• Think Tanks

    Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βάλει φρένο στον Ντουτέρτε και τον Κιμ

    • NewsRoom
    Κιμ Γιονγκ Ουν


    Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να εμποδίσουν τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε από το να “δολοφονεί” τη Δημοκρατία και τον Κιμ Γιονγκ Ουν από το να εκτοξεύει πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία και άλλους ασιατικούς προορισμούς. Και αυτό γιατί η Κίνα δεν θα το επιτρέψει, κάτι που πρέπει να έχουν υπ’όψιν τους οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές.

    Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν επί τάπητος το πώς διαχειρίζεται ο Ντουτέρτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας από τις δικαστικές Αρχές της χώρας να ξεκινήσουν έρευνα.

    Ήταν μια άσχημη είδηση για τον πρόεδρο Ντουτέρτε και τις αγορές, οι οποίες και “καταρρέουν” μετά από την ασταθή πολιτική που έχει ακολουθήσει στη διαμάχη για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

    Προφανώς, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τους αυξανόμενους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους για τη χώρα και τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή – ιδίως στην Κίνα.

    Στην πραγματικότητα, τα διεθνή πρακτορεία έχουν κρατήσει μια πολύ δίκαιη στάση απέναντι στις Φιλιππίνες. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, ελήφθη μια θετική διεθνής διαιτητική απόφαση για τη χώρα, που προέβλεπε ότι η Κίνα δεν διαθέτει καμία νομική βάση στα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

    Επρόκειτο για μεγάλη νίκη, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τις Φιλιππίνες.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεν άρπαξε την ευκαιρία που του προσέφερε αυτή η απόφαση, να αναγκάσει δηλαδή την Κίνα να αποζημιώσει τη χώρα του για τη ζημία που είχε υποστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα, πήρε το μέρος της Κίνας στη διαμάχη και ανακοίνωσε το “διαζύγιο” των Φιλιππίνων από τις ΗΠΑ!

    Προφανώς, ο πρόεδρος Ντουτέρτε εκτίμησε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα του να καθησυχάσει την Κίνα από το να την αντιμετωπίσει, και να έχει το Πεκίνο με το μέρος του όταν χρειαζόταν.

    Λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2017, ήλθαν στον ΟΗΕ για συζήτηση οι δολοφονίες που έχουν λάβει χώρα από όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ντουτέρτε και οι οποίες σχετίζονται με υποθέσεις ναρκωτικών. Η Κίνα, ένα μέλος του ΟΗΕ με μεγάλη επιρροή, έσπευσε να τον υποστηρίξει, χαιρετίζοντας τις προσπάθειές του για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Την ώρα που δεκάδες χώρες εξαπέλυαν τα πυρά τους σε βάρος των Φιλιππίνων για τις δολοφονίες που σχετίζονται με ναρκωτικά, η Κίνα καλωσόριζε τον νέο της σύμμαχο για τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριζε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξήγαγε ο πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε”, γράφει ο Paterno Emasquel II στο Rappler.

    Με απλά λόγια, το Πεκίνο δυσκόλεψε τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ντουτέρτε. Και ούτε έχει αγχωθεί ιδιαίτερα να σταματήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν και την εκτόξευση πυραύλων. Και αυτό, για έναν προφανή λόγο: Στην πράξη η Κίνα χρησιμοποιεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως αντιπερισπασμό στη διαμάχη για τη Νότια Σινική Θάλασσα – αποσπώντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την οικοδόμηση τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

    Για να είμαστε δίκαιοι, η Κίνα επίσημα έχει ταχθεί υπέρ του προγράμματος κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά μέχρι στιγμής οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Νότια Κορέα είναι περισσότερες από εκείνες που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

    Αυτό, βέβαια, μπορεί να αλλάξει. Η Κίνα μπορεί να βάλει τέλος στις πυραυλικές δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μια και καλή. Και να γλιτώσει την Αμερική και τους εταίρους της – όπως και τους επενδυτές στις ασιατικές αγορές – από πολλά βάσανα.

    Αλλά για να το καταφέρει αυτό, η Κίνα χρειάζεται ένα μεγάλο έπαθλο: Τη Νότια Σινική Θάλασσα.

    Είναι σίγουρα ένα έπαθλο που η Αμερική και οι εταίροι της δεν μπορούν να δώσουν.

    Στο μεταξύ, μην περιμένετε από το Πεκίνο να εμποδίσει τον Ντουτέρτε από τη “δολοφονία” της Δημοκρατίας στις Φιλιππίνες και τον Κιμ Γιονγκ Ουν από την εκτόξευση πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία και άλλους ασιατικούς προορισμούς, αυξάνοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι CEOs μοιράζονται τις πρωινές συνήθειες που συμβάλλουν στην επιτυχία τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κορυφαίοι CEO’s σας συμβουλεύουν πώς να χτίσετε λαμπρή καριέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια είναι η καθημερινότητα του CEO της Google;

     



    ΣΧΟΛΙΑ