• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα και τα ραντεβού με τις τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Τα στελέχη της UBS πέρασαν τρεις ημέρες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με επιχειρήσεις (Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, κ.λπ.). Στη συνέχεια βρέθηκαν στη Βουδαπέστη όπου επίσης είχαν σειρά συναντήσεων με MOL, Erste Bank Hungary, Wizz Air, OTP.

    Οι εντυπώσεις τους από τα ταξείδια αυτά, οι οποίες δεν επικεντρώνονται αυστηρά στο επιχειρηματικό κομμάτι, αποτυπώνονται στη νέα έκθεση που δημοσιοποίησε η ελβετική τράπεζα.

    Οι αναλυτές του οίκου Mate Nemes και Daniele Brupbacher θεωρούν ορόσημο την πληρωμή μερισμάτων από τις τράπεζες για τα κέρδη του 2023 και εκτιμούν ότι οι ποιοτικές και ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

    Όπως αναφέρουν, αν και προεκλογικό το κλίμα, η θετική διάθεση στην Αθήνα δεν κρύβεται, το γεμάτο κόσμο και κίνηση για αυτήν την εποχή του έτους αεροδρόμιο, γεμάτο επισκέπτες από το εξωτερικό που κατευθύνονταν για κρουαζιέρες στα νησιά, τα γεμάτα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, αντανακλούν αυτό  το κλίμα», εξηγούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

    Οι διοικήσεις των τραπεζών στις συναντήσεις που είχαν επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και σταθερούς όγκους λιανικής, κατά μέσο όρο αλλά και με κάποιες εξαιρέσεις.

    Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή, επομένως το κόστος είναι μικρό μέχρι στιγμής και οι παραδοχές για το beta των καταθέσεων στις προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές ή και πολύ συντηρητικές για ορισμένες τράπεζες.

    Τα ζητήματα που η UBS θεωρεί κλειδιά για τη συνέχιση της θετικής πορείας των τραπεζών στην Ελλάδα είναι η διψήφια αύξηση των χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων, τα χαμηλά beta των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023.

    Αν και η καθοδήγηση που έχουν δώσει οι τράπεζες για το κόστος των προβλέψεων υποθέτει ότι θα αυξηθεί σε ετήσια βάση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά συνεχίζουν να γίνονται επιλεγμένες τιτλοποιήσεις, όπως π.χ. η τιτλοποίηση Sunrise ΙΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες η επιστροφή στα μερίσματα

    «Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM), με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται ως η βασική αβεβαιότητα. Οι αντικειμενικές και ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψή μας», συνεχίζει η τράπεζα.

    Στην περίπτωση της Alpha Bank, η σύσταση είναι ουδέτερη με τιμή στόχο τα 1,21 ευρώ αλλά γενικά στους αναλυτές της UBS Mate Nemes και Daniele Brupbacher αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό αναπτυξιακό σκηνικό και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων. Οι στόχοι τιμών για τις ελληνικές τράπεζες και τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προκύπτουν χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αποτίμησης Gordon Growth Model.

    Οι πιθανοί κίνδυνοι

    Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ευρύ φάσμα κινδύνων, μεταξύ άλλων μακροοικονομικών και πολιτικών, ιδίως στον αντίστοιχο αντίκτυπό τους στα επιτόκια, στον πληθωρισμό, στην αύξηση του ΑΕΠ και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημοσιονομική πολιτική μιας πιθανής νέας κυβέρνησης, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες υπόκεινται επίσης σε ρυθμιστικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά πιθανές αλλαγές στις λογιστικές πρακτικές, την ευθύνη που προκύπτει από θεωρούμενες συγκρούσεις συμφερόντων ή ζημιωμένους εταιρικούς πελάτες.

    Οι τράπεζες εξαρτώνται από την αγορά και τον όγκο των συναλλαγών και υπόκεινται σε τεχνολογικό και λειτουργικό κίνδυνο που μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Επιπλέον, οι αλλαγές στη δομή της αγοράς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά αντίκτυπο στην ικανότητά τους να ανταγωνίζονται. Τέλος, το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατέχει μη σημαντικές συμμετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    DZ Bank: Ελπίδες για επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα ως το τέλος του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ