• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Συνέχεια στο ανοδικό σερί για Dow Jones, διόρθωση για S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Συνέχεια στην ανοδική του πορεία έβαλε την Τρίτη ο Dow Jones, με τους υπόλοιπους δείκτες της Wall Street ωστόσο να διορθώνουν μετά τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 36.398,21 μονάδες με άνοδο 0,26%, ο S&P 500 στις 4.786,35 μονάδες με πτώση  -0,10%, ενώ ο Nasdaq στις 15.781,72 μονάδες, με πτώση -0,56%.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς συνεχίζει να βρίσκεται γύρω από την εξέλιξη της παραλλαγής Όμικρον, με τους επενδυτές να επιχειρούν να «ζυγίσουν» από τη μια πλευρά τις θετικές ενδείξεις γύρω από την χαμηλή νοσηρότητα της νέας παραλλαγής και από την άλλη την πίεση που ασκεί η ισχυρή της μεταδοτικότητα.

    Μάλιστα, η πανδημία καταγράφει καθημερινά νέα ισχυρά παγκόσμια ρεκόρ κρουσμάτων, με πολλές χώρες να αυστηροποιούν τα μέτρα ενόψει της εορτής της Πρωτοχρονιάς.

    Στις ΗΠΑ τα CDCs μείωσαν την περίοδο καραντίνας των ασυμπτωματικών κρουσμάτων της παραλλαγής όμικρον στις 5 από τις 10 ημέρες, ενώ έρευνα στη Νότια Αφρική έδειξε πως η ανοσία που αποκτά κανείς έχοντας περάσει την παραλλαγή Όμικρον προστατεύει από επαναμόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα. Τα νέα αυτά προκάλεσαν πτώση στις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών Moderna και Pfizer, οι οποίες έκλεισαν στο -2,20% και -2,01% αντίστοιχα.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των κατασκευαστών chips, μετά και την άνοδο της τιμής του ενεργού συμβολαίου παλλαδίου πάνω από τα 2000 δολάρια. Η μετοχή της NVIDIA έκλεισε στο -2,01%,.

    Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές που έχουν σχέση με ταξίδια και μεταφορές, με την American Airlines να κλείνει στο +2,04%, την Delta Airlines στο +1,62% και την United Airlines στο +1,55%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (1,57%), Boeing (1,46%) και Walmart (1,44%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Salesforce (-1,10%), Nike (-0,69%) και Apple (-0,58%).  Συνολικά, από τις 30 μετοχές του δείκτη, 22 έκλεισαν ανοδικά και 8 υποχώρησαν.

    Η αγορά αναμένει πάντως το πως θα εξελιχθούν οι τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Παραδοσιακά, οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις συνοδεύονται από ισχυρή ανοδική τάση,  ένα φαινόμενο που ονομάζεται και «santa claus rally», χωρίς πάντως να λείπουν και οι εξαιρέσεις.

    Για το 2021, ο S&P 500 κινείται με άνοδο άνω του 27% σε επίπεδο έτους, ο Nasdaq με κέρδη περίπου 22% και ο Dow Jones με άνοδο 19%.



    ΣΧΟΛΙΑ