• ΑΓΟΡΕΣ

    Το «σήμα» που περιμένει η Alpha, το παρασκήνιο της αναβολής της έκδοσης 15ετούς από το Δημόσιο και το κουπόνι για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Πάνε πίσω όλες οι προγραμματισμένες ομολογιακές εκδόσεις. Όχι μόνο των μεγάλων εισηγμένων -ΔΕΗ, Μυτιληναίος-, αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Η Ελλάδα, η οποία σχεδίαζε τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου να βγει στις αγορές με την έκδοση τίτλου μεγάλης διάρκειας πέραν της 15ετίας, «ανέκρουσε πρύμναν» μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα αμερικανικά ομόλογα. Οι αποδόσεις ξέφυγαν. Κι εκεί που το 10ετές τον Νοέμβριο είχε φτάσει σε απόδοση το 0,55%, η οποία συνιστούσε ιστορικά χαμηλά, έφτασε να ενισχύεται στο 1,13%. Το 15ετές από το χαμηλό του 0,81% την ίδια περίοδο, έκανε κορύφωση την περασμένη εβδομάδα στο 1,44%, το 20ετές από το 0,92% βρέθηκε στο 1,55% και το 25ετές από 1,03% στο 1,67%.

    Χθες η Alpha εκδήλωσε την πρόθεσή της να προβεί στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II με σκοπό την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Οι διαχειριστές ομολόγων στα dealing rooms των τραπεζών θα θεωρούσαν μεγάλη επιτυχία να κλείσει το book με απόδοση μεταξύ 5%-6%, δεδομένου ότι οι εκδόσεις αυτού του τύπου συνήθως πληρώνονται πάνω από 8%, αν και ποικίλλουν, όπως εξηγούν, οι αποδόσεις, από τράπεζα σε τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι διάχυτη η πληροφορία ότι η Alpha Bank δεν θα προέβαινε σε τέτοια κίνηση αν δεν είχε την ενημέρωση ότι επίκειται παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αγορές ομολόγων.

    Όπως και να ‘χει, οι εταιρικές εκδόσεις που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένες και κυρίως όσο γίνεται πιο φθηνές. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί γενναία αποκλιμάκωση, παρόμοια με εκείνη του περασμένου διαστήματος, που για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες συνιστούσαν αρνητικές αποδόσεις για δε την ελληνική μια απόδοση εγγύτερα στο μηδέν.

    Για την ΔΕΗ, ο προγραμματισμός της διοίκησης και οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους αναδόχους είναι ο στόχος για κουπόνι μεταξύ 4%-5%.

    Για δε την Ελλάκτωρ, εξετάζεται αναχρηματοδότηση με καλύτερους όρους και επιτόκιο μειωμένο κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης διοίκησης που ήταν πάνω από 7%.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με έκδοση Tier 2 Ομολόγου €500 εκατ.

    Βαρδινογιάννης, Στάσσης, Βασιλάκης δοκιμάζουν τη ρευστότητα στo Χρηματιστήριο

    Motor Oil: Προς έκδοση ομολογιακού ύψους έως €200 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ