• Think Tanks

    Τίτλοι τέλους στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τις 15 ισχυρότερες γυναίκες σε ΜΜΕ και ψυχαγωγία

    • NewsRoom


    Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας δεν είναι κάτι νέο. Αλλά τώρα που αυτό το φαινόμενο έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας έχουν ριχτεί στον αγώνα για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα.

    Οι ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του Harvey Weinstein έχουν ανάψει “φωτιές” στον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, που τώρα καίνε τη μία εταιρεία μετά την άλλη. Οι καταγγελίες για κακοποίηση και άσχημη συμπεριφορά εναντίον ανδρών σε εταιρείες όπως η NBC, η Nickelodeon και η Vox έχουν οδηγήσει σε αρκετές απολύσεις, ενώ η Fox News συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειες μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Bill O’Reilly.

    Αυτό που απασχολεί τώρα τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας είναι το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

    Η σεξουαλική παρενόχληση δεν αποτελεί νέο πρόβλημα στο Hollywood. Από τότε που ξεκίνησαν να γυρίζονται ταινίες, υπάρχουν άντρες που παρενοχλούν νεαρές ηθοποιούς στους καναπέδες των οντισιόν. Στα απομνημονεύματά της το 2016, η ηθοποιός Tippi Hedren κατηγόρησε τον Alfred Hitchcock ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Marnie” το 1964.

    Η διαφορά σήμερα, είναι ότι υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας στα στούντιο και τις εκδόσεις που μπορούν να αρχίσουν να αλλάζουν πραγματικά την κατάσταση.

    Η Dana Walden, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Fox Television Group και η γυναίκα στην 60ή θέση στη φετινή λίστα με τις ισχυρότερες του κόσμου, πιστεύει ότι για να εξελιχθεί η κουλτούρα μας, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε εκτελεστικές θέσεις. “Πρέπει να υπάρχουν γυναίκες στις υψηλότερες βαθμίδες κάθε οργανισμού και σημαντική γυναικεία εκπροσώπηση σε κάθε εταιρικό συμβούλιο”, λέει η Walden. “Οι προσλήψεις και η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να προσανατολίζονται στο να διασφαλίσουμε ότι αναγνωρίζουμε και καλλιεργούμε τις μελλοντικές γενιές γυναικών ηγετίδων”.

    Η Zanny Minton Beddoes, αρχισυντάκτρια του Economist και στην 72η θέση της λίστας του Forbes, πιστεύει ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις μπορεί τελικά να σημαίνουν ότι η βιομηχανία έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. “Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή”, λέει. “Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ρατσιστικά και ομοφοβικά περιστατικά ήταν διαδεδομένα στους χώρους εργασίας. Και τώρα δεν είναι απολύτως εντάξει τα πράγματα”.

    Πιστεύει σε μια επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η δυναμική της εξουσίας στον χώρο εργασίας.

    “Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική δέσμευση από τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν και να εξετάσουν με προσοχή το πρόβλημα, αλλά θα χρειαστεί ένας συνδυασμός πραγμάτων για να αλλάξει η κουλτούρα μας”, λέει. “Μακροπρόθεσμα, είναι προς το συμφέρον όλων να διορθωθεί η κατάσταση, γιατί αν οι γυναίκες αισθάνονται άβολα, πολλές απλώς θα φύγουν. Και αυτό πάντα θα κάνει λιγότερο αποτελεσματικές τις εταιρείες”.

    Εν τω μεταξύ, μερικές από τις γυναίκες που βρίσκονται στη λίστα, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαλείψουν τον χώρο από τους ανθρώπους που παρενοχλούν σεξουαλικά τα θύματά τους. Η Taylor Swift (στη θέση 85) έσπασε τη σιωπή της σχετικά με αυτό το ζήτημα, μηνύοντας έναν DJ, ο οποίος φέρεται να την παρενόχλησε σεξουαλικά το 2013. Η αποζημίωσή της ύψους 1 δολ. για ηθική βλάβη ήταν συμβολική, αλλά η νίκη της σήμαινε πολύ περισσότερα για τις ορδές των νεαρών κοριτσιών που την έχουν ως πρότυπο. Υποσχέθηκε να δωρίσει περισσότερα χρήματα σε “φιλανθρωπικές οργανώσεις αφιερωμένες στην προστασία των γυναικών από παρόμοιες πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης”.

    Η Laurene Powell Jobs, στη θέση 14 της λίστας, απέλυσε τον πρώην εκδότη του περιοδικού The New Republic Leon Wieseltier από τη θέση του στο Emerson Collective, όπου εργαζόταν πάνω σε μια νέα έκδοση. Ο Wieseltier έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών ενώ εργαζόταν στο The New Republic.

    Όσο περισσότερες γυναίκες κατακτούν θέσεις εξουσίας, τόσο περισσότερο λόγο θα έχουν στην κουλτούρα των εταιρειών τους, και πολλοί πιστεύουν ότι τότε τα πράγματα θα αρχίσουν πραγματικά να αλλάζουν. Όπως δήλωσε η Stacey Snider (θέση 47) στο Variety: “Όταν περισσότερες γυναίκες παίρνουν αποφάσεις για το κάστινγκ στις δικές τους ταινίες ή προσλαμβάνουν μηχανικούς για τις δικές τους νεοσύστατες επιχειρήσεις, τότε δεν θα υπάρχει η ίδια ανεξέλεγκτη ευκολία για τους άνδρες να ασκούν απρεπή ή άδικη εξουσία πάνω στις γυναίκες”.

    Οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες στα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία

    1: Anna Wintour, καλλιτεχνική διευθύντρια της Conde Nast

    2: Bonnie Hammer, πρόεδρος της NBCU

    3: Stacey Snider, πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος της 20th Century Fox

    4: Beyonce Knowles, τραγουδίστρια

    5: Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του RT

    6: Dana Walden, διευθύνουσα σύμβουλος του Fox Television Group

    7: Katharine Viner, αρχισυντάκτρια της Guardian

    8: Donna Langley, πρόεδρος της Universal Pictures

    9: Zanny Minton Beddoes, αρχισυντάκτρια του Economist

    10: Kathleen Kennedy, πρόεδρος της Lucasfilms

    11: Arinna Huffington, συνιδρυτής της Huffington Post

    12: Taylor Swift, τραγουδίστρια-δικηγόρος

    13: J.K. Rowling, συγγραφέας-δικηγόρος

    14: Shobhana Bhartia, πρόεδρος της HT Media

    15: Priyanka Chopra, ηθοποιός-πρέσβης καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Η επιτυχία του Viber και ο ρόλος της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο πλούτος, η φήμη και ο θάνατος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιράν: Ο παράδεισος της παγκόσμιας σιδηροδρομικής βιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ