πόστο, αυτό του υπουργού Ενέργειας – όχι ότι το προηγούμενο πόστο του ήταν εύκολο, όμως εδώ υπάρχει μία μεγάλη διαφορά: ο προκάτοχός του στο συγκεκριμένο υπουργείο τα έκανε θάλασσα…

    Όπως θα θυμάστε, ο Γιώργος Σταθάκης αντικαθιστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε τα πάντα για να μπλοκάρει κάθε αποκρατικοποίηση, προκαλώντας την οργή των δανειστών και εν τέλει την αντικατάστασή του. Βέβαια, όλοι περίμεναν πως με τον ανασχηματισμό ο Πάνος Σκουρλέτης θα έβγαινε κακήν κακώς από το κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο αυτός ουσιαστικά… αναβαθμίστηκε, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών – αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…

    Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ο Γιώργος Σταθάκης παραλαμβάνει και δύο πολύ σοβαρά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία καλείται να επιλύσει ξεπερνώντας τα εμπόδια που έβαζε συνεχώς ο προκάτοχός του.

    Το πρώτο από αυτά είναι η ΔΕΗ. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πάει από το κακό στο χειρότερο, με το μερίδιο αγοράς της στην αγορά ηλεκτρισμού να συρρικνώνεται διαρκώς και τα οικονομικά της να είναι σε τραγική κατάσταση, γεννώντας ανησυχίες ακόμα και για ενδεχόμενη χρεοκοπία της. Υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή στη ΔΕΗ είναι αναμφίβολα (και) ο Πάνος Σκουρλέτης, που με τους χειρισμούς του ως υπουργός μόνο κακό έκανε στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ και η κόντρα του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, δε βοήθησε καθόλου. Ο Γιώργος Σταθάκης καλείται τώρα να αναστρέψει την κατάσταση με τολμηρές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να ορθοποδήσει σε ένα νέο περιβάλλον μίας απελευθερωμένης αγοράς, όπου το μονοπώλιό της αποτελεί παρελθόν, όμως εξακολουθεί να έχει δεσπόζουσα θέση. Ανοιχτό είναι εξάλλου και το ζήτημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, στην οποία ο Πάνος Σκουρλέτης αντιστεκόταν με σθένος.

    Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Σταθάκης είναι η ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στις Socar και Snam. Και εδώ οι χειρισμοί του Πάνου Σκουρλέτη δε βοήθησαν καθόλου στην επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει (μάλιστα πολλοί σχολίαζαν πως ο Π. Σκουρλέτης απλώς δεν ήθελε να ολοκληρωθεί το deal, καθώς πρόκειται για αποκρατικοποίηση που συμφωνήθηκε επί ημερών κυβέρνησης Σαμαρά), με αποτέλεσμα να πλησιάζει απειλητικά η τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση της πώλησης, στις 30 Νοεμβρίου. Για να μη χαθεί αυτή η συμφωνία, θα πρέπει ο νέος υπουργός Ενέργειας να κινηθεί ταχύτατα και πιθανόν να αναλάβει προσωπικά μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να διασφαλίσει το happy end στην υπόθεση αυτή, που έχει εξελιχθεί πια σε σαπουνόπερα.

    Ας ελπίσουμε ότι ο Γιώργος Σταθάκης θα τα πάει καλύτερα από τον προκάτοχό του…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση (pics + video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαδημητρίου- Πιτσιόρλας: Οι νέοι υπουργοί που (ευτυχώς) ξέρουν τις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ