• ΑΓΟΡΕΣ

    Τέσσερις κατηγορίες αποδόσεων για τις 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη – Πρωταγωνιστές και ουραγοί

    Χρηματιστήριο


    Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου να έχει κάνει εντυπωσιακό ράλι και να ενισχύεται κατά 42,09% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, αλλά οι 60 μετοχές που είναι στη σύνθεσή του δεν κινούνται όλες με την ίδια ταχύτητα.

    Κρίνοντας με βάση τα επί μέρους χαρακτηριστικά των μετοχών αυτών, διαμορφώνονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες σε ό,τι αφορά τις έως τώρα αποδόσεις. Αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για ενδεχόμενες ανακατατάξεις μέχρι την ολοκλήρωση του έτους.

    Στην πρώτη και συνεπώς πιο hot κατηγορία, όπου και εκφράζεται το κατά κανόνα… θερμότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται 30 μετοχές. Τα κέρδη των οποίων είναι μεγαλύτερα από εκείνα που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης.

    Η δεύτερη κατηγορία απαρτίζεται από 21 μετοχές που «τρέχουν» από οριακά έως και αισθητά χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με αυτές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.

    Στην τρίτη θέση βρίσκονται 6 μετοχές, που παρουσιάζουν μονοψήφιο ποσοστό ανόδου των τιμών τους.

    Σε θέση ουραγού, στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία, βρίσκονται τρεις μετοχές εταιρειών, που πηγαίνουν κόντρα στο κύμα και καταγράφουν ζημιές στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.

    Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή διαδραματίζει η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου που χάνει 14,1%. Αδειάζοντας μάλλον άγαρμπα τις φανταχτερές προσδοκίες, που είχε καλλιεργήσει η περσινή δημόσια προσφορά των 111,4 εκατ. ευρώ, μαζί με το Green Shoe.

    Χαμηλότερα κατά 8,4% βρίσκεται και η Τέρνα Ενεργειακή, καθώς εξακολουθεί να παρατείνεται η πολυσυζητημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώλησή της.

    Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 1,3% είναι και η μετοχή της Παπουτσάνης, που απογοητεύει περίμεναν κάτι καλύτερο.

    Το «βαρίδι» του ΟΤΕ και οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω

    Στην παραπάνω κατηγορία με τα μονοψήφια ποσοστά ανόδου, βαρίδι για την αγορά αποτελεί η μετοχή του ΟΤΕ. Η οποία αδυνατεί να αφομοιώσει το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο, παρουσιάζοντας αναιμικά κέρδη 1,4% από την αρχή της χρονιάς.

    Σε διαδικασία χαμηλών πτήσεων είναι επίσης και τα «χαρτιά» της ΕΥΔΑΠ, της BRIQ Properties, της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) των Πλαστικών Κρήτης, ενώ και οι επιδόσεις της Μότορ Όιλ (+9,5%) δεν είναι από αυτές που διεκδικούν δάφνες υπεραξιών.

    Από τις μετοχές της δεύτερης ταχύτητας ως προς τα κέρδη, πολύ κοντά με την απόδοση του Γενικού Δείκτη, είναι οι μετοχές της Ελλάκτωρ και της Quest Συμμετοχών, που ενισχύονται 42% και 41% αντίστοιχα.

    Πιο κάτω με άνοδο 31,9% είναι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για την οποία η χρηματιστηριακή της Πειραιώς ανεβάζει την τιμή-στόχο για «τον κορυφαίο παίκτη των υποδομών στην Ελλάδα» στα 20,7 ευρώ. Δηλαδή… 43,9% παραπάνω από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

    Αποδόσεις, όμως μικρότερες από αυτές του Γενικού Δείκτη έχουν, μεταξύ των άλλων και οι μετοχές: Της Coca Cola (που είναι στο +25,9% από την αρχή του έτους) της Lamda Development (25%), του ΟΠΑΠ (με κέρδη 22,15), της Σαράντης (19,5%), της Ιντρακόμ (19,1%) όπως επίσης του ΟΛΘ και της Flexopack που κερδίζουν 11% και 10,1%.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να εντοπίσουν καλές μετοχές (από άποψη θεμελιωδών μεγεθών), οι οποίες έχουν μείνει πίσω και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

    Τα 4 «χρυσά χαρτιά» με κέρδη πάνω από 100%

    Σαφώς, όμως οι περισσότεροι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στους πρωταγωνιστές του ανοδικού. Τις μετοχές δηλαδή της αποκαλούμενης «πρώτης ταχύτητας», τέσσερις από τις οποίες έχουν ήδη «σπάσει το φράγμα» του 100% στις αποδόσεις.

    Πρόκειται για τα «χαρτιά» της Πειραιώς, που ενισχύεται κατά 135% από το ξεκίνημα της χρονιάς, της αεροπορικής Aegean, η οποία κερδίζει 125%, της Άβαξ κατασκευαστικής που έχει κάνει θεματικό άλμα 114,5% και της Cenergy που καταγράφει άνοδο 102,6%.

    Θαυμαστές επιδόσεις σημειώνουν επίσης η Ιντρακάτ (87,7%), η ΕΧΑΕ (86,5%), η Lavipharm (79,7%), η Jumbo (72,1%), η ΔΕΗ (57,9%), η Mytilineos (57,6%), η IDEAL Holdings (54,6%) και αρκετές άλλες.

    Στο «μέτωπο» των τραπεζών και πέραν της Πειραιώς, η μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,85% 7,70 «τρέχει» με 67,3%, της Alpha Bank με 59,4% και της Eurobank με 54,2%.

    Τόσο στις τράπεζες όσο και σε αρκετές άλλες εταιρείες της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, η άνοδος των τιμών είναι απόρροια των συνεχιζόμενων τοποθετήσεων που γίνονται από ξένα χαρτοφυλάκια. Τα οποία μετά από την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου στη χώρα και την άνετη αυτοδυναμία της φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποντάρουν ενθέρμως σε ακόμη καλύτερες μέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Το επόμενο σκαλοπάτι του οποίου είναι οι 1.500 μονάδες σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και με φόντο την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Ανεξάρτητα από την όποια μεταβλητότητα των τιμών στο μεσοδιάστημα και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο κακό νέο από την πορεία των διεθνών αγορών.

    Υπεραξίες 16,9 δισ. στους ηγέτες των αποδόσεων

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι υπεραξίες που έχουν σχηματιστεί από την αρχή του έτους στις 30 μετοχές των εταιρειών της πρώτης κατηγορίας των αποδόσεων, ανέρχονται σε 16,9 δισ. ευρώ.

    Τα περισσότερα εξ αυτών στην Πειραιώς (2,428 δισ.), ενώ αθροιστικά οι υπεραξίες για την τετράδα των συστημικών τραπεζών είναι 8,254 δισ. ευρώ.

    Στις υπόλοιπες 30 μετοχές του Γενικού Δείκτη, η συνολική… παραγωγή υπεραξιών ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ.

    Υπό τις τρέχουσες συνθήκες των κεφαλαιοποιήσεων, οι τέσσερες μεγαλύτερες τράπεζες, έχουν φτάσει να επηρεάζουν κατά 20,4% τη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας που παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης.

    Συγκροτώντας έτσι τον πιο επιδραστικό κλάδο της αγοράς. Με το άλλοτε καθοριστικό δίπολο ΟΤΕ-Coca Cola να έχει μειώσει τη βαρύτητά του στον βασικό και πιο αναγνωρίσιμο δείκτη στο 14,69% συνολικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο

    Eurobank: Δυο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για μικρομεσαίους

    Credit Suisse: Ξεκίνησε η έρευνα του ελβετικού κοινοβουλίου για την κατάρρευση της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ