• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Στο «κόκκινο» τα futures, άσχημα νέα από την αγορά εργασίας – Ισχυρές πιέσεις 46% για την CureVac

    χρηματιστές στη wall street


    Πτωτικά αναμένεται να συνεχίσουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street και σήμερα, μετά τη χθεσινή κατηφόρα που πήραν, ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Fed, με τις απώλειες να ενισχύονται από τις νέες αυξήσεις των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

    Προβληματισμό προκάλεσαν στην αμερικανική αγορά οι ανακοινώσεις της Fed το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς έδωσε σήμα για τουλάχιστον 2 αυξήσεις των βασικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023. Ειδικότερα, 13 από τους 18 αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μίας τουλάχιστον αύξησης επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023 έναντι επτά των Μάρτιο, 11 βλέπουν δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023 και 7 βλέπουν μία αύξηση ήδη από το 2022.

    Ωστόσο οι επενδυτές ανακουφίστηκαν όταν οι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι θα διατηρηθούν σταθερά τα βασικά επιτόκια μεταξύ 0%-0,25%, και πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα. Επιπλέον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε πως ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο η απασχόληση υστερεί σημαντικά. Τόνισε ωστόσο πως το φαινόμενο είναι προσωρινό και αναμενόμενο και πως περιμένει βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο.

    Έτσι το κλείσιμο της Τετάρτης βρήκε τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν σημαντική πτώση. Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.033,67 μονάδες, με απώλειες -0,77%, ο S&P 500 στις 4.223,70 μονάδες με πτώση -0,54% ενώ ο Nasdaq στις 14.039,68 μονάδες με απώλειες -0,24%.

    Σήμερα οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed, αναμένοντας ωστόσο και τα νέα από την αγορά εργασίας, τα οποία ωστόσο δεν ήταν τα αναμενόμενα. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν της τελευταία εβδομάδα κατά 37.000, στις 412.000 αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουνίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο αριθμό γύρω στις 360.000 αιτήσεις.

    Η μετοχή της Ford αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως αναμένει τα κέρδη προ φόρων και τόκων να διαμορφωθούν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο και σημαντικά υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι κρατήσεις των πελατών για νέα αυτοκίνητα είναι ισχυρές. Προσυνεδριακά η μετοχή κερδίζει 2,66%.

    Η μετοχή της CureVac δέχεται ισχυρότατες πιέσεις κατά 46% λίγο πριν το  άνοιγμα, καθώς η εταιρία δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ήταν μόνο 47% αποτελεσματικός στην προστασία από τον ιό.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones πέφτουν κατά 0,22%, του S&P 500 χάνουν 14 μονάδες ή 0,33% και τα futures του τεχνολογικού Nasdaq δέχονται πιέσεις 60 μονάδων ή 0,45%.



    ΣΧΟΛΙΑ