• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Πώς επενδύουμε σε περίοδο sell-off

    • Ελπίδα Οικονομίδη
    Axel Weber (UBS Group): Φτιάξτε το Πράσινο Χρηματιστήριο της Ενωμένης Ευρώπης- Θα είχε πάνω από 100 τρισ. κεφαλαιοποίηση


    Συμβουλές προς τους επενδυτές για τους τομείς που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν  σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού εξέδωσε η ελβετική UBS.

    Η υποχώρηση των παγκόσμιων μετοχών υποχωρεί, ενώ παράλληλα επικρατεί ανησυχία για σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες που θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, εξηγεί η UBS, αναφέροντας ότι οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας έκαναν ρεκόρ.

    Ο S&P 500 έχασε 3,2% μετά την πτώση 0,2% την περασμένη εβδομάδα, η οποία σηματοδότησε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση για τον δείκτη

    Οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες στον τομέα της τεχνολογίας, με τον Nasdaq να υποχωρεί 4,3%. Ο κλάδος είναι ευαίσθητος στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που μειώνουν την τρέχουσα αξία των μελλοντικών κερδών. Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 2,8%.

    Το Bitcoin υποχώρησε 9,5% και τώρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από χρόνο υψηλό τον Νοέμβριο.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε για λίγο στο 3,2% στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές πριν υποχωρήσει  στο 3,04%.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει η UBS, αυτό σηματοδοτεί μια ταχεία άνοδο της τάξης  2,4% από την αρχή του τριμήνου.

    Η απόδοση 5 ετών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, άνοδο πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στα τέλη του 2018, μια περίοδος που συνοδεύτηκε επίσης από ξεπούλημα μετοχών και ανησυχίες για  αυστηροποίηση από τη Fed.

    Τι περιμένει η UBS

    Το κεντρικό σενάριο σύμφωνα με την UBS είναι θετικό για την ανάπτυξη και προβλέπει περιορισμό του πληθωρισμού.

    Η πτώση του πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό σύσφιξης της Fed, κατά την άποψή της τράπεζας.

    Οι αγορές έχουν ήδη κινηθεί γρήγορα για να τιμολογήσουν έναν ταχύ ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Fed, με τα προθεσμιακά συμβόλαια επί του παρόντος να υποδηλώνουν περίπου 270 μονάδες βάσης σύσφιξης συνολικά για φέτος.

    Τέλος, η περίοδος των κερδών του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ έδειξε συνολική ανθεκτικότητα στα κέρδη, παρά τις κάποιες απογοητεύσεις που εκφράστηκαν. Με σχεδόν το 90% των εταιρειών του δείκτη S&P 500, το 78% ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη, ελαφρώς πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 75%.

    Οδηγός επενδύσεων από την UBS

    «Παρά τις προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού και ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για επιπλέον μεταβλητότητα των μετοχών στο μέλλον εν μέσω σημαντικών κινήσεων σε βασικές οικονομικές μεταβλητές και στις αγορές ομολόγων», αναφέρει η UBS και εξηγεί: «Συνεχίζουμε να προτιμούμε τομείς της αγοράς που θα πρέπει να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού».

    Επενδύοντας στην αξία: Οι μετοχές με σχετικά χαμηλή αποτίμηση (αξία) τείνουν να ωφελούνται από την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Για παράδειγμα, οι μετοχές αξίας των ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά προσέγγιση τις αποδόσεις των μετοχών ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά 1,3% τη Δευτέρα.

    «Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να στραφούν σε μετοχές σε μετοχές αξίας ή σε τομείς και αγορές με προσανατολισμό την αξία που σχετίζονται με την παγκόσμια ενέργεια και το ΗΒ.

    Αντισταθμιστικά μέτρα σε χαρτοφυλάκια: Τα εμπορεύματα σημειώνουν ιστορικά καλές επιδόσεις σε περιόδους πληθωρισμού και λειτουργούν ως ένα αντιστάθμισμα, δεδομένου του κινδύνου διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα εμπορεύματα και οι ενεργειακές μετοχές απέδωσαν θετικά μέχρι στιγμής μέσα στο 2022.

    Ως αντιστάθμιση, σύμφωνα με τη UBS μπορεί να λειτουργήσει και το δολάριο, ενώ και ο  φαρμακευτικός τομέας είναι παραδοσιακά σχετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια κινήσεων μείωσης του κινδύνου και οι αποτιμήσεις επί του παρόντος φαίνονται μη απαιτητικές, κατά την άποψή της τράπεζας.

    Διαχείριση του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων ποσοστών: Ευκαιρία για ομόλογα υψηλής απόδοσης βλέπει η UBS σε περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση, με προτίμηση σε τομείς ιδιωτικής πίστωσης όπως δάνεια πρώτης δέσμευσης σε εταιρείες μεσαίας αγοράς.

    Διαβάστε επίσης: 

    JP Morgan: Οι νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες που έφτασαν στην… κανονικότητα

    Χρηματιστήριο: Bear trap στην άνοδο, εγκλωβισμοί σε τράπεζες και blue chips – Πορεία των emerging markets της Ευρώπης ακολουθεί η Λεωφόρος Αθηνών



    ΣΧΟΛΙΑ