ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν την Δευτέρα πως υπολογίζουν στα 71,4 δισεκατομμύρια δολάρια τις ανάγκες ανοικοδόμησης τα επόμενα 10 χρόνια στη Γάζα, σύμφωνα με μια μελέτη που διενήργησαν από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Οι ζημιές, οι οικονομικές απώλειες και οι ανάγκες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης της Γάζας έπειτα από 24 μήνες σύρραξης» υπολογίζονται σε 71,4 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 60,7 δισεκατομμύρια ευρώ), αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν.
Το κείμενο διευκρινίζει πως «26,3 δισεκατομμύρια δολάρια» θα χρειαστούν τους 18 πρώτους μήνες «προκειμένου να αποκατασταθούν οι αναγκαίες υπηρεσίες, να ανοικοδομηθούν οι σημαντικές υποδομές και να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη».
«Οι υλικές ζημιές στις υποδομές υπολογίζονται σε 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι οικονομικές και κοινωνικές απώλειες ανέρχονται σε 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει ακόμα το δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η έκθεση καθορίζει πως «οι πλέον πληγέντες τομείς είναι η στέγαση, η υγεία, η εκπαίδευση, το εμπόριο και η γεωργία».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, η οποία οδήγησε στον θάνατο 1.221 ανθρώπους από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.
Η εκστρατεία αντίποινων του Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 72.549 ανθρώπων στη Γάζα, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δημοσίευσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τα στοιχεία του οποίου κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 371.888 κατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, το 50% και πλέον των νοσοκομείων δεν λειτουργεί, σχεδόν το σύνολο των σχολείων έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές και η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 84% στον παλαιστινιακό θύλακα.
Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, συχνά επανειλημμένως, και ένα ποσοστό άνω του 60% του πληθυσμού έχασε το σπίτι του.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι άνθρωποι σε ευάλωτη κατάσταση (…) είναι εκείνοι που έχουν σκληρότερα πληγεί».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Πέτερ Μάγιαρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε εμάς που μιλάμε για το 2030 και αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στο 1980
- Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών, λέει το Ελιζέ
- Θεσσαλονίκη: Γιορτή για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ (video) – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη
- Στενά του Ορμούζ: Σχεδόν παγωμένες οι ροές καθώς η κατάσχεση πλοίου από τις ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.