• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι δείχνει η έκθεση της UBS για τους δισεκατομμυριούχους – Πόσο αυξάνεται η ανισότητα στον κόσμο

    Benjamin Cavalli

    Benjamin Cavalli


    Η UBS δημοσίευσε την ένατη έκθεση UBS Billionaire Ambitions, η οποία εξέτασε για δεύτερη φορά δισεκατομμυριούχους πελάτες της UBS σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν ως διαχειριστές μεγάλου πλούτου.

    Για πρώτη φορά στις εννέα εκδόσεις της έκθεσης, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν συσσωρεύσει περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς, παρά μέσω επιχειρηματικότητας, γεγονός που δείχνει ότι η μεγάλη μεταφορά πλούτου κερδίζει έδαφος, επισημαίνει η ελβετική τράπεζα UBS στην ετήσια έκθεση της την οποία υπογράφει ο Benjamin Cavalli.

    «Μια νέα συνομοταξία οικογενειών πολλών γενεών διαμορφώνεται, όπου κάθε γενιά έχει τις δικές της απόψεις για την κληρονομιά και τις φιλοδοξίες της, απαιτώντας εξελιγμένες λύσεις για τον προγραμματισμό της διαδοχής και τον καθορισμό κοινών αξιών», επισημαίνει η UBS.

    Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε εν μέρει από τη μεταπανδημική πτώση του, χάρη στην οργανική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και ενισχύθηκε εν μέρει από τους δισεκατομμυριούχους καταναλωτές και το λιανικό εμπόριο της Ευρώπης, μετά από πτώση σχεδόν κατά ένα πέμπτο τους προηγούμενους 12 μήνες.

    «Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων που συσσώρευσαν πλούτο το τελευταίο έτος, το έκαναν μέσω κληρονομιάς σε αντίθεση με την επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε να δούμε περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περίπου 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ο Benjamin Cavalli, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών πελατών της UBS Global Wealth Management.

    «Η επόμενη γενιά έχει νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, ανακατευθύνοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε. Η σχεδίαση μιας ομαλής διαδοχής θα απαιτήσει από τους ιδρυτές και τις οικογένειές τους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, ανακαλύπτοντας περισσότερο από ποτέ κοινές αξίες και σκοπούς για να πλοηγηθούν σε μια πορεία προς τα εμπρός που θα ικανοποιεί όλες τις γενιές και θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τις κληρονομιές τους”, πρόσθεσε ο Cavalli.

    Οι κληρονόμοι βρίσκουν το δρόμο τους

    Ωστόσο, οι κληρονόμοι συνειδητοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί να αναδιαμορφώσουν και να επανατοποθετήσουν τον πλούτο τους για να συνεχίσουν την οικογενειακή κληρονομιά. Καθώς κληρονομούν τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τα ιδρύματα των γονέων τους, οι κληρονόμοι επιδιώκουν να επικεντρωθούν περισσότερο στις σημερινές μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και προκλήσεις, όπως οι καινοτόμες τεχνολογίες, η καθαρή ενέργεια και οι επενδύσεις με αντίκτυπο.

    Οι δισεκατομμυριούχοι της πρώτης γενιάς έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος, με το 58% να δηλώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να ενσταλάξουν τις απαραίτητες αξίες, την εκπαίδευση και την εμπειρία στους κληρονόμους τους για να αναλάβουν τη σκυτάλη.

    Οι κληρονόμοι έχουν επίσης τις δικές τους απόψεις σχετικά με τους κινδύνους για την επιχείρηση και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον. Για παράδειγμα, το 66% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς κατατάσσουν μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ ως την κύρια ανησυχία τους, στενά ακολουθούμενη από τις γεωπολιτικές εντάσεις (62%).

    Αντίθετα, οι κληρονόμοι ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις (57%) και τη διαθεσιμότητα και την τιμή των πρώτων υλών (52%). Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (“AI”), με το 65% να θεωρεί ότι η AI προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες για την επιχείρησή τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Καθώς η τεχνολογία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, το 58% θεωρεί την απειλή στον κυβερνοχώρο ή την πειρατεία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις, το 43% των δισεκατομμυριούχων της πρώτης γενιάς σκοπεύει να αυξήσει το κονδύλι που διαθέτει σε ιδιωτικό χρέος κατά τους επόμενους 12 μήνες και το 38% σχεδιάζει να αυξήσει τις συμμετοχές σε ομόλογα της αναπτυγμένης αγοράς. Οι κληρονόμοι προτιμούν τα ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο, με το 59% να σκοπεύει να αυξήσει τις άμεσες επενδύσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια και το 55% να σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια.

    Μεταξύ των δισεκατομμυριούχων κληρονόμων, υπάρχει μία ισχυρή επιχειρηματική διάθεση και πολλοί βλέπουν εναλλακτικές ευκαιρίες για να ενταχθούν στην ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 53 κληρονόμους που συμμετείχαν στην έρευνα διαλέγουν να αποχωρήσουν, επιλέγοντας καριέρες που ταιριάζουν περισσότερο στις δικές τους φιλοδοξίες, δεξιότητες και συνθήκες.

    Παρατηρείται επίσης αύξηση των κληρονόμων που γίνονται φιλάνθρωποι και προωθούν τη βιώσιμη καινοτομία, δημιουργούν νέες επιχειρηματικές επιχειρήσεις ή χτίζουν σε υπάρχουσες επιχειρήσεις με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη φιλανθρωπία.

    Διαβάστε επίσης

    JPMorgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές – Κορυφαία επιλογή η Alpha Bank

    «Ελ. Βενιζέλος»: Με νέο πρόεδρο θα «τρέξει» το placement των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ – Πώς θα γίνει η διάθεση

    Δύσκολο το 2024 για τις ευρωαγορές – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών



    ΣΧΟΛΙΑ