• Think Tanks

    Προετοιμαστείτε για μία “νέα κανονικότητα” καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί του lockdown

    • worldeconomicforum.org

    Maria Van Kerkhove, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας


    Ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως βρίσκεται σε κάποιας μορφής lockdown με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.  Ενώ πολλοί επιθυμούν να αρθούν οι περιορισμοί, ειδικά καθώς τα νούμερα σταθεροποιούνται σε ορισμένες χώρες, πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να επαγρυπνούμε, δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    “Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε λίγο ακόμη στο σπίτι”, επισήμανε η Δρ Maria Van Kerkhove, Επικεφαλής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.

    “Τα lockdown πρέπει να αρθούν με στρατηγικό πλάνο, και όχι μονομιάς, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω αναταραχές”, τόνισε.

    “Η μη άρση όλων των περιορισμών ταυτόχρονα είναι πολύ κρίσιμη, ώστε να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στην εργασία τους και οι οικονομίες να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

    Οι χώρες μπορούν να αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς σε περιοχές που παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων. Με μια ελεγχόμενη, στρατηγική προσέγγιση, το σύστημα μπορεί να εκτρέψει τους πόρους όπου χρειάζονται.

    Ο ΠΟΥ αναπτύσσει νέες στρατηγικές συμβουλές για τις χώρες που εξετάζουν την άρση των περιορισμών. Η πλήρης καθοδήγηση θα δημοσιευθεί σήμερα, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, αλλά οι χώρες που χαλαρώνουν τις απαγορεύσεις θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    1. Έλεγχος της μετάδοσης του ιού.

    2. Να έχει το σύστημα υγείας τις δυνατότητες να εντοπίζει, να ελέγχει, να απομονώνει και να θεραπεύει κάθε κρούσμα, καθώς και να εντοπίζει ποιες ήταν οι επαφές του.

    3. Οι κίνδυνοι μετάδοσης της ασθένειας  να ελαχιστοποιούνται σε ειδικούς χώρους, όπως εγκαταστάσεις υγείας και γηροκομεία.

    4. Να υπάρχουν προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και σε άλλους χώρους όπου είναι απαραίτητο να βρίσκονται οι άνθρωποι.

    5. Να μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εισαγωγής κρουσμάτων.

    6. Οι κοινότητες είναι πλήρως ενημερωμένες, συνειδητοποιημένες και έτοιμες να προσαρμοστούν στη “νέα κανονικότητα”.

    Οι χώρες στις οποίες ο αριθμός κρουσμάτων σταθεροποιείται δεν πρέπει να νομίζουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. “Τώρα είναι η ώρα για επαγρύπνηση”, δήλωσε ο Michael J. Ryan, Διευθύνων Σύμβουλος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.

    Μέτρα όπως η φυσική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμη και μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών. “Θα πρέπει να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας στο άμεσο μέλλον,” δήλωσε ο Ryan.

    Η αύξηση της δυνατότητας των συστημάτων υγείας θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον. Τα νοσοκομεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός και ότι τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι σε ετοιμότητα. «Καθώς βγαίνουμε από τα lockdowns», είπε ο Ryan, «μπορεί να δούμε ένα άλμα στο νούμερο των κρουσμάτων. Και δεν θέλουμε να βρεθούμε απότομα από το lockdown στο τίποτα. “

    «Τώρα είναι η ώρα να επιτείνουμε την προσπάθεια», τόνισε. “Τώρα είναι η ώρα να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί.”

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η .



    ΣΧΟΛΙΑ