• Οικονομία

    ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες για το χρέος

    Η Τζάνετ Γέλεν


    «Εποικοδομητικές», χαρακτήρισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντέιμο, τις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους, μεταξύ του Λευκού Οίκου και του προσωπικού του Κογκρέσου, μιλώντας στο CNN.

    Και αυτό, διότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια συμφωνία για να αποτρέψουν μια πιθανή πρώτη χρεοκοπία των ΗΠΑ την 1η Ιουνίου.

    Σημειώνεται ότι σε επίσημη ανακοίνωσή του στις 12  Μαίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) είχε αναφέρει ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου εάν το ανώτατο όριο χρέους παραμείνει αμετάβλητο.

    Η εν λόγω πρόβλεψη, συντονίστηκε τόσο με την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όσο και με την προηγούμενη προειδοποίηση ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να έχουν μόνο λίγες εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν το πλαφόν στο χρέος ή να εξαπολύσουν παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή.

    «Αυτή η αβεβαιότητα», ανέφερε το Κογκρέσο, «υπάρχει επειδή ο χρόνος και το ποσό των εσόδων και των δαπανών κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που μεσολάβησαν, θα μπορούσαν να διαφέρουν από τις προβλέψεις του CBO».

    Διαβάστε επίσης: 

    Γ. Οικονόμου: Η οικονομία μας είναι έτοιμη για την αναβάθμιση

    ΗΠΑ: Προαναγγέλλουν δράσεις στον Περσικό Κόλπο



    ΣΧΟΛΙΑ