• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πού στρέφονται οι διψασμένοι για κέρδη επενδυτές

    • Bloomberg


    Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του δολαρίου ΗΠΑ, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν κινδυνεύοντας να εισέλθουν σε bear markets, καθώς η επιθετική πολιτική σύσφιξης της Fed και τα lockdown στην Κίνα επιδεινώνουν τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

    Το δολάριο βρέθηκε σε υψηλό δύο ετών, σημειώνοντας άνοδο τη Δευτέρα έναντι όλων των μεγάλων ανταγωνιστών του. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται πτωτικά, οδηγώντας τον δείκτη MSCI των παγκόσμιων μετοχών κατά 16% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του Νοεμβρίου.

    Το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς η ανησυχία για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Ασία αντιστάθμισε τη δέσμευση της Ομάδας των Επτά για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Τα ομόλογα επανήλθαν σε selloff, με το επιτόκιο των πενταετών να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

    Ένα κύμα αποστροφής κινδύνου σαρώνει τις παγκόσμιες αγορές αφού τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή άφησαν ελάχιστα περιθώρια για αλλαγή πορείας στα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων και ποσοτική σύσφιξη. Ενώ αυτό οδήγησε τον δείκτη S&P 500 στο μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2011, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω το Σαββατοκύριακο καθώς ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang προειδοποίησε για προβλήματα στην απασχόληση λόγω των περιορισμών για τον Covid.

    Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές «είναι ακόμα δυσοίωνες και μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις καθώς οι αγορές ανησυχούν για σημαντική οικονομική επιβράδυνση ή «σκληρή προσγείωση» και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων», γράφει η Diana Mousina, ανώτερη οικονομολόγος στην AMP Investments.

    Five-year TIPS yields rise at fastest pace since 2008

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 υποχώρησαν τουλάχιστον κατά 0,9% έκαστος, μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες πτώσης για τις μετοχές των ΗΠΑ. Ο δείκτης Stoxx 600 της Ευρώπης υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, δοκιμάζοντας το χαμηλό δύο μηνών. Ο δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 1,7%. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα.

    Στην Κίνα, το γουάν υποχώρησε εν μέσω στοιχείων που δείχνουν στασιμότητα στις εισαγωγές και την πιο αργή αύξηση των εξαγωγών σε όρους δολαρίου από το 2020, υπογραμμίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο των περιορισμών λόγω Covid.

    Το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 1,3%. Το αργό επηρεάζεται από το πλήγμα της ζήτησης που προκάλεσε το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα και τους κινδύνους προσφοράς που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η αστάθεια παραμένει το σύνθημα στις παγκόσμιες αγορές για την ανάπτυξη, τις τιμές καταναλωτή και τους κινδύνους του πολέμου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα από τις ΗΠΑ και αλλού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων.

    Στις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τη Ρωσία, οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα παρόμοιο σχέδιο, αλλά η Ουγγαρία παραμένει αρνητική και οι συνομιλίες του μπλοκ πρόκειται να συνεχιστούν.

    Στα αυστραλιανά ομόλογα επεκτείνεται το selloff. Το Bitcoin φλερτάρει με τα χαμηλότερα επίπεδα του 2021. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,8%, στα 1.869,11 δολάρια ανά ουγγιά.

    Η ρουπία της Ινδίας κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bitcoin: Φλερτάρει με τα χαμηλά του 2021 – Απώλειες 27% από τις αρχές του έτους

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ