• AUTO

    Οδηγούμε το ηλεκτρικό Opel Mokka (video)!

    2020 Opel Mokka-e


    Πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο B SUV της Opel επί Ελληνικού εδάφους και ειδικότερα από την ηλεκτρική του έκδοση.

    Οι άνθρωποι της OPEL, στην Ελλάδα μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε το νέο Mokka από κοντά, εγχείρημα όχι απλό εν μέσω πανδημίας. Βρέθηκα λοιπόν σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της Opel Σφακιανάκης, στο Μαρούσι και φτάνοντας ακούω δυο αναβάτες μηχανών να συζητάνε: «Πολύ ωραίο αυτό, το νέο Mokka είναι;». Πράγματι το χρώμα αλλά και το σχήμα βοηθούν ώστε να ξεχωρίζει το νέο Opel. Η δική μας ηλεκτρική έκδοση, είχε χρώμα πράσινο, μαύρο καπό, που θυμίζει την ιστορία των αγωνιστικών Opel και τον κωδικό «e» να συνοδεύει το λογότυπο Mokka. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Mokka ξεκινά και με ηλεκτρική έκδοση. Φυσικά υπάρχουν και αμιγώς θερμικές εκδόσεις.

    2020 Opel Mokka-e

    Η πλατφόρμα CMP είναι η βάση αλλά το νέο μοντέλο είναι 12,5 cm, μικρότερο σε μήκος από το απερχόμενο. Με μήκος στα 4.1m είναι ότι πρέπει για την πόλη. Επίσης είναι πιο χαμηλό και πιο φαρδύ από το παλιό. Με την πίσω πόρτα ανοικτή δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την μυώδη διαμόρφωση του πίσω φτερού και την προσαρμογή του χώρου αποσκευών (310lt). Οι ακμές δίνουν μια καθαρότητα στο σχήμα και μια ταυτότητα. Στο εσωτερικό η απλότητα κυριαρχεί: Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται μια ψηφιακή οθόνη οργάνων 12 ιντσών, και στο κέντρο του ταμπλό μια  οθόνη αφής 10’’. Η απέριττη φιλοσοφία κυριαρχεί.  Η ποιότητα κατασκευής είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει από την Opel, αφού έχει γίνει χρήση πολύ καλών υλικών, αλλά και συνδυασμός σκληρών – μαλακών πλαστικών.

    2020 Opel Mokka-e

    Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm ροπής σταθερά. Συνδυάζεται με κιβώτιο μονής σχέσης και μπαταρία 50 kWh που προσφέρει αυτονομία 300km περίπου. Αυτό εξαρτάται και από την χαρτογράφηση που θα επιλέξεις: Στο Eco η απόκριση του ηλεκτρικού μοτέρ περιορίζεται στο Normal ο οδηγός έχει στη διάθεση μια ήπια επιτάχυνση ενώ στο Sport μπορεί να εκμεταλλευθεί την πλήρη ισχύ. Το Μοkka μπορεί να δεχτεί ρυθμό φόρτισης 100kwh με συνεχές ρεύμα, οπότε χρειάζονται μόνο 30 λεπτά για να φτάσει η μπαταρία στο 80%. Σε εναλλασσόμενο ρεύμα με Wallbox 11,0 kWh φορτίζει σε 5 ώρες. Η μπαταρία συνοδεύεται από εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 km.

    Στο εσωτερικό εύκολα βρίσκεις τη βολική θέση οδήγησης, ανεξαρτήτως ύψους, ενώ η εργονομία είναι πολύ καλή και όλα βρίσκονται τοποθετημένα εκεί που το περιμένεις. Η αθόρυβη λειτουργία του ηλεκτρικού μοτέρ, συγκινεί ιδιαίτερα όσους αρέσκονται σε ήπιες αστικές μετακινήσεις. Σ’ αυτό έρχεται να συμβάλει και η καλή ηχομόνωση της καμπίνας επιβατών, απομονώνεσαι από το περιβάλλον εντελώς. Η ρύθμιση της ανάρτησης (γόνατα MacPherson εμπρός, ημιάκαμπτος άξονα πίσω) δίνει έμφαση στην άνεση, χωρίς να γέρνει ή να κοπανάει. Το κέντρο βάρους είναι πιο χαμηλά λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας στο πάτωμα, αυτό κολακεύει την οδική συμπεριφορά, ειδικά τις απότομες αλλαγές πορείας με χαμηλή ταχύτητα. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του περίσσεια ροπής για ένα ασφαλές προσπέρασμα εντός πόλης.

    Η κατανάλωση που είδαμε στη σύντομη δοκιμή μας ήταν στις 16kwh/100km τιμή καλή για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Συνολικά η αίσθηση που αποκομίσαμε ήταν ενός εξαιρετικά ευκολοδήγητου και ευχάριστου οχήματος με περιμετρική ορατότητα και απροβλημάτιστη συνύπαρξη.

    Για περισσότερα υπομονή έως την εκτενή δοκιμή επί Ελληνικού εδάφους. Η τιμή της βασικής έκδοσης του Mokka e ξεκινά από τις 34.600 ευρώ. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας κοστίζει 37.600 ευρώ. To πιο απλό Mokka με 1.2lt/100PS turbo βενζίνη και 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο τιμάται 18χ.   

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ταχύτερος φορτιστής αυτοκινήτου στην Ελλάδα!

    Ιδού το νέο Jeep Compass!

    Hyundai Tucson: Εν αρχή ην… η ανάρτηση!



    ΣΧΟΛΙΑ