• ΑΓΟΡΕΣ

    Από 50 – 200 χιλιάδες ευρώ οι ζημιές για τις μικρές χρηματιστηριακές στο α΄ 6μηνο, φουντώνουν οι φήμες για εξαγορές στον κλάδο, πιεστικές οι τράπεζες για τον «αέρα»

    Χρηματιστήριο


    Μπορεί οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να πέτυχαν στο ά 6μηνο αύξηση κερδοφορίας σχεδόν 90%, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου η ίδια για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, αφού μέσω αυτώ οι μετοχές περνούν στους ιδιώτες επενδυτές.

    Από μία πρώτη ματιά των ενδιάμεσων οικονομικών τους καταστάσεων προκύπτουν ζημιές ή κάθετη πτώση στα καθαρά τους κέρδη και τα ίδια κεφάλαιά τους δείχνουν αποδυναμωμένα.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την άλλη, μπορεί να στέκεται σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τις ξένες αγορές, εμφανίζοντας μέση πτώση από την αρχή του χρόνου περί το 10%, όταν ο S&P στη Νέα Υόρκη έφτασε να υποχωρεί πάνω από 25% ή ο Dax στην Φρανκφούρτη πάνω από 27%, αλλά οι συναλλαγές έχουν εξαϋλωθεί. Χαρακτηριστικά χθες, 4.5 ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών, δηλαδή στις 15.00 και ο τζίρος δεν είχε πιάσει καν τα… 20 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των ενδιάμεσων καταστάσεων υπάρχει χρηματιστηριακή εταιρεία που είχε κλείσει το ά εξάμηνο του 2021 με 184 χιλιάδες ευρώ καθαρά κέρδη και στο φετινό ά 6μηνο, η ίδια εταιρεία είχε μόλις 9.000 ευρώ κέρδη.

    Άλλη εταιρεία, με 732 χιλιάδες ίδια κεφάλαια καλείται να διαχειριστεί στο ά 6μηνο του 2022 140 χιλιάδες ευρώ ζημιά. Επίσης, άλλη χρηματιστηριακή με 1,1 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια έγραψε στο ά 6μηνο 116 χιλιάδες ευρώ ζημιά. Άλλη εταιρεία με 1,5 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια είχε 59 χιλιάδες ευρώ ζημιά.

    Πηγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορά που ετέθη το ζήτημα ανέφερε ότι η ενημέρωση που παρέχεται στις χρηματιστηριακές εταιρείες εντάσσεται στην κωδικοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενίσχυση των εποπτικών τους κεφαλαίων ειδικά σε περιόδους αναταραχής των αγορών, όπως αυτή που βιώνουμε.

    Παλαιός χρηματιστής ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα σε… τριπλό επίπεδο για τις εισηγμένες και αυτός είναι ο λόγος που οι μικρότερες χρηματιστηριακές εξετάζουν το ενδεχόμενο της πώλησης των δραστηριοτήτων τους. Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται

    α) στους συνεχείς ελέγχους της ΑΑΔΕ, που, μεταξύ άλλων, επισκέπτεται τις ΑΧΕ και για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος,

    β) τις συστάσεις από την Εποπτική Αρχή για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, και

    γ) τις πιέσεις από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται για να κλείνουν τυχόν κενά που δημιουργούνται από τις αγορές και τις πωλήσεις. Μάλιστα, οι τελευταίες, είναι και οι πιο πιεστικές, αφού πέραν όλων των άλλων, οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις θυγατρικές χρηματιστηριακές των τραπεζών.

    Καλύτερη χρηματοοικονομική διάρθρωση φαίνεται να έχουν οι χρηματιστηριακές εκείνες που έχουν πάρει άδεια από την Κεφαλαιαγορά για την διαχείριση χαρτοφυλακίου (asset management), αφού πέρα από τις προμήθειες στο trading εισπράττουν έσοδα από τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.

    Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και δέκα μέρες έχει αναπτυχθεί μία διάσπαρτη πια φημολογία περί πώλησης τουλάχιστον τριών χρηματιστηριακών εταιρειών εκ των οποίων τις φήμες συντηρεί ο ιδιοκτήτης της μίας…

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστηριακές: Πρωτιά για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Αύγουστο

    JP Morgan: Αναβάθμισε τη μετοχή της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ