• AUTO

    F1 Μπακού: Ο Λεκλέρκ στην pole!


    Ο Μονεγάσκος έκανε την έκπληξη και κέρδισε το Φερστάπεν στην μάχη με το χρονόμετρο.

    Είναι η πρώτη φορά φέτος που η Red Bull χάνει την μάχη της pole. Ταυτόχρονα είναι η 3η συνεχή φορά που ο Λεκλέρκ παίρνει την pole στο Μπακού έχει πετύχει το ίδιο το 2021 και το 2022. H Red Bull δεν έχει πάρει ακόμη pole στο Μπακού. Βέβαια η τελική ταχύτητα της Red Bull αλλά και η αποτελεσματικότητα του DRS στην τεράστια ευθεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό στη Ferrari. Είναι όμως θεαματική και ξεκάθαρη η βελτίωση που σημείωσε η κόκκινη ομάδα σε σχέση με την προηγούμενο αγώνα στην Αυστραλία.

    Οι κατατακτήριες δοκιμές ήταν επεισοδιακές στην διαδρομή μέσα στην πόλη. Είχαμε δυο διακοπές με κόκκινη σημαία σε αντίστοιχες εξόδους του ντε Βριές και του Γκασλί. Ο Ολλανδός είχε πρόβλημα στα πίσω φρένα, ο Γάλλος είδε το μονοθέσιο του να φλέγεται στις ελεύθερες δοκιμές νωρίτερα, έχασε πολύτιμο χρόνο και μοιραία ήταν εκτός ρυθμού στις κατατακτήριες. Οι οδηγοί είχαν στο μυαλό τους τη διαχείριση των ελαστικών τόσο της θερμοκρασίας του ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα όσο και να εξοικονομήσουν ένα φρέσκο σετ ελαστικών για το Q3 των κατατακτήριων δοκιμών του Sprint. Πράγμα που πέτυχαν με σωστή διαχείριση οι Red Bull, ο Λεκλέρκ και ο Αλόνσο. Από το Q1 αποκλείστηκαν εκτός των ντε Βριές και Γκασλί, ο Μάγκνουσεν με πρόβλημα στην υβριδική μηχανή και οι Ζου, Χούλκενμπεργκ.

    Το ξεκίνημα του Q2 βρήκε όλους τους οδηγούς να πιέζουν και αρκετοί δεν απέφυγαν τις μικροεπαφές με τις μπαριέρες Tech Pro. O Σάινθ με τη Ferrari ήταν φανερά εκτός ρυθμού δυσκολεύτηκε να πετύχει χρόνο πρόκρισης από το Q1 και προσπαθούσε να βρει τα πατήματά του, τη στιγμή που ο Λεκλέρκ κόντραρε στα ίσα τις Red Bull. Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των βελτιωμένων McLaren που αμφότερες μπήκαν στο Q3 ενώ φυσιολογικά αποκλείστηκαν από τη συνέχεια οι Μπότας, Οκόν, Άλμπον, Σάρτζαντ. Δράμα για το Ράσελ που έμεινε έξω καθώς έκανε λάθος στον τελευταίο γρήγορο γύρο. Η προσπάθεια του υπολείπονταν 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου από αυτή του Χάμιλτον που πέρασε 10ος.

    Στο Q3 η πρώτη προσπάθεια των Φερστάπεν, Λεκλέρκ έδωσε πανομοιότυπο χρόνο με το Φερστάπεν να τον πετυχαίνει πρώτος. Στη δεύτερη προσπάθεια ο Ολλανδός έκανε λάθος, ο Μονεγάσκος πήγε άψογα και πήρε την pole. O Πέρεζ περιορίστηκε στην 3η θέση με διαφορά 3 δέκατα από τη Ferrari. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς που βρίσκονταν στην Αυστραλία τα κόκκινα μονοθέσια σε απόλυτη ταχύτητα. Ο Σάινθ απογοήτευσε όντας 8 δέκατα πιο αργός από το Λεκλέρκ, έφερε όμως την δεύτερη Ferrari στην 4η θέση μπροστά από τη Mercedes του Χάμιλτον. Οι Aston Martin έχουν κάνει βήμα προς τα πίσω και αμφότερες αντιμετώπισαν σήμερα πρόβλημα με τη λειτουργία του DRS. Στον αντίποδα εντυπωσιακή είναι η επίδοση των δυο McLaren αλλά και του Τσουνότα που κατετάγη 8ος προς ανακούφιση των μηχανικών του, οι οποίοι παρατηρούσαν με αγωνία τις ηρωικές προσπάθειες του Ιάπωνα καμικάζι.

    Η σημερινή σειρά κατάταξης ήταν:

    Η σειρά αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής. Αύριο θα έχουμε κατατακτήριες δοκιμές Sprint και αγώνα Sprint.

    Συνολικά οι μεταδόσεις του Σαββατοκύριακου είναι:

    Μιλώντας μετά τις δοκιμές ο Φερστάπεν τόνισε:

    «Είναι πάντα δύσκολο εδώ να συνδυάσεις πραγματικά ολόκληρο τον γύρο. Στη δεύτερη προσπάθεια στο γύρο εισόδου δεν ήταν ιδανικά. Στο τρίτο μέρος είμαστε στο όριο, προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια, δεν είναι το πιο εύκολο. Ωστόσο, είμαστε στη 2η θέση, ξέρουμε ότι έχουμε ένα πολύ καλό αγωνιστικό αυτοκίνητο, οπότε συνολικά δεν είναι κακό. Φυσικά, θέλεις πάντα να ξεκινάς μπροστά, αλλά πρέπει να περάσουμε μόνο ένα μονοθέσιο».

    Από την πλευρά του ο Λεκλέρκ ήταν συγκρατημένος: «Αισθάνομαι καλά, νομίζω ότι όλη η ομάδα το χρειαζόταν. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη την αρχή της σεζόν που είχα. Προφανώς δεν είχαμε το καλύτερο ξεκίνημα, αλλά είναι υπέροχο να επιστρέφουμε στην pole. «Δεν το περίμενα και νομίζω ότι μπήκαμε στο τριήμερο νομίζοντας ότι θα ήταν ήδη ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αν ήμασταν μπροστά από την Aston Martin και τη Mercedes και τώρα βρισκόμαστε στην pole. Πραγματικά πολύ χαρούμενος με αυτό, αλλά πρέπει να δούμε προφανώς το αύριο με τον αγώνα Sprint και τον αγώνα της Κυριακής, νομίζω ότι είμαστε λίγο πιο πίσω εκεί – αλλά ούτως ή άλλως, είναι μια πολύ καλή έκπληξη και είμαι χαρούμενος».

    Διαβάστε επίσης

    GP Αζερμπαϊτζάν: Στην πόλη των Ανέμων!



    ΣΧΟΛΙΑ