• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο

    χρυσός


    Με άνοδο έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού και πετρελαίου στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την πτώση του αριθμού των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας.

    Χθες, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση της υποχώρησης του πληθωρισμού στο 3%.

    Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στο 4,8%, αν και κατέγραψε μία από τις μικρότερες αυξήσεις από το 2021, κατά 0,2%. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Παράλληλα, εξαιρουμένων των τομέων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

    Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν μικρότερη άνοδο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,2%.

    Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα έκπληξη για τους αναλυτές προκάλεσαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, οι οποίες σημείωσαν απροσδόκητη πτώση.

    Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 237.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου από 249.000 μία εβδομάδα νωρίτερα, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 250.000.

    Τα παραπάνω δεδομένα έδωσαν ώθηση στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σημειώνοντας ήπια κέρδη.

    Πώς κινήθηκαν τα πολύτιμα μέταλλα

    Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 0,1% στα 1.963,80 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας το υψηλότερό του επίπεδο από τις 16 Ιουνίου.

    Το ασήμι Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 2,6%, στα 24,95 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Μάιο.

    Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,9%, στα 1.291,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου με άνοδο 2,8%, στα 983,40 δολ. ανά ουγγιά.

    Ο χαλκός Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 2,3%, στα 3,94 δολάρια ανά λίβρα.

    Νέα άνοδος για το πετρέλαιο

    Το WTI Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 1,14 δολάρια στα 76,89 δολάρια ανά βαρέλι.

    Τέλος, το Brent Σεπτεμβρίου, το παγκόσμιο ορόσημο, έκλεισε με άνοδο 1,25 δολάρια στα 81,36 δολάρια ανά βαρέλι.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Πούτιν: Τα δυτικά όπλα δεν θα αλλάξουν τίποτα στο πεδίο της μάχης

    Phoenix Vega Mezz: Εγκρίθηκε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά €18 εκατ.

    Eurobank: Δυο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για μικρομεσαίους



    ΣΧΟΛΙΑ