• ΑΓΟΡΕΣ

    Για sell off εν μέσω καλοκαιριού προετοιμάζονται τα χρηματιστήρια

    • Ελπίδα Οικονομίδη
    Αρκούδα που βρυχάται


    Ζοφερές είναι οι προβλέψεις ορισμένων αναλυτών για την πορεία των χρηματιστηρίων, με Goldman Sachs, Rosa & Roubini και Crossborder Capital να «βλέπουν» ακόμα και θεαματικό sell off μέσα στο καλοκαίρι, την ίδια ώρα που τα επιτόκια αυξάνονται από τις κεντρικές τράπεζες.

    Με τις απώλειες ήδη να είναι μεγάλες, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις αγορές, που καλούνται να προχωρήσουν σε περαιτέρω προσαρμογές.

    Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως ετοιμάζονται για πωλήσεις μετοχών μέσα στο καλοκαίρι καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ανεβάζουν τα επιτόκια ώστε να αντιμετωπίσουν τη διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Ο Brunello Rosa, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας στη Rosa & Roubini, εταιρεία συμβούλων με συνιδρυτή τον γνωστό καθηγητή Οικονομικών Nouriel Roubini, θεωρεί ότι έρχονται ακόμα χειρότερα νέα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε περιορισμούς, και προειδοποίησε ότι τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι επέρχεται μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Εξηγώντας τους λόγους για την εκτίμησή του, αναφέρει ότι «είναι δύσκολο για τις αγορές να είναι αισιόδοξες, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει και τα επιτόκια αυξάνονται, ενώ η ανάπτυξη συνεχώς βαίνει μειούμενη».

    Η εκτίμηση του Rosa ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ότι οι αγορές ήλπιζαν, δημιουργεί, όπως υποστηρίζει, αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων.

    Ακόμα και στην περίπτωση της αποφυγής της πλήρους ύφεσης, οι προοπτικές για τις μετοχές των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ευοίωνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc, με όλα τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται να δείχνουν υποχώρηση των δεικτών.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Jerome Powell ερωτώμενος για την  αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, οι οποίες βέβαια θα έχουν αντίκτυπο και στην μελλοντική ανάπτυξη, ανέφερε ότι η FED παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    Η Goldman Sachs εκτιμά μια μείωση κατά 100 μονάδες στον δείκτη χρηματοοικονομικών συνθηκών (FCI),ο οποίος επηρεάζει άμεσα τα επιτόκια, τα επίπεδα πιστώσεων, τις μετοχές καθώς και το δολάρια και περιορίζουν την ανάπτυξη κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τον επόμενο χρόνο.

    Τόσο οι δείκτες της Goldman Sachs όσο και άλλοι από τη Chicago Fed και το ΔΝΤ καταγράφουν περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, όμως είναι ιστορικά «χαλαρές», καθώς έχουν δοθεί αρκετά κίνητρα στην αγορά το προηγούμενο διάστημα για να ορθοποδήσουν οι οικονομίες από την πανδημία.

    Ο Μάικλ Χάουελ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Crossborder Capital, σημείωσε ότι οι μειώσεις των μετοχών στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 14% στην πραγματική παροχή ρευστότητας από τον Δεκέμβριο και εφίστησε την προσοχή σε πιθανή περαιτέρω μείωση της ρευστότητας.

    «Το ερώτημα είναι εάν η Fed μπορεί να αυστηροποιήσει τους όρους τόσο για να μειώσει τις τιμές, αλλά όχι τόσο ώστε η ανάπτυξη και οι αγορές να πληγούν σοβαρά», ανέφερε ο κ. Χάουελ.

    Το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2% μέσα στο καλοκαίρι, όμως το χειμώνα αναμένονται νέες αυξήσεις.

    Προς αύξηση επιτοκίων και η Ευρώπη

    Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 1%, προαναγγέλλοντας επίσης ότι θα συνεχίσει την περιοριστική πολιτική.

    Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας τα Φιλανδίας, Όλι Ρεν, τάχθηκε σήμερα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του Ιουλίου.

    «Έχουμε ήδη αναφέρει ότι ο συνδυασμός μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης και η μείωση της παροχής ρευστότητας θα έχουν – δυνητικά σοβαρές – αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές spread», ανέφερε σε σημείωμα Peter Schaffrik, αναλυτής  της RBC Macro Strategist. Κεφαλαιαγορές,.

    Αναμένει μάλιστα ότι τα κρατικά και πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν περαιτέρω, με το spread στα 10ετή ιταλικά και γερμανικά ομόλογα να διευρύνεται σε περίπου 250 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Αποσύρει την πρόταση απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ σε τρίτες χώρες- Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Die Welt: Από τα 190 πλοία, που μεταφέρουν από τη Ρωσία πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα 76 είναι ελληνικά!



    ΣΧΟΛΙΑ