• AUTO

    Aston Martin: 100 χρόνια στους αγώνες


    Έναν αιώνα μετά, το πρώτο αγωνιστικό έκανε μερικούς γύρους με το Φέτελ στο Πωλ Ρικάρντ στο πλαίσιο του Γαλλικού Grand Prix.

    Πριν από 100 χρόνια η Aston Martin έκανε την παρθενική της αγωνιστική εμφάνιση στο Γαλλικό Grand Prix του 1922. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού είχε την ευκαιρία να οδηγήσει το TT1 – με το στοργικό παρατσούκλι «Green Pea» – στην πίστα που θα διεξαχθεί ο 12ος αγώνας του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.

    Τα αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν από τον ιδρυτή της εταιρείας Λιονέλ Μάρτιν μετά από παραγγελία του πλούσιου νεαρού οδηγού αγώνων αυτοκινήτου και πρωτοπόρου Λούις Σμπορόφσκι, ο οποίος επένδυσε 10.000 £ στην κατασκευή τους και στην ανάπτυξη ενός εξ ολοκλήρου νέου τετρακύλινδρου κινητήρα 16 βαλβίδων.

    Τα TT1 και TT2 προορίζονταν αρχικά για τον αγώνα Isle of Man TT (Tourist Trophy) του 1922, αλλά μια καθυστέρηση οδήγησε ώστε το διεθνές αγωνιστικό ντεμπούτο της μάρκας να γίνει στο Γαλλικό Grand Prix στις 15 Ιουλίου 1922, με τον Σμπορόφσκι να πιλοτάρει το TT1. Αργότερα συνέχισε να σχεδιάζει το «Chitty Bang Bang» το αυτοκίνητο που ενέπνευσε το βιβλίο, την ταινία και το μιούζικαλ Chitty-Chitty-Bang-Bang.

    Ο Φέτελ οδηγός της Aston Martin F1 δήλωσε: «Ήταν απίστευτη τιμή να οδηγήσω αυτό το αυτοκίνητο, ακριβώς 100 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που έφτασε στη γραμμή εκκίνησης του Γαλλικού Grand Prix. Το Green Pea κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην κληρονομιά της Aston Martin και μπορείτε σχεδόν να νιώσετε αυτόν τον αιώνα ιστορίας κάτω από τα δάχτυλά σας όταν βρίσκεστε στο τιμόνι. Το αγωνιστικό πνεύμα και η θέληση για νίκη είναι κάτι που καθορίζει την Aston Martin και είναι φανταστικό να το γιορτάζουμε αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς φέρνουμε την Green Pea και την κληρονομιά μας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό μαζί με την τεχνολογία αιχμής και τις επιδόσεις του σημερινού μονοθεσίου AMR22».

    Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Aston Martin θα αγωνιστεί με το αρχικό λογότυπο της Aston Martin από το 1913 στη μύτη των αυτοκινήτων της, αντικατοπτρίζοντας τη μάρκα που εμφανίζεται στο Green Pea. Η συμβολική αλλαγή έρχεται την εβδομάδα που η Aston Martin λανσάρει μια τολμηρή νέα εκδοχή του εμβληματικού της λογότυπου από το γραφίστα Πήτερ Σαβί. Τα νέα φτερά της Aston Martin εμφανίζονται στις μονοκόκ πλευρές του μονοθεσίου AMR22.

    Το πρώτο αγωνιστικό Aston Martin Grand Prix, με κινητήρα 1.486cc, απέδιδε περίπου 55PS στις 4.200 rpm. Το αυτοκίνητο – κατασκευασμένο με αμάξωμα σύμφωνα με το στυλ voiturette – ζύγιζε 750 κιλά, 45 κιλά ελαφρύτερο από το σημερινό μονοθέσιο AMR22. Είχε τελική ταχύτητα 136km/h και δύο θέσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς του Grand Prix της εποχής, για να φιλοξενήσει τον οδηγό και το μηχανικό κυρίως λόγω της δουλειάς του να πιέζει το καύσιμο στη δεξαμενή μέσω αντλίας χειρός.

    Η εμπειρία ήταν αρκετά συναρπαστική για τη νεοσύστατη ομάδα, που εδρεύει στην Abingdon Road, στο Kensington, ώστε να συνεχίσει την περιπέτειά της στα Grand Prix και να χαράξει ένα μονοπάτι για τη μελλοντική επιτυχία της Aston Martin στους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτου.

    Ο Lawrence Stroll, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Aston Martin και ιδιοκτήτης της Aston Martin F1τόνισε: «Η Aston Martin έχει μεγαλύτερη ιστορία από οποιοδήποτε κατασκευαστή που τρέχει αυτή τη στιγμή στη F1 και είμαστε περήφανοι που το γιορτάζουμε αυτό το Σαββατοκύριακο. 100 χρόνια μετά το ντεμπούτο μας στο Γαλλικό Grand Prix. Έχοντας γεννηθεί σε μια πίστα, το DNA επιδόσεων διατρέχει τη γραμμή αίματος της Aston Martin και είναι κάτι που επαναφέρουμε στην μάρκα μέσω της επιστροφής μας στους αγώνες F1».

    Διαβάστε επίσης:

    Ταξίδι στη Μάνη με την Alfa Romeo Tonale!

    Παναγιώτης Παπανικόλας (Ολυμπία Οδός): Στόχος μας τα μηδενικά δυστυχήματα – Διαγωνισμός για τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε όλα τα ΣΕΑ

    Ιδού το νέο Nissan X-Trail



    ΣΧΟΛΙΑ