• ΑΓΟΡΕΣ

    Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές-Διόρθωση στους οίκους πολυτελείας και στις τράπεζες


    Ο ανθεκτικός -κατά τα άλλα- τομέας των οίκων πολυτελείας βρέθηκε την Τετάρτη σε χαμηλά επτά εβδομάδων, παρασύροντας τις ευρωαγορές σε πτώση που έφτασε μέχρι και το 1,5%. Απώλειες καταγράφουν και αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών να πέφτει πάνω από 2%.

    Ο δείκτης Europe Luxury 10, ο οποίος παρακολουθεί τους κορυφαίους οίκους πολυτελείας, μεταξύ αυτών και τη LVMH, υποχώρησε στο άνοιγμα των ευρωαγορών κατά 1,5%, ύστερα από βουτιά 4,3% την Τρίτη, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2022. Μέσα στο έτος έχει καταγράψει ράλι άνω του 20%.

    Με τις συζητήσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ να συνεχίζονται χωρίς ακόμα να έχει δοθεί λύση, το κλίμα είναι επιβαρυμένο στις διεθνείς αγορές. Η βουτιά στις ευρωαγορές έρχεται ύστερα από τις απώλειες στους αμερικανικούς δείκτες στο κλείσιμο της Τρίτης με τον S&P να πέφτει κατά 1,12%.

    Selloff και στις τράπεζες

    Με την ανησυχία να εντείνεται μεταξύ των επενδυτών, σε ένα κλίμα ήδη τεταμένο λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και της παρατεταμένης επιθετικής ρητορικής της Fed και της EKT, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν πτώση την Τετάρτη.

    Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες άνω του 2%, αν και μέσα στο 2023 έχει ανακάμψει πάνω από 6%.

    Η Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες πάνω από 2%, η Commerzbank έως 2,63%, η Unicredit έως 4,53% και η BNP Paribas έως 1,61%.

    Συνολικά, ο γερμανικός Dax πέφτει κατά 1,41% και ο γαλλικός Cac  40 κατά 1,59%, με τις μετοχές των οίκων πολυτελείας, που τροφοδοτούσαν το ράλι τις προηγούμενες εβδομάδες, να επιβαρύνουν τις απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,6%, με τις απώλειες σε τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, αγορά ακινήτων και  του κλάδου των ταξιδιών να πέφτουν πάνω από 1%.

    Οι απώλειες έρχονται μία  μέρα μετά την αποτυχία των Αμερικανών αξιωματούχων να κλειδώσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδας για την χρεοκοπία της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ρουμπινί: Οι καθυστερήσεις θα πλήξουν τις αγορές

    Ο γνωστός και ο ως «Dr. Doom», οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε από το Οικονομικό Φόρους στο Κατάρ ότι οι συζητήσεις είναι πιθανόν να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα να πλήξουν τις αγορές και να βλάψουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.

    «Μπορεί να φτάσουμε στη συμφωνία στο παρά πέντε», ανέφερε και συνέχισε: «Ή μπορεί να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν γίνει αυτό, η αγορά θα καταρρεύσει».

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να κάνει πληρωμές ακόμα και από την 1η Ιουνίου, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι έκανε λόγο τη Δευτέρα για «εποικοδομητικές συζητήσεις»  με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές σημειώνουν πρόοδο στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας



    ΣΧΟΛΙΑ