• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στα futures μετά την ανακοίνωση της Pfizer

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι η Pfizer και η BioNTech θα καταθέσουν σήμερα αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για το εμβόλιό τους ενάντια στη νόσο της Covid-19.

    Την Πέμπτη, η Wall Street επέστρεψε σε ανοδικό έδαφος, μετά θετικά νέα από την Γερουσία, όπου οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων Τσακ Σούμερ και Μιτς ΜακΚόνελ συμφώνησε σε επανέναρξη των συνομιλιών για νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας. Ο Dow Jones έκλεισε στις 29.483,23 μονάδες με άνοδο 0,15%, ο S&P 500 στις 3.581,87 μονάδες με κέρδη 0,39%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στις 11.904,71 μονάδες με άνοδο 0,87%

    Ωστόσο τα άσχημα νέα για την οικονομία ήρθαν αργότερα, αφού ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, με επιστολή του προς την Fed, αρνήθηκε να παρατείνει ορισμένα προγράμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας. Ο Μνούτσιν ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της Πράξης CARE την άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων «μπήκαν στην άκρη» για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο.

    «Ζητώ η Federal Reserve να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μνούτσιν. Η Fed σαφώς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και ως απάντησή της στην επιστολή τονίζει ότι θα προτιμούσε «όλες οι διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο ως ανάχωμα για την πιεσμένη και ευάλωτη οικονομία». Τα προγράμματα αυτά μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα ωστόσο προσέφεραν μια ασφάλεια στις αγορές και τους επενδυτές.

    Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του κορονοϊού, καθώς Pfizer και BioNTech αναμένεται να ζητήσουν σήμερα έκτακτη αδειοδότηση από την FDA για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η είδηση αυτή έρχεται μετά την ελπιδοφόρα ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν έχει αποτελεσματικότητα 95%. Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μίλησε για ιστορική στιγμή και τόνισε πως «η δουλειά μας να παραδώσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο επείγουσα από ποτέ». H μετοχή της Pfizer κερδίζει προσυνεδριακά 1,77% .

    Ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται περί τις 6.360 μονάδες ή +0,44% και τον DAX στην Φρανκφούρτη να κερδίζει 48 μονάδες στο 0,36%.

    Τα μελλοντικά συμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν ήπια στο 0,16%, του S&P 500 στις 3.577 μονάδες στο -0,07%. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κερδίζουν 12.7 μονάδες ή στο 0,10%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ