• AUTO

    Κορονοϊός: Γίνεται του ανασφάλιστου!

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Το ρεπορτάζ μας λέει πως 6 στους 10 αρνούνται να πληρώσουν για την ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του αυτοκινήτου τους.

    Το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα δεν είναι σημερινό. Διαχρονικά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυσή του, παρότι ο νόμος προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις και ελέγχους για τους ανασφάλιστους.

    Προφανώς στην πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία που οι πολίτες ελέγχονται για την έξοδο από το σπίτι τους, δεν είναι σώφρων για το κράτος να προχωρήσει και σε ελέγχους για ασφαλιστική ενημερότητα.

    Ταυτόχρονα η αβεβαιότητα για το πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση οδηγεί τους περισσότερους στην αναβολή της ανανέωσης του ασφαλιστηρίου τους με την πρόφαση: «Αφού δεν πάω πουθενά, ακίνητο είναι το αυτοκίνητο, τι να το κάνω το ασφαλιστήριο;».

    Ακόμη κι αν ισχύει κάτι τέτοιο τίποτα δεν αποκλείει να βρεθούμε σε μια έκτακτη ανάγκη και να χρειαστεί να μετακινηθούμε. Καθότι η κίνηση έχει πέσει δραματικά, οι ταχύτητες έχουν αυξηθεί πολύ στους άδειους δρόμους και παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότεροι να είναι αφηρημένοι ή να οδηγούν μηχανικά ή να έχουν την προσοχή τους στο κινητό ή τα χαρτιά νομιμότητας.

    Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος για ατύχημα με πολύ μεγάλες συνέπειες. Προχτές στους μποτιλιαρισμένους δρόμους κινδύνευες να χτυπήσεις τον προφυλακτήρα, σήμερα στους άδειους δρόμους κινδυνεύεις να χτυπήσεις ο ίδιος.

    Προφανώς σημαντικά θέματα προκύπτουν και με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων τύπου rent a car, τουριστικών λεωφορείων και άλλων που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται. Ήδη κάποιες εταιρείες παγώνουν τα συμβόλαια, επιστρέφοντας χρήματα.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να θυμηθούμε πως μόνο με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας αίρεται η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος. Θα ήθελα πολύ να δω τις επόμενες μέρες ο έλεγχος νομιμότητας στους οδηγούς να περιλαμβάνει και το ενήμερο ασφαλιστήριο του οχήματός τους. Διότι εξ’ όσων καταλαβαίνω όλοι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται στο όνομα της δημόσιας υγείας. Η οποία δεν είναι αλα κάρτ, η μέριμνα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

    Η σημερινή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα έξι στους 10 ασφαλισμένους μέχρι σήμερα να μην προχωρούν σε ανανέωση. Μερικοί εξ’ αυτών το ξανασκέφτονται τις επόμενες μέρες, αν όμως συνεχιστεί αυτό, πολύ σύντομα θα μιλάμε για εκατομμύρια ανασφάλιστα οχήματα.

    Εδώ αν θέλετε μπορείτε ν’ ακούσετε όσα είπαμε χτες σχετικά με την ασφαλίστρια, κ. Αγγελική Κορκολή στο πλαίσιο της εκπομπής μας Αlpha Speed, στον Α989.



    ΣΧΟΛΙΑ