• Δέκα επαναφορτιζόμενες BMW!

    Η βαυαρική εταιρεία ξεχωρίζει για την πληθώρα και την αποδοτικότητα των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της

    Η βαυαρική εταιρεία ξεχωρίζει για την πληθώρα και την αποδοτικότητα των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της.

    Κοιτώντας αναλυτικά τον τιμοκατάλογο της BMW Hellas μέτρησα 10 διαφορετικά μοντέλα Plug-in Hybrid (Σειρά 2, 3, 5, 7, Χ1, Χ2, Χ3 και X5) σε 17 εκδόσεις. Ενδεικτικά αναφέρω: 225xe, 330e, 530e xDrive, 745e, X1 xDrive25e, X2xDrive25e, X3 xDrive30e, X5 xDrive45e. Είναι αλήθεια πως η BMW ξεχωρίζει για την τεχνολογία που διαθέτει στα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της. Η αποδοτικότητα του συστήματος plug in hybrid χάρη στις μπαταρίες με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, τα συστήματα ευφυούς διαχείρισης της ενέργειας και το χαμηλό βάρος συνθέτουν μια χρυσή τομή ανάμεσα στην απόλαυση οδήγησης και στην χαμηλή κατανάλωση. Με απλά λόγια οι εξηλεκτρισμένες BMW «πάνε χωρίς να καίνε».

    Η βαυαρική εταιρεία έχει ως σλόγκαν την απόλαυση οδήγησης. Πράγματι αυτοκίνητα όπως η 330e ή η 530e ή η Χ3 xDrive30e δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες 330i ή 530i ή X3 xDrive30i ενώ επιπλέον είναι φθηνότερα.

     

    Για να γίνει πλήρως αντιληπτή η προσπάθεια των μηχανικών της βαυαρικής εταιρείας, αξίζει να δούμε τις διαφορές στην τεχνολογική προσέγγιση. Μοντέλα όπως η 330e, η 530e, η Χ5 45e, η Χ3 30e, 745e έχουν τον ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένο στο 8αρι αυτόματο κιβώτιο Steptronic. Η 330e και η 530e είναι πισωκίνητες ενώ η X5 και  Χ3 είναι τετρακίνητες χάρη στο σύστημα χdrive. Αντίθετα στις 225xe, Χ1 xdrive25e και Χ2xdrive 25e o ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στον πίσω άξονα εξασφαλίζοντας έτσι την 4κινηση.

    Τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα διαθέτουν δυο κινητήρες, έναν ηλεκτρικό και έναν θερμικό. Για παράδειγμα το υβριδικό σύστημα των X1 xDrive 25e, X2 xDrive25e αποτελείται από έναν 3-κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5lt με Τεχνολογία BMW TwinPower Turbo και έναν ηλεκτροκινητήρα που εδράζεται στον πίσω άξονα. Ο θερμικός κινητήρας αποδίδει 92 kW/125 hp και μέγιστη ροπή 220 Nm. Η δύναμη του μεταφέρεται μέσω του 6-τάχυτου κιβωτίου Steptronic στους εμπρός τροχούς. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 70 kW/95 hp και ροπή 165 Nm που μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός μονοτάχυτου κιβωτίου. Έτσι δημιουργείται ένα σύστημα AWD προσαρμοσμένο για υβριδικό μοντέλο, που χαρίζει ευελιξία και αμεσότητα.

     

    Τα επαναφορτιζόμενα μοντέλα της BMW έχουν μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα:

    – Εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση

    – Σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες συμβατικές εκδόσεις

    – Ποιότητα κύλισης

    – Ευκολία οδήγησης

    – Δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά για 50km εντός πόλης

    – Είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα.

     

    Οι μηχανικοί έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και έχουν καταφέρει να ελαχιστοποιήσουν δυο από τα βασικότερα μειονεκτήματα των plug in hybrid οχημάτων: Το βάρος και τη μείωση των χώρων. Επιπλέον αξίζει να τονιστεί πως το σετάρισμα της ανάρτησης είναι διαφορετικό ώστε να αξιοποιηθεί το χαμηλότερο κέντρο βάρους και να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

    Με χωρητικότητα μπαταριών που επαρκεί για αμιγώς ηλεκτρικές μετακινήσεις εντός πόλης οι plug in hybrid εκδόσεις επιτυγχάνουν εξωπραγματικά χαμηλές καταναλώσεις και στο ταξίδι με το hybrid mode. Είναι εμπειρία το ταξίδι με ένα plug in hybrid μοντέλο όπως η Χ3. Ο θερμικός κινητήρας συνήθως είναι σβηστός χωρίς να το καταλαβαίνεις. Μόνο όταν επιταχύνεις ή ανηφορίζεις ενεργοποιείται. Στο ρολάρισμα ή με σταθερή ταχύτητα – εντός νόμιμων ορίων – είναι σβηστός. Η πλήρη απουσία μηχανικών θορύβων σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι και τον παραμικρό στροβιλισμό αέρα.  Πρωτόγνωρη εμπειρία σε ταξίδι. Ταυτόχρονα στο φρενάρισμα ή στην κατηφόρα η ανάκτηση ενέργειας επαναφορτίζει την μπαταρία, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση του συνόλου.

     

    Όσον αφορά στην φόρτιση των εξηλεκτρισμένων BMW μέσω μιας απλής διαδικασίας κάθε πελάτης μπορεί να συμβληθεί με την nrg στο πρόγραμμα “nrg OnTheGo ΒΜW GROUP”, μέσω του οποίου απολαμβάνει ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος (με ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο) με εκπτώσεις συνέπειας 30% (και στο ημερήσιο και στο νυχτερινό τιμολόγιο), δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση του οχήματος στο σπίτι για ένα ολόκληρο έτος (η δωρεάν ενέργεια αντιστοιχεί σε 1.400 kWh και αντιστοιχεί σε 10.000km. ηλεκτρικής κίνησης, για μοντέλο με μέση κατανάλωση ενέργειας 14 kWh/100 km).

     

    Εκτός από μπαταρία τελευταίας τεχνολογίας μπαταρίας, οι plug-in υβριδικές εκδόσεις BMW Σειράς 3 Sedan, της νέας BMW X5 και της νέας BMW Σειράς 7 διαθέτουν επίσης καινούργιο σύστημα απεικόνισης και ελέγχου και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες για ακόμα πιο συναρπαστική εμπειρία ηλεκτροκίνησης. Ο στάνταρ εξοπλισμός τους περιλαμβάνει το BMW Live Cockpit Professional με οθόνες νέας σχεδίασης στον πίνακα οργάνων και Control Display, που προβάλλουν σαφείς πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας, την ηλεκτρική αυτονομία και τη λειτουργική κατάσταση του plug-in υβριδικού συστήματος.

    Στη νέα BMW 330e Sedan και τη νέα BMW X5 xDrive45e, μία μονάδα ελέγχου που συγκεντρώνει δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης και τους αισθητήρες μπορεί να βελτιστοποιεί την απόδοση της ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης στο HYBRID ECO PRO mode. Πλησιάζοντας σε μία διασταύρωση ή σε ένα προπορευόμενο όχημα, για παράδειγμα, η ανάκτηση ενέργειας μπορεί να μεγιστοποιηθεί.

     

    Οι ιπποδυνάμεις των εξηλεκτρισμένων BMW ξεκινούν από τα 220PS για τις 225xe, X1 xDrive 25e, X2 xDrive25e, ανεβαίνουν στα 292PS για τις 330e, 530e, Χ3 xdrive30e, και φτάνουν στα 394PS για τις 745e, X5 xDrive 45e. Σημειώστε πως οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές αλλά αυτό το επιτυγχάνουν και πολλές συμβατικές BMW. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην ευκολία οδήγησης εντός πόλης και στις επιταχύνσεις εν κινήσει από χαμηλές στροφές χάρη στην άμεσα και σταθερά διαθέσιμη ροπή του ηλεκτροκινητήρα. Προφανώς η 330e είναι γρηγορότερη στο 40-60km/h από την Μ3.

     

    Κλείνοντας αξίζει να τονιστεί η τιμολογιακή τοποθέτηση των επαναφορτιζόμενων BMW Σειρά 2 Active Tourer, BMW Σειρά 3, BMW X1, X2 όσον αφορά στο μηδενικό φόρο εταιρικής χρήσης, καθώς πρόκειται για οχήματα με εκπομπές CO2 κάτω από 50gr/km που ταυτόχρονα έχουν Λιανική Τιμή Προ Φόρων κάτω από τις 40.000 ευρώ. Επιπλέον και μέσω του BMW Financial Services προσφέρονται λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε πελάτη. Αξίζει να τονιστεί πως τα επαναφορτιζόμενα μοντέλα διατίθενται με πλούσιο εξοπλισμό, ενδεικτικά αναφέρουμε τα πακέτα business advanced για τις Χ1, Χ2.

     

    Στο πλαίσιο λειτουργίας μιας εταιρείας που νοιάζεται για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι μονόδρομος η απόκτηση εταιρικών μοντέλων plug in hybrid, τα οποία θα φορτίζουν στο εταιρικό parking κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας και θα μεταφέρουν αμιγώς ηλεκτρικά τα στελέχη της εταιρείας, από και προς την εργασία τους. Ταυτόχρονα το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει η δυνατότητα εκδρομής χωρίς κανένα άγχος αυτονομίας χάρη στο τεπόζιτο βενζίνης και τον θερμικό κινητήρα ενώ παράλληλα οι εκπομπές ρύπων θα παραμένουν εντυπωσιακά χαμηλές.

    Η BMW υπερέχει για τρεις λόγους: Την ευρεία γκάμα, την εξαιρετικά αποδοτική λειτουργία των υβριδικών της συστημάτων και την οδηγική απόλαυση που προσφέρουν τα μοντέλα της.

    Διαβάστε επίσης:

    Οδηγούμε την BMW 330e: Πάει και δεν καίει! (pics, video + test drive)

    Ταξιδεύοντας με μια επαναφορτιζόμενη BMW X3

    Δοκιμή BMW X5 45e: Την βάζουμε στην πρίζα!

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση