• Big Story

    Τα περίεργα ραντεβού του Βαλιολάχ Σεΐφ στην Αθήνα και η Saderat Bank


    Την αποκάλυψη έκανε πριν από λίγες μέρες με δημοσίευμά της η Wall Street Journal: Η Ελλάδα απέκρουσε τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων εταίρων της στα τέλη Οκτωβρίου και άσκησε βέτο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν, Bank Saderat.

    Γιατί τέτοια… αγάπη για το Ιράν από τη χώρα μας; Τα μυστικά ραντεβού του κεντρικού τραπεζίτη του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ, με τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μάλλον κρύβουν την απάντηση…

    Ο Σεΐφ επισκέφθηκε τη χώρα μας στα τέλη του καλοκαιριού, με προφανή στόχο να διασφαλίσει την ομαλή επανένταξη της Saderat Bank στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, μετά από έξι χρόνια απομόνωσης λόγω των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βάζει άλλωστε την πετρελαιοπαραγωγό χώρα και πάλι δυνατά στο παιχνίδι της παγκόσμιας οικονομίας, και δεν μπορεί η Saderat Bank να μείνει έξω από αυτό.

    Στις επαφές του στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεΐφ κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι όσον αφορά στην Ελλάδα επιθυμεί την επιστροφή της Saderat Bank στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, ώστε αφενός να εισπράττει το Ιράν πιο εύκολα τα έσοδα που προκύπτουν από τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα, και αφετέρου να εισπράττει τις δόσεις από παλαιότερες οφειλές της Ελληνικά Πετρέλαια – ξεκαθάρισε όμως με βάση τις ίδιες πληροφορίες ότι η χώρα μας θα έχει και σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ευνοηθεί ούτως ή άλλως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα σήμαινε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να εισάγει χωρίς προβλήματα φθηνό πετρέλαιο από το Ιράν – με ό,τι σημαίνει η εισροή φθηνού πετρελαίου σε μία οικονομία εξαρτημένη από το εισαγόμενο πετρέλαιο, όπως η ελληνική.

    Γεγονός είναι πάντως ότι η Αθήνα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, την οποία μάλιστα όπως θυμόμαστε είχε επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Φεβρουάριο, επιδιώκοντας την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Φαίνεται πως η διάθεση της Αθήνας να «βοηθήσει» το Ιράν είναι τέτοια, ώστε να δεχτεί να πάρει πάνω της, μόνη της, ένα «βαρύ» βέτο στην ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Bank Saderat – προφανώς αυτά τα ανταλλάγματα που υποσχέθηκε ο Σεΐφ είναι πολύ γενναιόδωρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Προσδεθείτε. Όλα τα νέα σενάρια για την επόμενη ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Βγενόπουλος: Ένας επιθετικός και δραστήριος επιχειρηματίας που είχε πολλούς φίλους και πολλούς εχθρούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ