• AUTO

    F1 Καναδά: Μεικτές συνθήκες, Φερστάπεν στην pole!

    Ο Φερστάπεν πήρε το τρόπαιο της pole (25η) από το Ζαν Αλεζί, άλλοτε οδηγό F1. Ο Γάλλος είχε κερδίσει στο Μόντρεαλ το 1995 την ημέρα των γενεθλίων του (11/6) με Ferrari. Αυτή είναι η μόνη νίκη του στη F1


    Οι κατατακτήριες δοκιμές ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία όπου χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι τύποι ελαστικών: Βρόχινα, ενδιάμεσα, σλικ.

    Ο καιρός ήταν κακός στο Μόντρεαλ κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών: Φυσούσε, έβρεχε, σταματούσε, ξανάρχιζε. To ξεκίνημα βρήκε τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα ενδιάμεσα ελαστικά, σταδιακά η πίστα στέγνωσε οπότε είδαμε και σλικ ελαστικά αλλά η βροχή επέστρεψε πιο δυνατή πριν το τέλος του Q2 οπότε μπήκαν ξανά τα ενδιάμεσα ελαστικά. Στο Q3 η πίστα γίνονταν πιο αργή όσο περνούσε η ώρα οπότε χρειάστηκαν προς το τέλος και τα βρόχινα ελαστικά, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης.

    Σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες ήταν αρκετοί οι οδηγοί που έκαναν λάθη και είδαμε την κόκκινη σημαία δυο φορές: Την πρώτη στο Q1 όταν αντιμετώπισε πρόβλημα ο Ζου με την Alfa Romeo στην μετάδοση ισχύος. Τη δεύτερη στο Q3 όταν ο Πιάστρι κοπάνησε τη McLaren κάνοντας αρκετή ζημιά στο πίσω μέρος. Από το Q1 αποκλείστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο οι Alpha Tauri, ο Ζου, ο Σάρτζαντ. Ο Γκασλί ήταν σε γρήγορο γύρο αλλά βρήκε στην πορεία του το Σάινθ έκοψε και αποκλείστηκε. Ο Ισπανός γι’ αυτό το λόγο πήρε ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση. Ο Σάινθ ισχυρίστηκε πως βρέθηκε στην πορεία του Γκασλί γιατί αιφνιδιάστηκε που τον πέρασε ο Τσουνόντα ενώ ήταν έτοιμος να ξεκινήσει γρήγορο γύρο. Ο Ιάπωνας επίσης πήρε ποινή 3 θέσεων γιατί σε άλλη στιγμή έκλεισε τον Χούλκενμπεργκ.

    Στο Q2 ο Άλμπον ρίσκαρε με σλικ ελαστικά, τη μαλακή γόμα (C5) και πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο της περιόδου αλλά και τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας με 1:18.725 παρότι η Williams δεν είναι ανταγωνιστική. Απλά ο Ταϋλανδός βρέθηκε στην πίστα την κατάλληλη στιγμή με τα κατάλληλα λάστιχα και το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τη Ferrari που έβγαλαν το Λεκλέρκ με ενδιάμεσα όταν η πίστα ήταν στεγνή και του έβαλαν μετά τα σλικ όταν άρχισε να βρέχει. Προφανώς ο Μονεγάσκος αποκλείστηκε και ήταν πολύ ενοχλημένος από τα συνεχή λάθη της ομάδας. Εκτός από το Λεκλέρκ αποκλείστηκαν από τη συνέχεια ο Πέρεζ και ο Στρολ που δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό σ’ αυτές τις συνθήκες. Καθότι οι Φερστάπεν και Αλόνσο εκκινούν από την πρώτη σειρά είναι σαφές πόσο μεγάλη διαφορά έκανε χτες ο οδηγός.

    Στο Q3 ο Φερστάπεν βγήκε αμέσως έκανε γρήγορο γύρο και εξασφάλισε την pole. Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ κατάφερε να σημειώσει μια εξαιρετική επίδοση με τη Haas που τον έφερε στη 2η θέση. Ο Γερμανός οδηγός όμως πήρε ποινή 3 θέσεων γιατί κινήθηκε γρήγορα υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας (Πιάστρι). Αυτό κανονικά ήταν ποινή 10 θέσεων αλλά οι αγωνοδίκες αφού τον άκουσαν, συνεκτίμησαν τις ιδιαίτερες συνθήκες, την ανεπιτυχή του προσπάθεια να κόψει και τον προέτρεψαν να εξοικειωθεί περαιτέρω με τη διαδικασία των ενδιάμεσων χρόνων όταν υπάρχει καθεστώς περιορισμού. Έτσι ο Αλόνσο θα εκκινήσει σήμερα 2ος δίπλα στο Φερστάπεν ενώ πίσω τους θα βρίσκονται οι δυο Mercedes.

    Αναμένουμε έναν ιδιαίτερο αγώνα σήμερα. Πρώτον γιατί καμία ομάδα δεν είχε την ευκαιρία να βρει το σωστό σετάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα. Δεύτερον γιατί μπορεί να βρέξει. Τρίτον γιατί το Μόντρεαλ ευνοεί τα προσπεράσματα. Μένει να δούμε αν ο Φερστάπεν θα πάρει τη νίκη ή ο Αλόνσο και τα Mercedes θα μπορέσουν να πιέσουν και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αναρριχηθούν οι Ferrari και ο Πέρεζ μέχρι τις πιο πάνω θέσεις. Η Pirelli εκτιμά πως η ταχύτερη στρατηγική σε στεγνό οδόστρωμα είναι δυο αλλαγές: Εκκίνηση με μέση γόμα και δυο μέρη με τη μαλακή γόμα. Ίσως δούμε και στρατηγική μιας αλλαγής από μέση σε σκληρή γόμα. Μπορεί όμως να δούμε ειδικά αν βγει αυτοκίνητο ασφαλείας και στρατηγική δυο αλλαγών όπου θα χρησιμοποιηθούν και οι τρεις γόμες. Η μαλακή γόμα δεν ευνοείται σε συνθήκες αγώνα, αν την δούμε θα είναι προς το τέλος του, πιθανόν και για επίτευξη του ταχύτερου γύρου. Αξίζει να τονιστεί πως όλοι έχουν στη διάθεσή τους σετ μαλακής γόμας καθώς χτες δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ.

    Η σημερινή σειρά εκκίνησης είναι:

    Ο αγώνας εκκινεί στις 21:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+. Μια ώρα πριν την εκκίνηση του Καναδικού GP (21:00) ξεκινά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+ το Formula 1 Show (20:00) όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να παρακολουθήσετε μια αποκλειστική συνέντευξη του Μαξ Φερστάπεν στην κάμερα του ΑΝΤ1. Καλεσμένος των Μαρία Θωμά, Τάκη Πουρναράκη και Πάνου Σεϊτανίδη ο ηθοποιός Δημήτρης Δάρρας.

    Πρόγραμμα απευθείας μεταδόσεων:

    Με διαμόρφωση Ντάλτον: Χούλκενμπεργκ, Φερστάπεν, Αλόνσο. Οι τρεις ταχύτεροι στις κατατακτήριες δοκιμές

    Διαβάστε επίσης

    GP Καναδά: Ταχύτερος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα!

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ