• AUTO

    F1 Αυστρία: Νόμιμο το DAS της Mercedes!

    2020 Austrian Grand Prix, Friday – Steve Etherington


    Κρίθηκε οριστικά ως μέρος του συστήματος διεύθυνσης το σύστημα αλλαγής της γωνίας σύγκλισης των εμπρός τροχών της W11.

    Μετά την χθεσινή έγγραφη διαμαρτυρία της Red Bull οι αγωνοδίκες συνεπικουρούμενοι από τον τεχνικό διευθυντή της FIA, Νικόλα Τομπάζη συνεδρίασαν και αποφάσισαν, αφού άκουσαν τις απόψεις τόσο του τεχνικού επιτελείου της Red Bull, όσο και αυτού της Mercedes, πως το DAS (Dual Axis Steering System) αποτελεί μέρους του συστήματος διεύθυνσης της Mercedes και είναι γι’ αυτό είναι νόμιμο.

    Στην ακρόαση προβλήθηκε βίντεο από το μονοθέσιο του Μπότας που χρησιμοποιούσε το σύστημα στο FP2. Είναι κατανοητό πως πρόκειται για σύστημα διαχείρισης της θερμοκρασίας των ελαστικών καθώς χρησιμοποιείται κυρίως ή στο γύρο εξόδου ή σε αργό γύρο.

    2020 Austrian Grand Prix, Friday – LAT Images

    Ο οδηγός τραβά ή σπρώχνει το τιμόνι μετακινώντας το μπρος πίσω κατά μήκος του διαμήκη άξονα. Αντίστοιχα μεταβάλλεται η γωνία σύγκλισης των εμπρός τροχών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει η επιφάνεια επαφής των τροχών με το έδαφος και η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης στο στρίψιμο του τιμονιού.

    Υπάρχουν μετρήσιμα αεροδυναμικά οφέλη εφόσον οι τροχοί κοιτούν ίσα στην ευθεία (λιγότεροι στροβιλισμοί) αλλά και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των ελαστικών καθώς επιτυγχάνεται ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας. Η αλλαγή της σύγκλισης στις στροφές επαναφέρει τη γεωμετρία της ανάρτησης στο βέλτιστο για καλύτερο κράτημα.

    Η πίστα της Αυστρίας προσφέρεται καθότι έχει 2 μεγάλες ευθείες και αλλεπάλληλες στροφές. Το DAS ουσιαστικά είναι ένας ακόμη βαθμός ελευθερίας για τις κινήσεις του τιμονιού. Το τιμόνι στρίβοντας αλλάζει με ίδιο τρόπο την κατεύθυνση των τροχών.

    Μετατοπιζόμενο μπρος πίσω αλλάζει τη σχετική θέση των τροχών (γωνία σύγκλισης) στρίβοντας τον ένα, διαφορετικά από τον άλλο.

    Εδώ αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση των αγωνοδικών.

    2020 Austrian Grand Prix, Friday – LAT Images

    Χτες οι Χάμιλτον και Μπότας ήταν με διαφορά ταχύτεροι στις ελεύθερες δοκιμές. Εντυπωσίασε η Racing Point με την σταθερότητα και την ταχύτητά της. Την αποκαλούν και ροζ Μercedes γιατί έχει υβριδική μηχανή αλλά και πολλά μέρη από την περσινή Mercedes. Αντίθετα απογοήτευσαν οι Red Bull, Ferrari αλλά αυτή η εικόνα αναμένεται να αλλάξει εν μέρει σήμερα. Μένει να δούμε πόσο…

    2020 Austrian Grand Prix, Friday – Steve Etherington

    Οι κατατακτήριες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για τις 15:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθούν απευθείας από την κρατική και συνδρομητική τηλεόραση.



    ΣΧΟΛΙΑ