• Think Tanks

    Δεν θα πιστέψετε από τι κινδυνεύουν οι άνθρωποι κατά την επιστροφή τους στα άδεια κτίρια, μετά την άρση του lockdown

    • worldeconomicforum.org


    Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους λόγω του lockdown, το νερό παραμένει στους σωλήνες άδειων κτιρίων γραφείων και γυμναστηρίων, στάσιμο και δυνητικά επικίνδυνο.

    Όταν το νερό δεν ρέει, μπορεί να συσσωρευτούν στους σωλήνες οργανισμοί και χημικές ουσίες. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κλειστά γυμναστήρια, κτίρια γραφείων, σχολεία, εμπορικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις. Αυτοί οι οργανισμοί και οι χημικές ουσίες μπορούν να φθάσουν σε μη ασφαλή επίπεδα, όταν το νερό παραμένει στους σωλήνες για λίγες μόνο ημέρες. Αλλά τι συμβαίνει όταν το νερό βρίσκεται εκεί για εβδομάδες ή μήνες;

    Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες για τους κινδύνους, παρά ελάχιστες οδηγίες για να βοηθήσετε τους ιδιοκτήτες κτιρίων να προετοιμάσουν το νερό τους για χρήση μετά από μια μακρά διακοπή λειτουργίας.

    Ως ερευνητές που ασχολούνται με την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, μελετάμε αυτούς τους κινδύνους και συμβουλεύουμε τους ιδιοκτήτες κτιρίων και τους δημόσιους υπαλλήλους σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να προβούν προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες μίας ευρείας υδατογενούς νόσου. Ένα νέο έγγραφο επισημαίνει αυτά τα ζητήματα και τις ανησυχίες μας ότι τα περιοριστικά μέτρα για διαμονή στο σπίτι, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα έκθεσης σε βλαβερό νερό όταν επιστρέψουν οι άνθρωποι.

    Τι συμβαίνει όταν το νερό μένει στάσιμο;

    Ακριβώς όπως το φαγητό που βρίσκεται στο ψυγείο για πολύ καιρό, το νερό που παραμένει στους σωλήνες ενός κτιρίου για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.

    Επιβλαβείς οργανισμοί, όπως τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο των λεγεωνάριων, μπορούν να αναπτυχθούν. Εάν δεν συντηρηθούν, συσκευές όπως φίλτρα, δεξαμενές νερού, θερμαντήρες και αποσκληρυντικά μπορούν να γίνουν εκκολαπτήρια οργανισμών.

    Σε ορισμένα υλικά σωλήνων, το νερό μπορεί να συσσωρεύσει μη ασφαλή επίπεδα μολύβδου και χαλκού, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές επιπτώσεις, ναυτία και διάρροια.

    Copper can leach from plumbing pipes and valves, as it did in this hotel bathtub. Ingesting water with high levels of copper can cause illnesses.Andrew Whelton, CC BY-ND

    Η κατανάλωση αυτού του νερού είναι πρόβλημα, ενώ από την εισπνοή επιβλαβών οργανισμών μπορούν επίσης να προκύψουν λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει όταν το νερό πετάγεται και γίνεται αερόλυμα, όπως μπορεί να συμβεί στο ντους, το υδρομασάζ και τις πισίνες, καθώς και όταν τραβάτε το καζανάκι ή πλένετε τα χέρια. Μερικοί από αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες που μοιάζουν με πνευμονία, ειδικά σε άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Το νερό μέσα σε ένα κτίριο δεν έχει ημερομηνία λήξης: Μπορεί να προκύψουν προβλήματα σε μεμονωμένες βρύσες και όλα τα κτίρια στα οποία υπάρχει περιορισμένη χρήση νερού διατρέχουν κίνδυνο.

    Αφήστε ανοιχτές τις βρύσες

    Για να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα, το «γλυκό» νερό πρέπει να ρέει τακτικά στις βρύσες ενός κτιρίου. Οι περισσότεροι πάροχοι νερού των ΗΠΑ προσθέτουν ένα χημικό απολυμαντικό στο νερό που παραδίδουν, για να σκοτώσουν τους οργανισμούς, αλλά αυτή η χημική ουσία εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

    Οι ιατρικές εγκαταστάσεις, με τους ευάλωτους πληθυσμούς τους, πρέπει να έχουν ένα σχέδιο ασφάλειας των υδάτων των κτιρίων για να διατηρούν το νερό φρέσκο ​​και να αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων. Τα σχολεία, τα οποία έχουν μεγάλες περιόδους χαμηλής χρήσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνιστάται να διατηρούν το νερό φρέσκο ​​για να μειώσουν τα επίπεδα μολύβδου σε αυτό.

    Οι υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ευρώπη και ορισμένες πολιτείες έχουν δημοσιεύσει συστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, συμβουλεύοντας να διατηρείται το νερό των κτιρίων φρέσκο κατά τη διάρκεια της παραμονής των ανθρώπων στα σπίτια τους. Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να γίνει αυτό, αλλά το βασικό μήνυμα είναι το ίδιο: Μην αφήνετε το νερό να παραμένει στάσιμο στα κτίρια.

     

     

    Εάν το νερό δεν χρησιμοποιείται σε ένα κτίριο, η εκούσια εκροή του για αντικατάσταση όλου του παλιού νερού με νέο μπορεί να γίνει τουλάχιστον εβδομαδιαία. Βοηθά επίσης στην αφαίρεση ιζημάτων που συσσωρεύονται κατά μήκος των τοιχωμάτων των σωλήνων.

    Βρύσες, θερμοσίφωνες και αποσκληρυντικά, συσκευές όπως ψυγεία, τουαλέτες και άλλα συστήματα νερού, συμπεριλαμβανομένων των πύργων ψύξης, όλα πρέπει να ανακυκλώνουν το νερό.

    Η διάρκεια της ανακύκλωσης του νερού εξαρτάται από το σχεδιασμό των σωληνώσεων του κτιρίου, τις συσκευές και την ταχύτητα του νερού που βγαίνει από τις βρύσες. Όλα τα κτίρια είναι διαφορετικά.

    Χρειάστηκαν περισσότερα από 80 λεπτά για να κυκλοφορήσει το γλυκό νερό στην πιο απομακρυσμένη βρύση ενός κτηρίου 10.000 τετραγωνικών ποδιών. Σε ένα άλλο κτίριο, χρειάστηκαν 60 λεπτά μόνο για να πάει γλυκό νερό από το μετρητή νερού, στο υπόγειο ενός κτηρίου 30 μέτρα από το δρόμο. Ένα μεγάλο κτίριο μπορεί να χρειαστεί ώρες ή μέρες για να καθαριστεί.

    Ευκολότερο να αποφύγετε τη μόλυνση παρά να το καθαρίσετε

    Για τους διαχειριστές κτιρίων που δεν αφήνουν το νερό να τρέξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το νερό που βρίσκεται σε σωλήνες μπορεί να έχει ήδη σημαντικά προβλήματα. Για να μπορέσει να υπάρξει ροή, ενδέχεται να χρειαστεί εξοπλισμός ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μασκών, για την προστασία των εργαζομένων.

    Εάν τα μέτρα αρθούν σταδιακά, σημαίνει ότι τα κτίρια θα χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου η χρήση του νερού να φτάσει σε κανονικά επίπεδα. Αυτά τα κτίρια μπορεί να χρειαστούν και πάλι εργασίες για την ροή φρέσκου νερού.

    Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη η απολύμανση, η προσθήκη ισχυρής απολυμαντικής χημικής ουσίας στα υδραυλικά για τη θανάτωση οργανισμών που ζουν σε αυτά. Αυτό απαιτείται για νέα κτίρια και μερικές φορές γίνεται όταν το νερό σε νέα κτίρια παραμένει ακίνητο για πολύ καιρό.

     

     

    Cut-open shower pipes reveal a biofilm with metal deposits.Caitlin Proctor/Purdue University, CC BY-ND
    Image: Caitlin Proctor/Purdue University, CC BY-ND

     

    Οι φθηνές δοκιμές χημικών απολυμαντικών μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν το νερό είναι “φρέσκο”. Συνιστάται ο έλεγχος για επιβλαβείς οργανισμούς. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες και απαιτείται εξειδίκευση για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Ίσως χρειαστούν επίσης δοκιμές μετάλλων. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν να παρέχουν συγκεκριμένες συστάσεις για όλες αυτές τις δράσεις και την επικοινωνία των κινδύνων.

    Η ανάγκη για κανονισμούς και η ασφάλεια του νερού

    Το νερό που παραμένει ακίνητο στους σωλήνες των κτιρίων μπορεί να παρουσιάσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

    Υπάρχει έλλειψη κανονισμών και χρειάζονται πολλά για την επανεκκίνηση των υδραυλικών εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της συνεχούς ασφάλειας των υδάτων μετά το πέρασμα της πανδημίας.

    Αυτή τη στιγμή, οι διαχειριστές κτιρίων μπορούν να αναλάβουν άμεση δράση για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ασθενειών όταν επιστρέψουν οι άνθρωποι.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφείς είναι οι  και



    ΣΧΟΛΙΑ