• Big Story

    Αφόρητη πίεση θεσμών στους τραπεζίτες: Μειώστε τώρα τα κόκκινα δάνεια


    Έναν «Matteo Renzi» ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες αφού σε αντίθεση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση σιωπά, τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα τεκτονικές αλλαγές στον τραπεζικό και επιχειρηματικό χάρτη. Με διακύβευμα τις τράπεζες ο Matteo Renzi έχει ξεκινήσει επανάσταση για την διάσωση των ιταλικών τραπεζών και ετοιμάζεται να αψηφήσει την Ε.Ε και να διοχετεύσει μονομερώς δισεκατομμύρια ευρώ στο προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας του.

    rentsi1--2-thumb-large

    Το παράπονο των Ελλήνων τραπεζιτών είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργεί η στελέχωση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων με ξένους που θα παίρνουν γραμμή από κέντρα αποφάσεων της αλλοδαπής.

    Αντί να διαμορφώσει η ίδια η χώρα ένα νέο οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο μέσα από τη συνεργασία κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρήσεων και με επίκεντρο τη διαχείριση των 105 δισ. ευρώ κόκκινων ανοιγμάτων, αυτό θα επιβληθεί από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη επισημαίνουν στο mononews  τραπεζίτες.

    Και οι προθέσεις είναι σαφείς και αποτυπώνονται στις επικείμενες αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και σε πρακτικές, τις οποίες δρομολογούν οι θεσμοί το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δείχνουν πιο επιθετική διάθεση όσον αφορά τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων.

    Η αντικατάσταση διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κομβικό σημείο και προκύπτει από την προσπάθεια ελέγχου συνολικά του τραπεζικού συστήματος, κάτι που γίνεται και πανευρωπαικά. Εξ αυτού προέκυψε η κρίση των σχέσεων της Ιταλίας με την Ε.Ε. ενώ είναι χαρακτηριστική η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απαιτήσει από την ιταλική Μonte Paschi να μειώσει σε μια διετία κατά 30% τα NPLs της.

    Ο στόχος είναι οι πιο «άτακτοι» της ΕΕ αλλά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν παραδίδεται  αμαχητί και να επιδιώκει μονομερή διάσωση των προβληματικών τραπεζών του σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που δεν  αντιδρά στην παράδοση των κλειδιών του κλάδου σε ξένα χέρια.

    Πιέζουν οι θεσμοί τους τραπεζίτες 

    Η διαχείριση των 105 δισ. ευρώ NPLs επί συνόλου 200 δισ. ευρώ δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη και την οικονομία και αυτό που ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες είναι να υπάρξει σχεδιασμός και κατεύθυνση από την ίδια τη χώρα και όχι να υπαγορεύονται οι κινήσεις από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

    Ακόμη όμως και η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, όπως η βελτίωση του νόμου Δένδια, που είναι κρίσιμη για περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο Μαρινόπουλος, καθυστερεί τραγικά με ευθύνη της κυβέρνησης.

    Με ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσαρμογές σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και βασικών επιτροπών καθώς και σε επίπεδο δομών της διοίκησης, ενώ στην κατεύθυνση του αγγλοσαξονικού μοντέλου θα είναι συνεχής η αξιολόγηση του μάνατζμεντ έναντι συγκεκριμένων στόχων. Ειδικά για τα NPLs, οι στόχοι κάθε τράπεζας θα οριστικοποιηθούν επίσης εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο. Η πίεση είναι μεγάλη για πωλήσεις τώρα κάτι που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει άμεσα.

    Άμεσα πάντως αναμένεται η υποβολή παραίτησης από τα μέλη του ΤΧΣ, στα οποία δόθηκε το σχετικό σήμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης που πραγματοποιεί επαφές με ξένα στελέχη για την πλήρωση των θέσεων, με το όνομα του Πολωνού Marek Belka, καθηγητή πανεπιστημίου, πρώην στελέχους τoυ ΔΝΤ και με πολιτική θητεία στη χώρα του – έφθασε ως τη θέση του πρωθυπουργού της Πολωνίας – να συζητείται για τη διοίκηση του Ταμείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/22000-ipothesis-pros-paragrafi-ti-kani-ipourgio-ikonomikon/58577



    ΣΧΟΛΙΑ