• AUTO

    F1: Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Elkann!

    O John Elkann (αριστ.) στα πιτ της Ferrari στη Τζέντα συνομιλεί με το Sainz που μόλις έχει εγχειριστεί υπό το βλέμμα του επικεφαλής της ομάδας Fred Vasseur.

    O John Elkann (αριστ.) στα πιτ της Ferrari στη Τζέντα συνομιλεί με το Sainz που μόλις έχει εγχειριστεί υπό το βλέμμα του επικεφαλής της ομάδας Fred Vasseur.


    O εγγονός του Gianni Agnelli προσπαθεί εις μάτην να επαναφέρει τη Ferrari στην κορυφή.

    Ο 47χρονος Ιταλός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου στο Τορίνο και πρόεδρος της Stellantis (Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati, Ram. Citroen, DS Automobiles, Opel, Peugeot) έχει στα χέρια του ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Elkann είναι επίσης πρόεδρος της Ferrari η οποία τα τελευταία χρόνια πάει από το καλό στο καλύτερο όσον αφορά στα αυτοκίνητα παραγωγής.

    To 2023 η Ιταλική εταιρεία πούλησε 13.663 αυτοκίνητα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της. Τα πράγματα όμως δεν πάνε εξίσου καλά στην αγωνιστική ομάδα της F1. Εκεί ο Elkann προσπαθώντας να διορθώσει τα πράγματα επέλεξε το 2022 ως επικεφαλής της ομάδας τον Frederic Vasseur. Ο Γάλλος μάνατζερ προσπαθεί να νοικοκυρέψει τη Scuderia και ταυτόχρονα να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς την κορυφή. Ένα από αυτά ήταν και η μεταγραφή του Lewis Hamilton.

    Ο πολυπρωταθλητής πείσθηκε από τον John Elkann να μετακομίσει στο Μαρανέλο. Ένα από τα επιχειρήματα του Ιταλού μάνατζερ ήταν 9ψηφιο. Έτσι ο Hamilton θα ντυθεί τα κόκκινα του χρόνου, μια κίνηση ευφυούς marketing αλλά αμφιβόλου αθλητικής απόδοσης.

    Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ο Elkann ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. Την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία ο οδηγός της Ferrari, Carlos Sainz – ο  οποίος θα φύγει στο τέλος της χρονιάς για να πάρει τη θέση του ο Hamilton – διεγνώσθη με σκωληκοειδίτιδα και μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο.  Τον αντικατέστησε ένας 18χρονος πιτσιρικάς ονόματι Oliver Bearman. Ο Βρετανός έγραψε ιστορία καθότι είναι ο νεότερος οδηγός F1 στην ιστορία της Ferrari.

    Ο Elkann αριστερά μιλά με τους οδηγούς της ομάδας: Sainz, Bearman, Leclerc.
    Ο Elkann αριστερά μιλά με τους οδηγούς της ομάδας: Sainz, Bearman, Leclerc.

    Ο Bearman έμαθε ότι αντικαθιστά το Sainz λίγο πριν το FP3. Έκανε μια ώρα ελεύθερες δοκιμές, πήρε την 11η θέση στις κατατακτήριες δοκιμές και στον αγώνα κατάφερε να τερματίσει 7ος δίνοντας 6 βαθμούς στην ομάδα.  Ο έτερος οδηγός της Ferrari Charles Leclerc τερμάτισε 3ος. Η Ferrari δείχνει φέτος σημάδια βελτίωσης είναι ξεκάθαρα η δεύτερη ομάδα πίσω από τη Red Bull αλλά προφανώς δεν βρίσκεται εκεί που θέλει ο Elkann αλλά και τα εκατομμύρια των tifozi.

    Ο Elkann ήταν στα πιτ της ομάδας του, στη Σαουδική Αραβία. Είδε τον Oliver Bearman να οδηγεί, στέκονταν δίπλα – δίπλα με τον πατέρα του David Bearman, είδε το Sainz να έρχεται στον αγώνα, στα πιτ της ομάδας 24 ώρες μετά το χειρουργείο, είδε πολλά. Αλλά αυτό που δεν αντέχεται και δεν επιδέχεται διαχείρισης είναι μια εικόνα στον τερματισμό. Ο Bearman έχει τερματίσει 7ος και από την εξάντληση δεν μπορεί να βγει από το μονοθέσιο. Σπεύδει να τον βοηθήσει ο συμπατριώτης του Lewis Hamilton. Ο οποίος μόλις έχει τερματίσει δυο θέσεις πιο πίσω είναι 9ος στον αγώνα.

    Ο Elkann καλείται λοιπόν να εξηγήσει πρώτα στον εαυτό του και μετά στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας γιατί έδωσε 100 εκ. το χρόνο για να πάρει έναν βετεράνο πρωταθλητή, όταν θα μπορούσε με το 1/100 να προωθήσει το νεαρό οδηγό της ομάδας στη θέση του Sainz. Ο Bearman στον πρώτο του αγώνα στη F1, τερμάτισε μπροστά από τον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Lewis Hamilton. Είμαι περίεργος να δω πως θα το διαχειριστείτε αυτό κ. Elkann…

    Διαβάστε επίσης:

    F1 Σαουδική Αραβία: Κυριαρχία Red Bull!

    F1: Έγραψε ιστορία ο Bearman

    F1 Σαουδική Αραβία: Ο Verstappen στην pole!



    ΣΧΟΛΙΑ