• ΑΓΟΡΕΣ

    Το παρασκήνιο της μεγάλης πτώσης – Τι έδειξε η τάση σε Alpha, Eurobank, Μυτιληναίο, Lamda, Aegean, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Οδυσσέας Αθανασίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Στάσσης, Γιαν Κάρας

    Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Οδυσσέας Αθανασίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Στάσσης, Γιαν Κάρας


    Από τις 5/3 που η αγορά έγραψε το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.437 μονάδες, παρατηρείται η οπισθοχώρηση στις αποτιμήσεις με το… κερασάκι στην τούρτα η μεγάλη πτώση που βγήκε το τελευταίο διήμερο με αφορμή την συνέχεια και τις επιπτώσεις από την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

    Ο επαναπροσδιορισμός των τιμών στις θέσεις που έχουν χτιστεί και σε μια σειρά από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που πρωταγωνίστησαν από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά, οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε υψηλά 13 ετών και τις μετοχές σε πολυετή υψηλά, είναι κάτι περισσότερο από ορατός στο Χρηματιστήριο.

    Στο 5,57% η διόρθωση του γενικού δείκτη από τα υψηλά τους, πλην όμως, στα ίδια ποσοστά διόρθωσης «παίζουν» και οι μεγάλες ξένες αγορές, έως 6% για την ακρίβεια, όπως παρατηρούν αναλυτές στο  asset management.

    Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τους ίδιους, η όποια αυτονομία επεδείκνυε το  Χρηματιστήριο Αθηνών μάλλον έχει παρέλθει και η αγορά μας δείχνει να βρίσκεται στην ίδια αφετηρία με τα ξένα χρηματιστήρια.

    Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι αρκετές από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν διορθώσει πολλαπλάσια από τα επίπεδα που υποχωρεί ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 για παράδειγμα που χθες είχε καθαρούς πωλητές, ενώ η Goldman Sachs υποβάθμισε την αξιολόγηση σε ουδέτερη από αγορά (αν δεχθούμε αυτό ως εξήγηση) διορθώνει από τα υψηλά της κατά 11,3%.

    Η μετοχή της Lamda ΛΑΜΔΑ -0,72% 6,92 σημειώνει απώλειες 14,56% σε σχέση με τα υψηλά της που εντοπίζονται πάνω από τα 7,30 ευρώ, η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 σημειώνει απώλειες από τη ζώνη των 12,40 ευρώ κατά 12,86% και η Aegean ΑΡΑΙΓ 1,81% 12,36  από τα υψηλά που είχε γράψει μέσα στον μήνα, τα 12,80 ευρώ, κατά 11,2%.

    Η διόρθωση που έχει βγει στα  blue chips είναι σοβαρή και οι χρηματιστές ανησυχούν μήπως οι μετοχές βρεθούν σε υπερπουλημένα πλέον επίπεδα.

    Για το λόγο αυτό, η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη.

    Αν και τα στοιχήματα δεν είναι υπέρ της γενναίας αντίδρασης, με δεδομένες τις οριακές διακυμάνσεις στην Wall, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, για να πει κανείς ότι η αγορά μας θα πάρει τάση από το εξωτερικό.

    Άλλωστε το τελευταίο διήμερο οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπερνούν το 3%, όταν στην Ευρώπη η πτώση είναι κοντά στο 1 – 1,5%…

    Και πάλι είμαστε ένα βήμα μπροστά σε πτώση, παρατηρούν οι επαγγελματίες της αγοράς.

    Το ανησυχητικό είναι τι θα γίνει με τα  margins που άνοιξαν σήμερα, αν θα πληρωθούν ή θα πουληθούν οι μετοχές που περιλαμβάνουν.

    Τουλάχιστον χθες σε κάποιες μετοχές βαρόμετρο, όπως η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 και ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,16% 38,06  ή ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -3,47% 15,85 που έδειξαν ότι μπορούν να εμφανίσουν αντιστάσεις σε ακραίες διορθωτικές κινήσεις, υπήρξαν αγορές.

    Ο Μυτιληναίος αν και έγραψε τα 35,06 ευρώ ως χαμηλό ημέρας, μαζεύτηκε κι έκλεισε στα 35,36 ευρώ με απώλειες μόλις 0,51%.

    Ηπιότερη η διόρθωση στην Eurobank στην οποία άλλαξαν χέρια 5,4  εκατ. κομμάτια, υποχωρώντας 1,37%, κινούμενη μεταξύ 1,78 και 1,81.

    Ίδια εικόνα και στον ΟΠΑΠ που έκλεισε στα χαμηλά μέρας μεν, με οριακές απώλειες 0,80% δε και 402 χιλιάδες κομμάτια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις αγορές από μια σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν;

    Eurobank Equities για Μοτοδυναμική: Σε ταχύτητα ανάπτυξης – Τιμή στόχος τα 4 ευρώ ανά μετοχή

    Goldman Sachs: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ