• Cryptocurrencies

    Συρρικνώνεται η βιομηχανία των crypto, μετά τη μεγάλη φυγή των επενδυτών

    Cameron και Tyler Winklevoss


    Η κλονισμένη αγορά των crypto και οι αποτυχημένες προσπάθειες για επανάκαμψη οδήγησαν τους μεγαλοεπενδυτές, που κέρδιζαν δισεκατομμύρια μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και τις εταιρείες να ανακοινώνουν απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων.

    Η κατάρρευση του TerraUSD πριν λίγες εβδομάδες χτύπησε σκληρά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, τα οποία μέχρι πέρσι κατέγραφαν τιμές ρεκόρ.

    Το Bitcoin παλεύει με το όριο των 30.000 δολαρίων και μαζί με το Ether έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους σε σχέση με το περσινά υψηλά τους, ενώ οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των  19.000 alt-coins που κυκλοφορούν στην αγορά παραμένουν δυσοίωνες.

    Η Gemini Trust Co., η επιχείρηση κρυπτογράφησης που διευθύνεται από τους δισεκατομμυριούχους δίδυμους Cameron και Tyler Winklevoss, ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη το προσωπικό για σχέδια μείωσης του εργατικού δυναμικού της εταιρείας κατά 10% καθώς οι συναλλαγές σε ολόκληρο τον κλάδο πέφτουν.

    Η Rain Financial Inc. — ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης της Μέσης Ανατολής, που στηρίζεται από χρηματοδότες της Silicon Valley  έκανε επίσης περικοπές, απολύοντας δεκάδες υπαλλήλους, ενώ το ανταλλακτήριο Coinbase Global Inc., δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επεκτείνει το πάγωμα προσλήψεων τόσο για νέες όσο και για υπάρχουσες θέσεις.

    Οι δίδυμοι-λάτρεις του Bitcoin

    Για «χειμώνα των crypto» έκαναν λόγο οι διάσημοι δίδυμοι Winklevoss, τα αδέρφια που έγιναν γνωστά από την δικαστική τους διαμάχη με τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ για την ιδέα του Facebook και στη συνέχεια προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις στην βιομηχανία των crypto γιγαντώνοντας την περιουσία τους.

    Όλα αυτά μέχρι πριν λίγο  καιρό, καθώς την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους κατά 10%.

    «Βρισκόμαστε τώρα στη φάση της συρρίκνωσης, σε μια περίοδο στασιμότητας, αυτό που ο κλάδος μας χαρακτηρίζει ως «τον χειμώνα της κρυπτογράφησης»», έγραψαν οι 40χρονοι αδελφοί Winklevoss σε ένα σημείωμα που εστάλη στους υπαλλήλους της Gemini.

    «Όλα αυτά έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την τρέχουσα μακροοικονομική και γεωπολιτική αναταραχή. Δεν είμαστε μόνοι», συνέχισαν.

    Η εταιρεία των δύο αδελφών ξεκίνησε το 2014 και παρά το γεγονός ότι στο σημείωμα φέρεται να γράφουν ότι θα περικοπεί περίπου το 10% των εργαζομένων, δεν δίνουν στη δημοσιότητα το σύνολο των εργαζομένων τους.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μειώθηκαν φέτος από τα υψηλά που έφθασαν στις αρχές Νοεμβρίου και παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σε ύφεση, με την αγορά τώρα να είναι μικρότερη κατά 50% σε σχέση με το απόγειό της το 2021.

    Βέβαια, τα δύο αδέρφια μέχρι πριν λίγες ημέρες ανακοίνωναν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τη βιομηχανία, επενδύοντας σε start-ups που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρυπτογράφησης.

    Και δεν είναι οι μόνοι, καθώς η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, Andreessen Horowitz έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφιερωμένο στη κρυπτογράφηση.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, οι δίδυμοι δισεκατομμυριούχοι υπολογίζεται ότι έχουν περιουσία αξίας 6,4 δις. δολαρίων.

    Η διαμάχη για το Facebook

    Τα αδέρφια έγιναν διάσημα όταν ισχυρίστηκαν ότι ο Ζούκενμπεργκ τους έκλεψε την ιδέα για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης την περίοδο που φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    Χάρη στην αγωγή τους κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους 20 εκατομμύρια δολάρια συν μετοχές του Facebook και με αυτά τα χρήματα αγόρασαν τα πρώτα τους Bitcoin.

    Θεωρείται ότι ήταν τόσο μαζική η αγορά του πιο διάσημου κρυπτονομίσματος από αυτούς, που το 2012 κατείχαν σχεδόν το 1% του.

    Πάγωμα μισθών και απολύσεις σε Coinbase και Rain

    Ίσως η πιο διάσημη πλατφόρμα που λειτουργεί ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, η Coinbase Global Inc., ανακοίνωσε την ίδια μέρα με τους αδελφούς Winklevoss, ότι παρατείνει το πάγωμα προσλήψεων τόσο για νέες όσο και για υπάρχουσες θέσεις.

    Πρόκειται για μία απόφαση εν μέσω αρκετών επικρίσεων από αναλυτές της Wall Street ότι ήδη η Coinbase είχε αυξήσει υπερβολικά το κόστος της, με 4.984 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, όταν πριν ένα χρόνο είχε μόλις 1.700.

    H Coinbase μετά από μία θεαματική άνοδο οδηγήθηκε σε ένα ηχηρό κραχ, με την αξία της να περιορίζεται μέρα με τη μέρα και να έχει συρρικνωθεί κατά 50 δις. δολάρια.

    Στη Rain Financial Inc., το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στη Μέση Ανατολή, η απόφαση για απολύσεις ελήφθη άμεσα, με δεκάδες εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.

    Η εταιρεία χρηματοδοτείται τόσο από την εταιρεία κεφαλαίων της Silicon Valley, Kleiner Perkins όσο και από την Coinbase Ventures.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ελεύθερη πτώση τα crypto – H JP Morgan στηρίζει το Bitcoin

    Η μεγάλη φυγή: Συντριβή 80% στο Ether βλέπει η 22V



    ΣΧΟΛΙΑ