• AUTO

    Ένα γρήγορο έργο τέχνης!


    Το BMW Art Car, φιλοτεχνημένο από τη διάσημη σύγχρονη δημιουργό Julie Mehretu, παρουσιάζεται στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

    Ο χώρος, η κίνηση και η ενέργεια αποτελούσαν πάντα κεντρικά μοτίβα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες της Julie Mehretu. Για τον σχεδιασμό του 20ου  BMW Art Car, η καλλιτέχνιδα μετέτρεψε για πρώτη φορά μια δισδιάστατη εικόνα σε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση, με την οποία κατάφερε να προσδώσει στη μορφή τον απαραίτητο δυναμισμό. Ως αφετηρία για το νέο της δημιούργημα, η Julie Mehretu χρησιμοποίησε τη φιλοσοφία χρωμάτων και μορφών από τον μνημειώδη πίνακά της “Everywhen” (2021 – 2023). Το έργο εκτίθεται αυτή τη στιγμή στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στο Palazzo Grassi στη Βενετία και στη συνέχεια θα αποτελέσει μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, στο οποίο έχει χορηγηθεί ως δωρεά.

    Η αφηρημένη μορφή προκύπτει από φωτογραφίες, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί ψηφιακά και τοποθετούνται επάλληλα σε διάφορα στρώματα από πλέγματα κουκκίδων, πέπλα σε νέον χρώματα και μαύρα σύμβολα που χαρακτηρίζουν το έργο της Mehretu. «Στο στούντιο όπου είχα το μοντέλο της BMW M Hybrid V8 καθόμουν μπροστά στον πίνακα και σκεφτόμουν: Τι θα συνέβαινε αν αυτό το αυτοκίνητο περνούσε μέσα από αυτόν τον πίνακα και επηρεαζόταν από αυτόν», σχολιάζει η Julie Mehretu. «Η ιδέα ήταν να κάνω ένα remix, ένα μωσαϊκό του πίνακα. Έβλεπα συνέχεια τον πίνακα να διαπερνά το αυτοκίνητο. Ακόμη και τα νεφρά του αυτοκινήτου ρουφούσαν τον πίνακα».

    Το πάντρεμα εικόνας και οχήματος πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατης χαρτογράφησης, με την οποία το μοτίβο μεταφέρθηκε στις γραμμές του αυτοκινήτου. Η περίτεχνη περιβολή επιτρέπει στην ειδικά σχεδιασμένη BMW M Hybrid V8 να λάβει μέρος στις 24 Ώρες του Le Mans. Οι οδηγοί, Sheldon van der Linde (RSA), Robin Frijns (NED) και René Rast (GER) της BMW Motorsport, θα συμμετάσχουν με το 20ο BMW Art Car με αριθμό εκκίνησης 20 στο Circuit de la Sarthe στις 15 Ιουνίου. Όπως και αυτοί, έτσι και η Julie Mehretu περιμένει με ανυπομονησία τον αγώνα: «Πήγα να δω τον αγώνα της BMW M Hybrid V8 στη Daytona και αυτή η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Σχεδιαστές, μηχανικοί, αεροδυναμιστές και τόσα άλλα δημιουργικά μυαλά εργάζονται για να φέρουν αυτό το όχημα στα όριά του. Όταν τώρα βγει στην πίστα, θα εκπληρωθούν τόσα πολλά όνειρα».

    Μέχρι την ημέρα πραγματοποίησης του αγώνα, το BMW Art Car της Julie Mehretu θα κάνει την εμφάνισή του στην Concorso d’Eleganza στη Villa d’Este που θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη Κόμο, οδεύοντας προς το Le Mans. Στο πλαίσιο της έκθεσης των ιστορικών οχημάτων που διοργανώνεται από το BMW Group και το Grand Hotel Villa d’Este, η Julie Mehretu θα παρουσιάσει την 20ή έκδοση της συλλογής των BMW Art Car η οποία θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Villa Erba μαζί με τα BMW Art Car των Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) και Jeff Koons (2010), τα οποία έκαναν επίσης το αγωνιστικό τους ντεμπούτο στο Le Mans. Η Julie Mehretu θα μιλήσει για τη δημιουργία του 20ου BMW Art Car σε μια καλλιτεχνική συζήτηση με τον Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του BMW Group Design, την Κυριακή 26 Μαΐου 2024.

    Η ιδέα για τη συνεργασία μεταξύ της BMW και της Julie Mehretu, εξ αρχής, δεν περιορίστηκε στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου καθώς θα επεκταθεί μετά τις 24 Ώρες του Le Mans σε ένα project για ανερχόμενους καλλιτέχνες στην αφρικανική ήπειρο: Τα Παναφρικανικά Translocal Media Workshops. Οι δύο εταίροι εστιάζουν στην προώθηση νέων και καινοτόμων ιδεών σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, όπου το BMW Group συμβάλλει στην κοινωνική ευθύνη με εκπαιδευτικά προγράμματα για πάνω από 50 χρόνια. Η Julie Mehretu και η Mehret Mandefro, παραγωγός και υποψήφια για βραβείο Emmy, συγγραφέας και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Realness, το οποίο εργάζεται για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των μέσων ενημέρωσης στην Αφρική, θα διοργανώσουν workshops σε διάφορες αφρικανικές πόλεις και περιοχές κατά τη διάρκεια του 2025. Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να προσφέρει έναν χώρο για καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές στον οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες. Οι συναντήσεις αυτές θα αποτελέσουν ένα φόρουμ για τους καλλιτέχνες προκειμένου να αναπτύξουν νέους δρόμους προς ένα δίκαιο μέλλον στις αντίστοιχες κοινότητές τους.

    Η Julie Mehretu είναι μια παγκοσμίου φήμης αμερικανίδα ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1970 στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Μαζί με την οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία επτά ετών. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο. Η μέθοδος της Mehretu στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική εμπλέκει τον θεατή σε μια δυναμική οπτική έκφραση της σύγχρονης εμπειρίας, μια απεικόνιση της κοινωνικής συμπεριφοράς και της ψυχογεωγραφίας του χώρου, εξερευνώντας ιστορικά παλίμψηστα, από τους γεωλογικούς χρόνους έως τη σύγχρονη κοινωνική φαινομενολογία. Η Mehretu έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία,  όπως τα The MacArthur (2005), The Berlin Priza: Guna S. Mundheim Fellowship at The American Academy in Berlin (2007) και U.S. Department of State Medal of Arts Award (2015). Μια αναδρομή του έργου της Mehretu στο μέσο της καριέρας της περιόδευσε πρόσφατα στο LACMA (Λος Άντζελες), στο High Museum (Ατλάντα), στο The Whitney Museum of American Art (Νέα Υόρκη) και στο The Walker Museum of Art (Μινεάπολη) από το 2019 έως το 2023. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ατομική της έκθεση στην Ευρώπη με τίτλο “Ensemble” εγκαινιάστηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Palazzo Grassi στη Βενετία.

    Ο καμβάς για το 20ο BMW Art Car είναι η BMW M Hybrid V8. Το νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο της BMW M GmbH διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα κίνησης που αποδίδει περίπου 640 ίππους, το οποίο αποτελείται από έναν V8 κινητήρα 4,0 λίτρων που υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα (τελική ταχύτητα έως 345 km/h, ανάλογα με τη χάραξη της πίστας). Κατά τη διάρκεια των επίσημων αγώνων του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA, η BMW M Hybrid V8 θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου στην κατηγορία Hypercars. Το αυτοκίνητο θα συμμετάσχει επίσης στις 24 Ώρες του Le Mans – πρόκειται για το πρώτο πρωτότυπο της BMW M Motorsport που επιχειρεί κάτι τέτοιο μετά την BMW V12 LMR, η οποία κέρδισε τον κλασικό αγώνα το 1999.

    Διαβάστε επίσης

    Ανανεωμένο Jeep Compass MY24!

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ