• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Στο κόκκινο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες λόγω της Apple

    Apple Inc.


    Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς το θετικό κλίμα που επικράτησε στο πρώτο μισό της ημέρας εξανεμίστηκε τελείως μετά από το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τις προθέσεις της Apple να προχωρήσει σε πάγωμα προσλήψεων και δαπανών σε ορισμένες μονάδες της τον επόμενο χρόνο, λόγο μιας πιθανής ύφεσης της οικονομίας.

    Η Apple είναι η τελευταία από μια σειρά τεχνολογικές εταιρείες που φέρονται πρόθυμες να ακολουθήσουν μια παρόμοια περιοριστική τακτική, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Meta και την Tesla.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.072,21 μονάδες με απώλειες -0,69%, με την μετοχή της Apple να κλείνει με απώλειες -2,06%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.830,85 μονάδες με πτώση -0,84% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 11.360,05 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,81%.

    Πέρα από την Apple, ισχυρή πίεση στον Dow Jones άσκησαν οι μετοχές του κλάδου της υγείας, με την Merck & Co.  να υποχωρεί κατά -2,72%, την  Johnson & Johnson κατά -2.19%, την Amgen κατά 1,95% και την UnitedHealth Group κατά -1,92%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Goldman Sachs (2,54%) – χάρη στα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσε –  η Dow (1,76%) και η Chevron (1,34%), με την τελευταία να βρίσκει ισχυρή στήριξη στην ανάκαμψη του πετρελαίου, με το WTI να επιστρέφει για πρώτη φορά από τις 11 Ιουλίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Εκτός του Dow Jones, άλμα 9,07% σημείωσε η Coinbase, καθώς τα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν μετά τις διαβεβαιώσεις πως αξιωματούχων της FED πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άνοδο 100 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, κάτι που άσκησε πίεση στην τιμή του δολαρίου.

    Η αγορά αναμένει μια σειρά αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών αυτή την εβδομάδα. Η Bank of America ανακοίνωσε τη Δευτέρα τριμηνιαία έσοδα που ξεπέρασαν σχεδόν τις προσδοκίες των αναλυτών, με τις μετοχές πάντως να μένουν αμετάβλητες. Η IBM δημοσιεύει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο του κουδουνιού της Δευτέρας, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα των Johnson & Johnson, Netflix, Lockheed Martin, Tesla, United Airlines, Union Pacific και Verizon.

    Παρά τους αυξανόμενους φόβους ύφεσης, οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 4,2% σε ετήσια βάση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις των αναλυτών που συγκεντρώθηκαν από το FactSet. Τα έσοδα του S&P 500 αυξάνονται κατά 10,2% στα τρίμηνα, σύμφωνα με το FactSet.

    Οι προσδοκίες για κέρδη για ολόκληρο το έτος εξακολουθούν να είναι υψηλές με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα αυξήσουν τα κέρδη του 2022 κατά 9,9%, δείχνουν τα στοιχεία που συλλέγει η FactSet.



    ΣΧΟΛΙΑ