• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι ψάχνει η αγορά στην ΕΥΑΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ

    Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ


    Επενδυτικό πρόγραμμα 175 εκατ. ευρώ έχει σε εξέλιξη η ΕΥΑΘ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δεκάδες μελέτες και έργα στον τομέα της συντήρησης, αντικατάστασης και επέκτασης των υποδομών του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος της Θεσσαλονίκης.

    Η εταιρεία ΕΥΑΠΣ 0,93% 3,25, που χρηματιστηριακά θεωρείται ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,35% 5,75, η οποία έχει μπροστά της την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, διαθέτει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν 84 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο είναι συνεπής προς τους μετόχους της.

    Η εταιρεία ελέγχεται σχεδόν κατά 80% από τρεις μετόχους: το Υπερταμείο (50%), το ΤΑΙΠΕΔ (24,02%) και τη γαλλική εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικών πόρων Suez (5,46%).

    Με κεφαλαιοποίηση στα 173 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης διαθέτει ίδια κεφάλαια, και μάλιστα χωρίς δάνεια, σχεδόν 175 εκατ. ευρώ!

    Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και έργα εμβληματικά: την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ, Α2 φάση), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ποσού 21,7 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης (έργα περιοχής Δενδροποτάμου και κόμβου Κ16), προϋπολογισμού 6 εκατ. € (πλέον ΦΠΑ), την επέκταση του τηλε-έλεγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 3,35 εκατ. € (πλέον ΦΠΑ), τη συμφωνία-πλαίσιο για την ενίσχυση κι επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού, προϋπολογισμού 3,37 εκατ. € (πλέον ΦΠΑ) τα αποχετευτικά έργα αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών και παραλιακού αγωγού, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. € (πλέον ΦΠΑ), την αντικατάσταση υδρομέτρων, την επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε νέες περιοχές κ.α.

    Σχετικά με την ενίσχυση κι επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εντός του Ιουνίου του 2020 και θα συνεχιστεί βάσει του εκπονηθέντος χρονοδιαγράμματος.

    Βοηθητικά και για την υλοποίηση του ως άνω Στρατηγικού Σχεδίου, η ΕΥΑΘ προχώρησε στη δημοπράτηση υπηρεσίας παροχής τεχνικού συμβούλου υποστήριξης καθώς και υπηρεσίας σύνταξης υποστηρικτικών μελετών (Γεωλογικές, Γεωτεχνικές και Περιβαλλοντικές μελέτες), συνολικής προ εκτιμωμένης αμοιβής 2,05 εκατ. € (πλέον ΦΠΑ).

    Οι εν λόγω δύο συμβάσεις Συμφωνιών Πλαίσιο έχουν ήδη υπογραφεί.

    Τέλος, εκκρεμεί η αξιολόγηση αιτήσεως, στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 108603-15/10/2018 Πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση/συγχρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027, με την οποία η ΕΥΑΘ Α.Ε. υπέβαλε μέσω της ΕΥΑΘ Παγίων τρία Τεχνικά Δελτία Πράξης συνολικού ύψους περίπου 5,5 εκατ. €.

    Η Εταιρεία με την υπ’ αριθμ. 414/13-9-2018 απόφαση ΔΣ ενέκρινε το επικαιροποιημένο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της για την περίοδο 2018-2024, το οποίο έχει ως στόχο:

    – την συνολική ανάπτυξη των δικτύων της και επέκταση της δραστηριότητάς της, με σειρά τεχνικών έργων προκειμένου να υδροδοτηθούν περιοχές τόσο του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και εκτός αυτού που σήμερα στερούνται καλής ποιότητας νερό και αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης λόγω υπεράντλησης, υφαλμύρωσης κλπ.,

    – την υλοποίηση της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (διυλιστήριο) Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση της απαραίτητης επιπλέον ποσότητας νερού που είναι αναγκαία τόσο για τις σημερινές όσο κυρίως και τις μελλοντικές υδροδοτικές απαιτήσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης,

    –  την εξασφάλιση της αδιάλειπτης και ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης, με παροχή άριστης ποιότητας νερού, σύμφωνα με τους κανόνες και απαιτήσεις που προσδιορίζονται από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο,

    – την αύξηση της περιβαλλοντικής ασφάλειας σε θέματα ρύπανσης και την προστασία των υδάτινων πόρων,

    – την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΥΑΘ: Μικρή ενίσχυση του κύκλου εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020



    ΣΧΟΛΙΑ