• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Το τρενάκι του τρόμου των βρετανικών ομολόγων και οι επιπτώσεις στις αγορές

    UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS


    «Με άγνωστη την τύχη του σχεδίου ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου και την αβεβαιότητα σχετικά με την αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), οι δευτερογενείς επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν», εκτιμά η ομάδα Global Economics & Strategy της ελβετικής τράπεζας UBS.

    Οι ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και της αυστηρής πολιτικής της Fed. Η σημαντική πώληση των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα (26/9) φάνηκε σαφώς να επιβαρύνει και τα αμερικανικά ομόλογα για την προστασία από τον πληθωρισμό (ΤΙPS), με τις αποδόσεις να αυξάνονται κατά 30 μ.β., προτού χαλαρώσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα μετά την παρέμβαση της BoE. Αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ θα έχουν πολλά στοιχεία να ανακοινώσουν συμπεριλαμβανομένου του ISM και της έκθεσης για τις μισθοδοσίες και παράλληλα πολλές ομιλίες αξιωματούχων της Fed.

    H κατάσταση στης αγορά των Gilts (σ.σ. η ονομασία των ομολόγων του ΗΒ) υποχρέωσε τελικά την BoE όχι μόνο να καθυστερήσει την ουσιαστική ποσοτική σύσφιξη (QT) αλλά και να εμπλακεί σε χρονικά περιορισμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων στις λήξεις άνω των 20 ετών.

    «Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε δει ακόμη την κορύφωση των αποδόσεων των Gilt, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από το πόση σύσφιξη θα πρέπει να εφαρμόσει η BoE. Ο οίκος αξιολόγησης των χωρών Standard & Poor’s άλλαξε τις προοπτικές αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε αρνητικές και αναμένουμε ότι και η Moody’s θα κάνει το ίδιο στις 21 Οκτωβρίου», εξηγεί η UBS.

    Οι προβλέψεις για το τέλος του 2022 της UBS είναι:

    • S&P 500: 4.000 μονάδες
    • Stoxx 600: 410 μονάδες
    • FTSE 100: 8.000 μονάδες

    Ισοτιμία €/$: 1,05

    • 10ετές ΗΠΑ: 3,25%
    • 10ετές Γερμανίας: 1,75%
    • 10ετές ΗΒ: 2,75%
    • Διαφορά ιταλικού 10ετούς με γερμανικό: 250μ.β.

    Παγκόσμια ανάπτυξη και αγορές

    «Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα το β’ τρίμηνο μετά τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας και τους περιορισμούς για την Covid στην Κίνα. Οι κίνδυνοι ύφεσης για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αυξηθεί, αλλά αναμένουμε μόνο μια ήπια ύφεση στην Ευρώπη το β’ εξάμηνο, εάν αποφευχθεί ο ενεργειακός περιορισμός και διατηρούμε για το σύνολο του έτους μια εκτίμηση για ανάπτυξη 2,9%. Ο πληθωρισμός είναι κοντά στην κορυφή στις περισσότερες χώρες, οι συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού φαίνεται να εξατμίζονται (βοηθούμενες από την επιβράδυνση) και τα αποθέματα συσσωρεύονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών. Ωστόσο, θα χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για να αρχίσει να εμφανίζεται πιο αποφασιστικά ο αποπληθωρισμός και, μέχρι τότε, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την αυστηρή ρητορική τους για να παγιώσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, θα περιμέναμε ότι ο ρυθμός εξομάλυνσης της πολιτικής θα επιβραδυνθεί», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.

    Τα περιθώρια λειτουργικών κερδών (EBIT) του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 40 μονάδες βάσης στο 17,7% το 2023, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι τα περιθώρια EBIT θα αυξηθούν για το 73% των επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι διαφορές στα περιθώρια κέρδους είναι ακραίες, με τη διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων με το υψηλότερο περιθώριο EBIT και του χαμηλότερου ποσοστού να είναι ρεκόρ. «Αναμένουμε ότι τα περιθώρια κέρδους του S&P 500 θα υποχωρήσουν προς τα επίπεδα των μέσων επιπέδων του 2019, υποθέτοντας ότι η ακόμη ισχυρή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ οδηγεί σε ισχυρότερες πωλήσεις», εξηγεί η τράπεζα.

    Οι αποτιμήσεις για τις μετοχές με υψηλότερα περιθώρια κέρδους/αδύναμες πωλήσεις είναι σχετικά ακριβές, ενώ το μέσο σχετικό P/E για τις μετοχές με χαμηλότερες προσδοκίες περιθωρίου και καλύτερες τάσεις πωλήσεων είναι ελαφρώς πάνω από τα χαμηλά του 2020. Η πιθανή σύγκλιση του σχετικού χάσματος περιθωρίου καθώς και της αποτίμησης θα πρέπει να στηρίξει την περαιτέρω σχετική υπεραπόδοση.

    «Στις μετοχές εστιάζουμε αυτή την εβδομάδα στην απόκλιση των περιθωρίων κέρδους – τη διαφορά μεταξύ των υψηλών EBIT και των επιχειρήσεων με χαμηλό περιθώριο κέρδους να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αναμένουμε περαιτέρω υπεραπόδοση για τις επιχειρήσεις με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους & καλύτερες πωλήσεις έναντι εκείνων με υψηλά περιθώρια κέρδους και ασθενέστερες πωλήσεις», εξηγεί η τράπεζα.

    «Τέλος, στον πιστωτικό τομέα, παραμένουμε επιφυλακτικοί, αλλά λιγότερο μετά τη σημαντική διεύρυνση του spread την περασμένη εβδομάδα. Εμμένουμε στην προτίμησή μας για τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (EU IG) έναντι του ΗΒ (UK IG) και να είμαστε short σε μετρητά. Στις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), διατηρούμε τη long θέση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων της Ινδίας, Τουρκίας, Πολωνίας, και Μεξικού, καθώς η επιβράδυνση των εξαγωγών βαθαίνει και η ανακούφιση των επιτοκίων δεν είναι άμεση, έτσι ένα sell-off χαμηλής έντασης είναι πιθανό να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραμένουμε επίσης επιλεκτικοί σε θέσεις αγοράς των ΕΜ (με αντιστάθμιση του εγχώριου νομίσματος) στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Κορέα και το Μεξικό», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    S&P Global: Τα τέσσερα κρυφά μηνύματα για τράπεζες και οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ