• ΑΓΟΡΕΣ

    Βαριές απώλειες στις αγορές στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

    • NewsRoom
    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Βαρειές απώλειες καταγράφουν τα ξένα χρηματιστήρια, στη σκιά και της χθεσινής πτώσης σε Wall Street με τoν S&P να πέφτει κάτω από τις 5.100 μονάδες σε χαμηλό δύο μηνώνμ

    Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έχει πυροδοτήσει ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αντίποινα, όμως η Wall Street, φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή για τα επιτόκια της Fed.

    Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για την αντίδραση του Ισραήλ με την κατάσταση στις αγορές να φαντάζει ρευστή. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 1,88% και έκλεισε στις 38.470,50 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε κατά 2,11%.

    Ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες 2,28% και έκλεισε στις 2.609,63 μονάδες.

    Επίσης, στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,26%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai χάνει 1,38% και Shenzen κατά 1,60%.

    Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 1,81% χαμηλότερα, στις 7.612,50 μονάδες.

    Στάση αναμονής στο πετρέλαιο

    Η αγορά αντέδρασε ήπια στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με το πετρέλαιο να κλείνει ενδοσυνεδριακά με μικρές απώλειες στο πρώτο crash test. Το WTI παράδοση Μαΐου υποχώρησε κατά 0,3% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent για διακανονισμό Ιουνίου υποχώρησε κατά 0,4% στα 90,10 δολάρια το βαρέλι.

    Το κλίμα παραμένει βαρύ μεταξύ των επενδυτών, καθώς η αγωνία για τυχόν αντίποινα από το  Ισραήλ έβαλαν φρένο στην ευφορία των προηγούμενων μηνών στη Wall Street.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την επόμενη ημέρα.

    Ο επικεφαλής της Yardeni Research, Ed Yardeni εκτίμησε ότι μία κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εκτοξεύσει τη τιμή του Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Σε σημείωμά του υπενθύμισε τη δεκαετία του 1970, όταν δύο ενεργειακές κρίσεις εκτόξευσαν τον πληθωρισμό. «Αυτή η τελευταία κλιμάκωση του πολέμου είναι πιθανό να προκαλέσει άλμα της τιμής του βαρελιού πετρελαίου  κοντά στα 100 δολάρια, όπως έγινε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022», ανέφερε.

    Οι επενδυτές πάντως μέχρι στιγμής δεν συμμερίζονται αυτή την ανησυχία, καθώς η στάση των ΗΠΑ φαίνεται να βάζει φρένο σε τυχόν ισραηλινά αντίποινά. Η ανακοίνωση του Ιράν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν συμβάλλει σε αυτή την ηρεμία στην αγορά.

    Αυτό υποστηρίζει και η JPMorgan, η οποία σε σημείωμά της αναφέρει ότι  αναμένει το αργό τύπου Brent να μην ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Μάιο, με μέση τιμή τα 85 δολάρια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

    Στις ανησυχίες για μία επανάληψη της δεκαετίας του 1970, υποστηρίζει ότι η σύγκριση είναι άνιση, καθώς τα κράτη της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε μία πορεία οικονομικής ανάπτυξης, την οποία δεν θα διακινδύνευαν με τη πυροδότηση νέων εχθροπραξιών.

    O προβληματισμός της  Wall Street

    Παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή, οι επενδυτές «επέστρεψαν» στον γνώριμο προβληματισμό τους για τη Fed.

    O φόβος των υψηλών επιτοκίων, το σενάρια για διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον επίπεδο όλο το 2024 και μία πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού αποτέλεσαν βαρίδια για τη Wall Street, η οποία κατέγραψε σημαντικές απώλειες, με τις τεχνολογικές μετοχές, που μέχρι πρότινος έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, να βουλιάζουν.

    «Κατά την άποψή μας, δεν πρόκειται για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά για μία παρατεταμένη παύση στα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει δήλωσε ο John Stoltzfus της Oppenheimer Asset Management, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών, που εγκατέλειψαν τη Δευτέρα τις μετοχές.

    Η Microsoft, η Apple και η Nvidia ηγήθηκαν της πτώσης στον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος είναι ευμετάβλητος από την πορεία των επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν.

    Σύμφωνα με τη JP Morgan, οι επενδυτές ίσως να μην αποζημιωθούν από τα ενθαρρυντικά κέρδη των εταιρειών, καθώς ήδη οι τιμές σε πολλές μετοχές έχουν αγγίξει ένα υψηλό όριο και οι δεύτερες σκέψεις για η στάση της Fed σχετικά με τα επιτόκια θα ασκήσει πιέσεις σε όποιες νέες προσπάθειες για περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών.

    Στις ευρωαγορές επικράτησε μία πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα, καθώς ο γερμανικός Dax και ο γαλλικός Cac κατέγραψαν μικρά κέρδη, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE υποχώρησε σχεδόν 0,4%.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλειες στη Wall Street αναμένοντας την κίνηση του Ισραήλ – Πιέσεις στα ομόλογα έφεραν οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

    Χρηματιστήριο: Ρουκέτες από τους Έλληνες επενδυτές σε τράπεζες και blue chips – «Αντεξαν», ΕΛΠΕ, Σαράντης, Jumbo

    Alpha Finance για ελληνικές τράπεζες: Τα θεμελιώδη μεγέθη και τα μερίσματα υποστηρίζουν υψηλότερες τιμές στόχους



    ΣΧΟΛΙΑ