• ΑΓΟΡΕΣ

    Wood & Company: Διατηρεί συστάσεις «buy» αλλά αυξάνει τις τιμές-στόχους σε Motor Oil και ΕΛΠΕ

    • Γεωργία Καλλιέρη
    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ) - Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ) – Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)


    Με επικαιροποιημένες τιμές-στόχους στα 21,3 ευρώ (από 17,8 ευρώ) και 8,29 ευρώ (από 6,90 ευρώ), αντίστοιχα, για τις Motor Oil και ΕΛΠΕ, επιστρέφει η Wood & Company.

    Τα αυξημένα περιθώρια διύλισης δίνουν ώθηση στις βασικές δραστηριότητες των εταιρειών, ενώ η ελληνική ανάκαμψη της αγοράς προσθέτει στους λόγους για τις συστάσεις «αγορά» των δύο διυλιστηρίων.

    Οι καλύτερες ταμειακές ροές θα πρέπει να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο στις αποκτηθείσες όσο και σε νέες επενδύσεις, ενώ οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου, εκτιμά η Wood & Company.

    «Παρά τους φιλόδοξους επενδυτικούς στόχους, αναμένουμε τόσο εταιρείες να συνεχίσουν να καταβάλλουν ελκυστικά μερίσματα. Εκτιμούμε ότι ο μέσος όρος απόδοση 7% για τη Motor Oil ΜΟΗ -1,23% 25,80 και 9,7% για τα ΕΛΠΕ κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης είναι της Motor Oil σε όρους Ρ/Ε είναι 5,2 φορές τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σε σύγκριση με το 5,7x και για τα δύο έτη για τους ομοειδείς της. Το P/E των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,12% 8,20 είναι 2,8x για το 2022 και 5,0x για το 2023, άρα ακόμη χαμηλότερα», εξηγεί η ανεξάρτητη εταιρεία ανάλυσης .

    «Βλέπουμε να συνεχίζεται η υψηλή ροή μερισμάτων, παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες, ως έναν ακόμη λόγο για να μας αρέσουν αυτές οι εταιρείες. Τα περιθώρια ρεκόρ, αν και περιμέναμε μια σταθερή ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους, έφτασαν τα 25 δολάρια /βαρέλι το Μάιο του 2022, ενώ η πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους είναι τώρα 13,1 δολάρια βαρέλι», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

    Η ζήτηση πετρελαίου στην Ελλάδα το 2021 εξακολουθούσε να είναι κατά 14% χαμηλότερη από ό,τι το 2019, καθώς η ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της αδύναμης τουριστικής περιόδου. Ο οίκος αναμένει μια πλήρη ανάκαμψη το 2022, με υψηλότερες εγχώριες πωλήσεις για αμφότερες τις εταιρείες.

    Για την ώρα, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα είναι μικρές αφού σε μεγάλο βαθμό η χώρα είναι απομονωμένη, αν και τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου και ημιτελών προϊόντων, και ως εκ τούτου χρειάστηκε να αλλάξουν τη βάση εφοδιασμού.

    Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας φιλόδοξος εθνικός στόχος που αυξάνει την ανάγκη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αμφότερες οι εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Δύο “buy” και δύο “hold” για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου

    Συρρικνώνεται η βιομηχανία των crypto, μετά τη μεγάλη φυγή των επενδυτών



    ΣΧΟΛΙΑ