• Business

    «Ελ. Βενιζέλος»: Με νέο πρόεδρο θα «τρέξει» το placement των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ – Πώς θα γίνει η διάθεση

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για το placement του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

    Πηγές με πολύ καλή γνώση του θέματος αναφέρουν στο mononews ότι έχει γίνει η πρώτη συνάντηση των τραπεζών και των χρηματιστηριακών που θα αναλάβουν τη δημόσια πρόταση.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του ΔΑΑ ο κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, και ήδη έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ικανότατο manager, πολύπειρο στέλεχος της αγοράς ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αναλαμβάνει ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαντικές θέσεις ευθύνης και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Το συγκεκριμένο στέλεχος, εξαιτίας της αποτελεσματικότητας και της εμπειρίας του, θεωρείται το ιδανικό πρόσωπο για να «τρέξει» τις διαδικασίες για το placement που εκκινούν άμεσα.

    Πηγές αναφέρουν ότι επικεφαλής του IPO θα είναι οι τράπεζες Morgan Stanley και Bank Of America, καθώς έχουν λάβει το σχετικό mandate από το Ταμείο, ενώ ακολουθούν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το εξωτερικό, όπως η Barclays. Μάλιστα, γίνεται λόγος για τη συμμετοχή 15 φορέων.

    Όσον αφορά τις χρηματιστηριακές, στις συναντήσεις βρίσκεται και η Euroxx. Σχεδιάζεται, δε, να διατεθούν και μετοχές στο εξωτερικό αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει η κατανομή εσωτερικού και εξωτερικού.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την εισαγωγή του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου του 2024.

    Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαδικασίες από κυβερνητικής πλευράς για να δοθεί το πράσινο φως για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ με το σχετικό ζήτημα να εκτιμάται ότι θα περάσει στα μέσα του Δεκεμβρίου στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου.

    Πώς θα γίνει η διάθεση

    Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να παραχωρήσει το ποσοστό του μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι να διενεργήσει διαγωνισμό, όπως έχει κάνει με άλλες υποδομές στις οποίες συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα ο λιμένας Ηρακλείου.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ συμμετέχουν επίσης οι κάτωθι επενδυτές που θα διατηρήσουν το ποσοστό τους ή και θα αυξήσουν το ποσοστό τους:

    Υπερταμείο: 25%

    -Το καναδικό Fund PSP Investments μέσω των Avi Alliance Gmbh και Avi Alliance Capital Gmbh κατέχει σχεδόν το 40%, ενώ θα αποκτήσει ένα επιπλέον 10% με premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά το IPO με στόχο να διατηρήσει το management

    όμιλος Κοπελούζου κατέχει το 5%

    -Το υπόλοιπο 20% (σ.σ. Το εναπομείναν ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από την πώληση του 10% στους Καναδούς) θα διατεθεί προς Έλληνες και ξένους επενδυτές.

    Έως και τα 3,3 δισ. Ευρώ η αποτίμηση – Η γενική συνέλευση του ΔΑΑ

    Της έγκρισης της τροποποίησης της σύμβασης από τη Βουλή θα προηγηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση του ΔΑΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

    Σε αυτή δύο εκ των βασικών θεμάτων είναι τα εξής:

    -Έγκριση των τροποποιήσεων της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ) – Παροχή εξουσιοδότησης για σύναψη σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας για σύναψη σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας, καθώς και

    -Εισαγωγή κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει των όσων έχει δηλώσει στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, η αποτίμηση του ΔΑΑ δεδομένων των συνεχώς βελτιωμένων επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 3,3 δισ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που θα κατέχει το Υπερταμείο ύστερα θα μεταφράζεται στο ποσό των 825 εκατ. Ευρώ, και τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τη διάθεση του ΔΑΑ στο ΧΑ αναμένεται να αγγίξουν το 1 δισ. Ευρώ.

    Χρυσά μερίσματα για το 2023

    Από τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023 για το ΔΑΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, φαίνεται πως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα μοιράσει σημαντικά μερίσματα στους μετόχους του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα αφορά τη διανομή κερδών εις νέον ή/και προαιρετικών αποθεματικών.

    Τα μετά φόρων κέρδη που θα μπορούσαν να διατεθούν ως προμέρισμα αγγίζουν τα 188,6 εκατ. ευρώ, ενώ και μέρος των κερδών εις νέων και των προαιρετικών αποθεματικών (σ.σ. 105 εκατ. ευρώ) θα μπορούσαν να διανεμηθούν.

    Όσον αφορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου τα έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στα 463,6 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA στα 322 εκατ. ευρώ

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Πέφτουν οι υπογραφές για τον λιμένα Καβάλας – Ακολουθεί άμεσα το λιμάνι Ηρακλείου

    Διόδια: Έρχονται αυξήσεις έως 9% – Το χρονικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου και παραχωρησιούχων

    THRAKON: Εγκαινιάστηκε η νέα επένδυση των 6 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα



    ΣΧΟΛΙΑ