• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις αγορές από μια σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν;

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Η πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας τάσης αποφυγής κινδύνου στις αγορές, η οποία οδήγησε το δολάριο ΗΠΑ στην ισχυρότερη του θέση από το Νοέμβριο.

    Μέχρι στιγμής, οι αγορές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντηση του προς το Ιράν και ότι θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Οι επενδυτές έχουν καθησυχαστεί από το γεγονός ότι το Ισραήλ σε συνεργασία με τους συμμάχους του κατάφεραν να εξουδετερώσουν την επίθεση, η οποία φάνηκε ότι είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, παρά πρόθεση να προξενήσει μεγάλες καταστροφές. Οι εκκλήσεις που απηύθυναν οι παγκόσμιοι ηγέτες για ήπια και λελογισμένη αντίδραση του Ισραήλ μετριάζουν τις ανησυχίες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου είναι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερά επίπεδα μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα.

    Το σημαντικό στοιχείο για τις αγορές θα είναι η ένταση και η έκταση των αντιποίνων. Εάν το Ισραήλ απαντήσει με μια παρόμοια πυραυλική επίθεση ή, στο χειρότερο σενάριο, εμπλακούν ενεργά στη σύγκρουση και άλλα έθνη, κατά κύριο λόγο οι ΗΠΑ, τότε πιθανώς να δούμε μια αλλαγή τάσης στην αγορά, όπου οι επενδυτές θα στρέφονται προς τα ασφαλή καταφύγια, σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου. Εάν οι επενδυτές δείξουν ότι ανησυχούν για έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, τότε οι φόβοι για τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου ενδεχομένως να εκτοξεύσουν την τιμή του βαρελιού πάνω από τα 100 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:
    ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία επανέκδοσης ομολόγων έως €200 εκατ.

    Έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς

    ΔΝΤ: Η ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν ανεβάζει τις τιμές και τα επιτόκια του πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ