• ΑΓΟΡΕΣ

    Δύσκολο το 2024 για τις ευρωαγορές – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    • NewsRoom
    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan

    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan


    Το επόμενο έτος αναμένεται να γίνουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με την παγκόσμια οικονομία να δέχεται ήδη πιέσεις. Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πρώτο εξάμηνο του 2024 για τις αμερικανικές μετοχές, όμως στην πλειοψηφία τους εκτιμούν ο S&P θα κλείσει το έτος υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τη JP Morgan και την Sanford C. Bernstein να εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στους ευρωπαϊκούς δείκτες των υψηλών επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

    Η περίπτωση της Ευρώπης

    Ο αναλυτής της JPMorgan, Mislav Matejka, προβλέπει ότι ο τοπικός δείκτης MSCI EMU Local Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές περίπου 230 εταιρειών της ευρωζώνης, θα κλείσει το επόμενο έτος στις 256 περίπου μονάδες, μειωμένος κατά 2% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναμένει ένα «δύσκολο» μακροοικονομικό σκηνικό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Το κλίμα σύμφωνα με τον Matejka θα αρχίσει να αλλάζει όταν η Fed προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων. Αρκετοί traders έχουν μεταθέσει την ημερομηνία για κάτι τέτοιο στην άνοιξη του 2024, ενώ ο κορυφαίος επενδυτής Μπιλ Άκμαν ανέφερε ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες είναι πιθανόν να κάνουν την πρώτη μείωση ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

    Η αύξηση των κερδών στην Ευρώπη θα παραμείνει στάσιμη το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, δήλωσε η JPMorgan, η οποία αν και διατηρεί θέση underweight στις ευρωπαϊκές μετοχές αναφέρει ότι σε σύγκριση με τις αμερικάνικες είναι πολύ πιο φθηνές.

    Η διαφορά με τον S&P

    Και δεν είναι ο μόνος απαισιόδοξος καθώς και η ομάδα αναλυτών της BofA για τις ευρωπαϊκές αγορές προβλέπει πτώση 15% για τον Stoxx 600 μέχρι τα μέσα στου 2024, ενώ η Barclays κάνει λόγο για μία ανώμαλη πορεία εν μέσω μέτριας ανάπτυξης και γεωπολιτικής αβεβαιότητες.

    Στον αντίποδα, η BofA προβλέπει ότι ο S&P στο τέλος του επόμενου έτους θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Την ίδια εκτίμηση έχουν εκφράσει κι άλλοι αναλυτές από τη Goldman Sachs, Deutsche Bank και RBC Capital Markets.

    Το «καλό» σενάριο

    Δεν είναι όμως όλοι τόσο απαισιόδοξοι. Αν και η πλειοψηφία των αναλυτών συγκλίνει στο ότι οι ευρωαγορές δεν θα δουν κάποια εντυπωσιακή ανάκαμψη μέσα στο 2024, κάποιοι προβλέπουν στασιμότητα ή ισχνά κέρδη.

    Η Barclays προβλέπει μέτρια άνοδο, η Bernstein υποτονική αύξηση των κερδών, ενώ η Societe Generale εκτιμάει ότι θα μείνουν αμετάβλητες στα κέρδη που αποκόμισαν μέσα στο 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βγάζουν αντίδραση ΟΤΕ, Μυτιληναίος – Αναταράξεις στις 1270 μονάδες

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    Wood & Company για Ελλάδα: Οι εκτιμήσεις για την οικονομία και τα τρία κλειδιά για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ