• ΥΓΕΙΑ

    Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Καταθέτουν σήμερα αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση

    • NewsRoom
    Γερμανία


    Αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση καταθέτουν σήμερα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  οι Pfizer και BioNTech για το εμβόλιό τους ενάντια στη νόσο της covid-19.

    Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό μεταξύ των 43.000 εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και όπως τονίζει τα 162 εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακo, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%.

    Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μίλησε για ιστορική στιγμή και τόνισε πως «η δουλειά μας να παραδώσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο επείγουσα από ποτέ».

    Η διαδικασία αδειοδότησης από τον FDA αναμένεται να διαρκέσει λίγες εβδομάδες. Η συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής για το εμβόλιο έχει προγραμματισθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου η Pfizer ενημέρωσε πως, σύμφωνα με την τελική ανάλυση δεδομένων, το εμβόλιο κατά το κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα 95% και είναι ασφαλές.

    Όπως είχε αναφέρει ο Άλμπερτ Μπουρλά στο Sky News, η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή των πρώτων δόσεων «εντός ωρών» από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Pfizer θα υποβάλει αιτήσεις για άδεια στις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες μέρες». Αμέσως μετά θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη παραχθεί. Αριθμός που αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του 2020 τα 50 εκατομμύρια δόσεις.

    Η διανομή προς κάθε χώρα θα ξεκινήσει μόλις η εταιρεία θα λάβει επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, προαναγγέλλοντας μια κούρσα μεταξύ των χωρών για το ποια θα προχωρήσει πρώτη σε αδειοδότηση.

    Σύμφωνα με τον Μπουρλά, πάντως, η ζήτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς στην αρχή, κάτι που θα απαιτήσει την υπομονή του κόσμου.

    Αγορές και κυβερνήσεις προσδοκούν ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι η λύση, για να ξαναμπεί σε τροχιά κανονικότητας η παγκόσμια οικονομία.

    Εμβόλιο κορονοϊού: Ενδεχομένως μέσα στον Δεκέμβριο η έγκριση σε BioNTech και Moderna από την ΕΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ