F

ΑΓΟΡΕΣ

Πενταετές ομόλογο: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


Με σχεδόν μηδενικό κόστος το δημόσιο δανείστηκε σήμερα το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου με προσφορές ρεκόρ  προσφορών 20 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την τρίτη έκδοση ομολόγου από τις αρχές του έτους με την οποία καλύπτεται σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει στο τέλος Δεκεμβρίου πως θα δανειστεί φέτος 8 – 12 δισ. ευρώ για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων και μέρος του προγράμματος στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως έχει γράψει το mononews, θα πρέπει να αναμένεται μία ακόμη έκδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου με την οποία θα καλυφθεί πρακτικά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου το σύνολο του δανειακού προγράμματος για το 2021. Αυτό δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση να αντλήσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο επιπλέον κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων για να ενισχύσει επιχειρήσεων και εργαζομένων, διατηρώντας το μαξιλάρι ασφαλείας των περίπου 30 δισ. ευρώ που λειτουργεί σαν ασφάλιστρο στις αγορές.

Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού – η απόδοση του νέου ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,2% – υποδηλώνει πως οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα υψηλής αξιολόγησης παρά το ότι τα ομόλογα της παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Η ιδιαίτερα θετική κίνηση της αναβάθμισης από την Standard & Poor’s στις 23 Απριλίου ενίσχυσε το θετικό κλίμα στις αγορές και βελτιώνει αισθητά το περιβάλλον στο οποίο βγαίνουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Βοηθώντας τα μέγιστα στην διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την έκδοση «έτρεξαν» η Barclays, η BofA Securities, η Citi, η Commerzbank, η Morgan Stanley και η Société Générale.

Μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα

Την μεγάλη επιτυχία της έκδοσης χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις τους. «Οι κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. Εκδίδουμε πενταετές ομόλογο, μετά από καιρό. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές.

«Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αντίστοιχη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με επιτόκιο 3,6%. Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα. Ενώ, επίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!

Όλα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, φέρνει θετικά αποτελέσματα. Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε – άμεσα – τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης: 

Εντυπωσιακή η ζήτηση για το 5ετές ομόλογο: Στο 0,2% το επιτόκιο – Πάνω από 20 δισ. οι προσφορές

S&P: Γιατί η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη – Ενίσχυση του ΑΕΠ μέχρι 18,3% στην 5ετία

Έκπληξη από την S&P: Αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας – Σταϊκούρας: Eξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ