• AUTO

    Ferrari: Ο μύθος του V12 (ήχος + video)!


    Η 12Cilindri Spider είναι το νέο διθέσιο spider της θρυλικής μάρκας με ατμοσφαιρικό κινητήρα V12 τοποθετημένο εμπρός-κεντρικά.

    Η Ferrari 12Cilindri Spider αντλεί έμπνευση από τα ανοιχτά μοντέλα Gran Turismo της Ferrari των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Με ισχύ 830PS, ο ατμοσφαιρικός δωδεκακύλινδρος προσφέρει μια μοναδική και συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην παραλία του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου κάνει μια υπέρβαση, αποφεύγοντας τη μυώδη και αισθησιακή γραμμή υπέρ μιας πιο φουτουριστικής γλώσσας. Η Ferrari 12Cilindri Spider απευθύνεται τόσο σε γνώστες όσο και σε νεότερους Ferraristi που ονειρεύονται ένα αυτοκίνητο που τους επιτρέπει να συνδυάσουν απαράμιλλες οδηγικές συγκινήσεις με άνεση και ιταλικό design.

    Ο κινητήρας F140HD που εφοδιάζει την Ferrari 12Cilindri Spider είναι η νέα έκδοση του εμβληματικού, ατμοσφαιρικού κινητήρα V12 της Ferrari, η πιο αγνή έκφραση της ψυχής της Ferrari: οι απαράμιλλες επιδόσεις του, ο δυνατός ήχος και η μοναδικότητά του, τον καθιστούν άξιο διάδοχο των θρυλικών σπορ αυτοκινήτων berlinetta που έγραψαν μερικά από τα πιο λαμπρά κεφάλαια στην ιστορία της μάρκας. Ο κινητήρας μπορεί να αποδώσει έως και 830 ίππους, ενώ οι στροφές του έχουν αυξηθεί στις 9.500 rpm χάρη στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων. Ο κινητήρας διαθέτει τροποποιημένα εξαρτήματα και λογισμικό, που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην ειδική σειρά 812 Competizione A.

    Οι μηχανικοί εργάστηκαν για να μειώσουν το βάρος και την αδράνεια των εξαρτημάτων του κινητήρα, υιοθετώντας μπιέλες από τιτάνιο, οι οποίες εγγυώνται εξοικονόμηση 40% σε περιστρεφόμενη μάζα σε σύγκριση με χάλυβα ίδιας μηχανικής αντοχής. Ένα διαφορετικό κράμα αλουμινίου χρησιμοποιήθηκε για τα έμβολα, καθιστώντας τα ελαφρύτερα. Περαιτέρω μείωση βάρους επιτεύχθηκε με την υιοθέτηση ενός στροφαλοφόρου άξονα ο οποίος είναι 3% ελαφρύτερος και διαθέτει διαφορετικό ζύγισμα. Ο μηχανισμός των βαλβίδων προέρχεται από την Formula 1 και αναπτύχθηκε ειδικά για τον V12 με στόχο τη μείωση της μάζας και την αξιοποίηση πιο αποδοτικών προφίλ ανύψωσης βαλβίδων.

    Οι περισσότερες τροποποιήσεις εστιάστηκαν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης ροπής σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι ένας κινητήρας με συναρπαστικά ομαλή και απρόσκοπτη απόκριση, που αποδίδει μέγιστη ισχύ στην κόκκινη γραμμή στροφών. Η καμπύλη ροπής είναι βελτιστοποιημένη σε όλο το φάσμα στροφών χάρη σε ένα σύστημα μεταβλητής γεωμετρίας, το οποίο επιτρέπει τη συνεχή μεταβολή του μήκους της εισαγωγής σε σχέση με τα διαστήματα ανάφλεξης του κινητήρα για να μεγιστοποιηθεί η δυναμική πλήρωση στον κύλινδρο.

    Για πρώτη φορά σε έναν κινητήρα φυσικής αναπνοής, αναπτύχθηκε μια καινοτόμος στρατηγική λογισμικού που μπορεί να τροποποιήσει τη μέγιστη διαθέσιμη ροπή ως συνάρτηση της επιλεγμένης σχέσης μετάδοσης. Αυτό δίνει στον οδηγό την αίσθηση της ομαλής, προοδευτικής επιτάχυνσης. Το καινοτόμο σύστημα διαμόρφωσης ροπής (ATS) επέτρεψε στους μηχανικούς του Maranello να διαμορφώσουν την καμπύλη ροπής στην τρίτη και τέταρτη σχέση χρησιμοποιώντας εξελιγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο που βελτιώνει την αίσθηση της ροπής χωρίς να επηρεάζει την επιτάχυνση, προς όφελος της οδηγικής απόλαυσης.

    Η εισαγωγή νέων σχέσεων μετάδοσης διατηρεί επιπλέον τα επίπεδα επιτάχυνσης υψηλά και επέτρεψε στους μηχανικούς να ορίσουν ένα νέο σχήμα καμπύλης ροπής για κινητήρα φυσικής αναπνοής. Το σύστημα άμεσου ψεκασμού βενζίνης (GDI στις 350 bar) αποτελείται από δύο αντλίες βενζίνης και τέσσερα ράμπες με αισθητήρες πίεσης που παρέχουν ανατροφοδότηση στο σύστημα ελέγχου πίεσης. Οι ηλεκτρονικοί ψεκαστήρες μπορούν επίσης να ελέγχουν έως και τρεις ψεκασμούς ανά κύκλο κινητήρα.

    Το σύστημα ανάφλεξης διαχειρίζεται από μια μονάδα ελέγχου ION η οποία διαθέτει λειτουργία μονού και πολλαπλών σπινθήρων. Αυτή η μονάδα εξυπηρετεί επίσης μια λειτουργία παρακολούθησης και ελέγχου των εκρήξεων, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη στρατηγική για την αναγνώριση της ποιότητας (αριθμός οκτανίων) του καυσίμου στη δεξαμενή για να μεγιστοποιήσει τη θερμοδυναμική απόδοση.

    Εδώ μπορείτε να ακούσετε το V12 της Ferrari

    Ο ήχος είναι καθοριστικός για να συνδυαστούν η άνεση, η πολυτέλεια και τα συναρπαστικά συναισθήματα οδήγησης που είναι χαρακτηριστικά μιας Ferrari V12: προς το σκοπό αυτό, βελτιστοποιήθηκε κάθε στοιχείο των γραμμών εισαγωγής και εξαγωγής. Οι αγωγοί εξαγωγής ίσου μήκους, η πολλαπλή εξαγωγή 6 προς 1 για κάθε σειρά κυλίνδρων και ο καινοτόμος σχεδιασμός των κεντρικών τμημάτων έχουν ως αποτέλεσμα το χαρακτηριστικό ουρλιαχτό του V12 που περιλαμβάνει όλες τις ευγενείς σειρές καύσης.

    Ο τέλειος συντονισμός και η βαθμονόμηση των υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων που προέρχονται αντίστοιχα από τα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής επηρεάζουν επίσης τον χρωματισμό του κινητήρα. Η γεωμετρία των σχημάτων και των καμπύλων του συστήματος εξαγωγής τελειοποιήθηκε επίσης για να εγγυηθεί τις πιο αγνές νότες του χαρακτηριστικού ήχου της Ferrari μέχρι τον κόφτη στροφών.

    Για να διασφαλιστεί ότι το ηχητικό υπόβαθρο στην καμπίνα είναι επίσης τέλεια ισορροπημένο, τροποποιήθηκε η οδό εισαγωγής. Η αλλαγή της θέσης των συντονιστών άλλαξε επίσης τα κύματα πίεσης, με αποτέλεσμα έναν πιο πλούσιο εύρος, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μεσαίες συχνότητες. Το αποτέλεσμα είναι ένας πιο καθαρός, πιο πλήρης ήχος σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, και ειδικά σε πιο σπορτίβες καταστάσεις.

    Η Ferrari 12Cilindri Spider διαθέτει το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) 8 σχέσεων, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλα αυτοκίνητα της γκάμας, ξεκινώντας από την SF90 Stradale. Οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η εισαγωγή της 8ης σχέσης βελτιώνει την αυτονομία κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο. Το 8τάχυτο DCT βελτιώνει την αποδοτικότητα αλλά και την ευκολία ταξιδιού. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χωρίζεται σε τρία επίπεδα: το άνω τμήμα του ταμπλό, συνεχίζεται περιμετρικά για να ενωθεί με την επένδυση των πάνελ των θυρών. Στη συνέχεια βρίσκεται η κεντρική περιοχή, ενώ το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει τους χώρους για τα πόδια και τα καθίσματα.

    Κάθε επίπεδο είναι σαφώς διαχωρισμένο, ενισχύοντας το εφέ διπλού πιλοτηρίου μέσω του συνδυασμού χρωμάτων και υλικών. Έχει γίνει εκτεταμένη χρήση βιώσιμων υλικών όπως alcantara με 65% ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Όλες οι κύριες λειτουργίες μπορούν να ελεγχθούν από την κεντρική οθόνη αφής 10,25” που βρίσκεται εντός εμβελείας τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού. Αυτή πλαισιώνεται από μια οθόνη οδηγού 15,6” που εμφανίζει όλες τις πληροφορίες οδήγησης και δυναμικής οχήματος. Τέλος, ο επιβάτης είναι πάντα πλήρως ενταγμένος στην οδηγική εμπειρία χάρη σε μια οθόνη 8,8” που τον κάνει να νιώθει σαν γνήσιος συνοδηγός.

    Η Ferrari 12Cilindri Spider μπορεί να εφοδιαστεί με ελαστικά Michelin Pilot Sport S5 ή Goodyear Eagle F1 Supersport. Αμφότερα αναπτύχθηκαν σε ειδική διάσταση: 275/35ZR21 στον μπροστινό άξονα και 315/35ZR21 στον πίσω. Η εξέλιξη τους έγινε μέσα από δοκιμές φυσικές και εικονικές, με τις δεύτερες να πραγματοποιούνται μέσω προσομοίωσης.

    ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ FERRARI 12CILINDRI SPIDER

    Κινητήρας: V12 – 65°

    Συνολικός κυβισμός 6496 cc

    Μέγιστη ισχύς: 830PS/9250rpm

    Μέγιστη ροπή: 678 Nm/7250rpm

    Όριο στροφών: 9500 rpm

    Σχέση συμπίεσης 13.5:1

    Ειδική ισχύς: 128 PS/lt

    ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Μήκος: 4733 mm

    Πλάτος: 2176 mm

    Ύψος: 1292 mm

    Μεταξόνιο: 2700 mm

    Εμπρός μετατρόχιο: 1686 mm

    Πίσω μετατρόχιο: 1645 mm

    Βάρος: 1620 kg

    Αναλογία βάρους – ισχύος: 1.95 kg/PS

    Κατανομή βάρους 47.8% εμπρός / 52.2% πίσω

    Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμων: 92lt

    Χωρητικότητα χώρου αποσκευών 200lt

    ΕΛΑΣΤΙΚΑ

    Εμπρός 275/35 R21

    Πίσω 315/35 R21

    ΦΡΕΝΑ

    Εμπρός: 398 x 223 x 38 mm

    Πίσω: 360 x 233 x 32 mm

    ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

    Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων F1 DCT

    ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

    Τελική ταχύτητα: 340 km/h

    Επιτάχυνση 0–100 km/h: 2,95 δευτερόλεπτα

    Επιτάχυνση 0–200 km/h: 8,2 δευτερόλεπτα

    Απόσταση φρεναρίσματος: 100-0 km/h σε 31,4 m

    Απόσταση φρεναρίσματος: 200-0 km/h σε 122,0 m

    Διαβάστε επίσης

    Diana Porsche: Απόγονος και αναβάτης!



    ΣΧΟΛΙΑ